Tulosta

WSOY:n suuri metsästyskirja
OSTA
kirja itsellesi tai lahjaksi!
WSOY:n suuri metsästyskirja on uuden vuosituhannen tarpeisiin ja täkäläisiin metsästysoloihin tehty teos – näin kirjan takakannessa määritellään kirjan antia. Kirja kertoo metsästyksen historiasta aina nykyaikaan asti – aseista ja eläinlajeista, aina kulttuuriin saakka.

Sisältö
Kirja aloittaa kertomalla metsästyksestä yleisellä tasolla, sekä metsästyksen historiaa. Toisessa osiossa kerrotaan metsästyksessä käytettävästä aseistuksesta – menneistä ajoista tähän päivään saakka. Aseista kertova osuus on hyvin kattava ja kelpaisi sellaisenaan muutenkin kertomaan aseista, kuin vain metsästysaseista. Eri asetyypeistä on informatiiviset kuvat, eikä erilaisia käsitteitäkään ole unohdettu selittää. Lukijalle selviävät niin kaliiperit, patruunoiden kannat, kuin erilaiset luotityypitkin. Kun lukijalle ovat selvinneet erilaiset asetyypit ja niihin liittyvät asiat, siirrytään ammunnan salojen kimppuun. Ammuntaahan ei voi oppia kuin harjoittelemalla, mutta erilaisia vinkkejä ja tekniikoita voi opiskella kirjastakin. Ammunta-osiossa selviävät eri ammuntatekniikat metsästysaseilla, sekä myös aseen sopivuus mitoituksen suhteen ampujan vartalolle.

Kun aseet ja ammunnan salat on käyty läpi, siirrytään kirjassa metsästyskoiriin. Jossa eri rodut ja niiden tyypilliset ominaisuudet selviävät lukijalle. Koirien mukana olo metsästyksessä on sen verran yleistä, että koirista on syytä kirjoittaa oma osionsa. Kun koiratkin on läpikäyty, päästään itse asiaan, eli metsästykseen. Tämä osio on kirjan isoin alue. Metsästys-osiossa käydään läpi mm:
 • Hirvi ja hirvijahti
 • Hirvenmetsästys koiralla
 • Villipeura – Norjan suurriista
 • Pienet hirvieläimet
 • Villisika
 • Metsäkauris
 • Pohjoismaiden neljä suurpetoa
 • Hylkeet
 • Pienriistapyynti metsämailla
 • Pienriistapyynti viljelyalueilla
 • Pienriistapyynti tuntureilla
 • Metsästys sisävesillä
 • Rannikko- ja merilinnustus
Metsästys-osiossa käydään läpi riistaeläimiä ja niiden pyyntitekniikoita. Myös erilaisia vinkkejä ja neuvoja on tarjolla runsaasti.

Pohjoismainen ilmapiiri
Kirja tarjoaa suhteellisen kattavan tekstitarjonnan lisäksi myös informatiivisia kuvia. Kuvia on kirjan sivuilla sopivissa määrin, jolloin lukeminen ei ole kuin romaania kahlaisi lävitse, vaan informaatiota pystyy ammentamaan samalla myös kuvien avulla. Kirja on kirjoitettu pitkälti Pohjoismaiden tarpeisiin. Joissain kohdissa kirjaa asia häiritsee, sillä jokainen maa on jouduttu joissain kohdin mainitsemaan erikseen. Esimerkiksi erilaiset säädökset metsästykseen liittyvistä asioista, on selostettu jokaisen Pohjoismaan kohdalta erikseen. Joissain kohdin on jopa vertailtu jotakin asiaa tiettyyn Pohjoismaahan ja lisätty vain toisen maan poikkeukset samaan sääntöön. Eli toisen maan asiat joudutaan periaatteessa lukemaan ”pakosta”, vaikkeivat ne muuten kiinnostaisivatkaan! Tämä on tietenkin henkilökohtainen asia, joitakin se voi häiritä, joitakin taas ei.

Lopuksi
WSOY:n suuri metsästyskirja on hyvä perusteos metsästyksen maailmaan. Se ei ole täydellinen opus suomalaiseen metsästyskulttuuriin, mutta tarjoaa paljon erilaista tietoa alan asioista. Se on ehdottoman hyvä hankinta metsästäjän kirjahyllyyn, samoin kuin henkilölle joka ei itse metsästä, mutta kiinnostus metsästystä kohtaan on suuri. Kirjaa on saatavilla kirjoitushetkellä 24-62 euron välillä, joten saatavuus ja hintavertailu kannattaa!


Kirja: WSOY:n suuri metsästyskirja
Kirjoittajat: Christofersson Sten, Karlsson Bernt,
Bengtsson Göran, Hermansson Jörgen
Suomentaja: Valta Tuulikki
Kustantaja: WSOY
Painettu kirjoitushetkellä: Vuonna 2007
ISBN: 9789510296523
Muuta: Kovakantinen, sivuja n. 272
Hintaluokka:n. 25-60 € (2008) -OSTA-
© Jani Suominen
Julkaistu: 4.11.2008