Sako P 94 S FinnfireRakenne:
Ase kooltaan ja olemukseltaan muistuttaa enemmän kivääriä kuin pienoiskivääriä. Vasta kun aseen ottaa käteen huomaa painosta, että käsittelyssä on pienoiskivääri. Varmuuden asialle antaa vielä kurkistaminen piippuun (silloin kun ase on varmistettu ettei aseessa ole patruunoita). Lukko on kaksiolkainen pulttilukko. Lukkokammen avauskulma on hämmästyttävän pieni, vain 50 astetta. Tämä on saatu aikaiseksi sijoittamalla kaksi sulkuolkaa lukon taakse alaviistoon. Latausliikekkin on lyhyt, vain kolme senttimetriä. Lukon rakenne on siis hyvin näppäräksi tehty. Lukon saa aseesta irti painamalla aseen oikella sivulla olevasta vivusta. Hylsyjen ulosheitosta huolehtii yksi ulosvedin ja ulosheittäjä toimii rautalangasta valmistettu jousi, joka on ainakin yli tuhannen hylsyn heittäjänä toiminut moitteetta. Sakon iskuripiikki on pyöreäpäinen ja isku osuu patruunassa oikeaan kohtaan ja on jämäkkä lyhyt näpäytys hylsyyn.

Sako P 94 S Finnfire Piippu on kylmätakomalla valmistettu ja 460 mm pitkä. Piipun saa sekä äänenvamentimenkierteellä, että ilman kierrettä. Kierteen suojana on muoviholkki, joka suojaa kierrettä silloin, kun aseessa ei ole vaimenninta kiinni. Piipun pinta on mattapintainen, sisäpuoli sen sijaan on kiiltävä kuin mikä ja hyvälaatuinen. Piippuun on kiinnitetty samanlaiset avotähtäimet, joita Sako käyttää isommissakin aseissaan. Pienoiskiväärin tukki on turkkilaista pähkinäpuuta. Tukki on muodoltaan "tavallinen" helpon koneistamisen vuoksi. Siinä ei ole mitään ylimääräisiä muotoja ja karhennukset ovat siistit. Tukki on öljytty. Olen nähnyt asetta sekä vaaleampana, että tummempana, joten tältäkin osalta ostaja voi päättää kumman haluaa. Raudat on kiinnitetty oikeaoppisesti lukonkehyksestä tukkiin. Laukaisukoneisto on sama kuin isommissa veljissä ja aseeseen saa myös herkistinkoneiston.

Ammunta:
Sako P 94 S FinnfireKoeammunnan päätin suorittaa mahdollisemman laajalla patruunavalikoimalla. Kaiken kaikkiaan patruunoita tuli 22 lajia, niin metsästys- kuin normaalinopeuksisia patruunoita. Samalla tuli suorittettua pieni patruunatestikin ja testi jatkuu yhä. Jatkoa tulee piakkoin, mutta siitä myöhemmin. Ammunta tapahtui kasa-ammunta tukea käyttäen ja aseessa oli 3-9x40 ALVAR-kiikaritähtäin, josta asiaa hiukan myöhemmin. Finnfire varustettiin myös erittäin hyödyllisellä kapistuksella, nimittäin äänenvaimentimella, joka mahdollistaa ampumisen ilman kuulonsuojaimia käytettäessä ns. aliäänipatruunoita. Kukaanhan ei kiellä käyttämästä suojaimia, vaikka vaimennin hoitaisikin tehtävänsä. Suojaimet mm. auttavat keskittymään, koska ulkopuolisia hälyääniä ei kuule. Palataan kiikaritähtäimeen. ALVAR 3-9x40 kiikaritähtäin edustaa halvimpia kiikaritähtäimiä markkinoilla, olematta kuitenkaan huonoimpia. Kiikaria myy Kirkkonummen Erävaruste hintaan 350 ,-. Tähtäin tuli postitse viikossa tiukasti styroksilaatikkoon pakattuna. Maahantuoja myöntää kiikarille vuoden takuun. Kiikarissa on tuuman runkoputki ja niinpä se sopii useimpiin 11 mm uravälillä varustettuihin jalkoihin. Kiikari kiinnitettiin aseeseen Sakon omilla alumiinisilla pienoiskiväärin jaloilla. Asennuksessa oli ainoastaan yksi ongelma; jaloissa olevat takastopparit. Aseen lukkokehyksen takaosa on kaareva eikä suora, jotta stopparit voisi asentaa taakse. Nyt se täytyy asentaa eteen hylsyaukkoon, joka ei paras mahdollinen sijoitus, mutta kelpaa. Äänenvaimmenin, joka aseessa oli koeammuntojen aikana, on myös Sakon omaa tuotantoa. Vaimennin vaimentaa suupamauksen todella hyvin, mutta ei tietenkään voi mitään yli äänennopeutta "porhaltaville" luodeille, vaan vaimentimen kanssa onkin käytettävä alle äänennopueden ladattuja patruunoita. Esim. metsästystilanteessa vaimennin on kuitenkin suositeltava väline, koska se vaimentaa suupamauksen pois ja jäljelle jää vain luodin aiheuttama äänivallin rikkomisesta syntyvä melu. Tämä ainakin suojelee hiukan kuuloa, mutta vahingoittaa sitä silti, jos ei käytetä esim. kuulonsuojaimia. Aseen mukana tulee viiden patruunan lipas, joka on valmistettu muovista. Lippaasta ei ole muuta pahaa sanottavaa, kuin se että se on vähän liian kevyt. Jos esimerkiksi lipasta on ottamassa aseesta pois se ei välttämättä putoa sieltä pois, sillä lipas ei paina kuin 8 g. Muuten lipas toimii erinomaisesti. Sakoon on saatavana myös 10 patruuna vetävä aluuminilipas. Tämä ei toimi aivan yhtä hyvin muovinen viiden patruunan lipas, sillä tämän lippaan ongelmana on sen syöttävyys. Joskus se nimittäin täytenä syöttää patruunan aivan pytyyn eikä patruuna mene piippuun. Muuten lipas toimii hyvin.

"Loppulausunto":
Sako P 94 S Finnfire on todella hyvä pienoiskivääri ja siksi suosittelenkin sen hankkimista, jos on aikeissa pienoiskivääriä ostaa. Se nimittäin tarjoaa hinnalleen vastinetta jokaisella osa-alueella, ennenkaikkea tarkkuudessa, joka on ammunnassa turvallisuuden jälkeen toiseksi tärkein asia ammunnassa. Ja vielä jos vedetään kotiinpäin niin on hyvä tukea suomalaista aseteollisuutta varsinkin, kun tuotteet ovat erinomaisia ja tällä varmistetaan myös sen jatkuvuus.

Koeammunnan tulokset.

Tekniset tiedot:
Kaliiperi: .22 LR
Paino: 2,6 kg
Kokonaispituus: 1000 mm
Piipun pituus: 560 mm
Rihlan nousu: 16,5"
Laukaisuvoima: n. 1,5 kg (lisävarusteena herkistinkoneisto)
Lipas: 5 patr. irtolipas. Lisävarusteena 10 patr.
Tukki: Pähkinäpuuta
Muuta: -Äänenvaimenninkierre vakiona
-Kiinteät 11 mm kiikarinkiilat lukonkehyksen päällä
-Hihnalenkit ja kova perälevy

© Jani Suominen