Umarex S&W m586


 Umarex S&W m586

Umarex valmistaa ilma-aseiksi ns. näköiskopioita tunnetuista käsiaseista. Aseet ovat lähestulkoon täydellisiä kopioita esikuvistaan – niin ulkomitoiltaan, painoltaan, kuin usein toiminnoiltaankin. Asesivut.net sai koeammuttavaksi yhden tällaisen revolverin aseiden maahantuojalta Asetalo Oy:ltä.

Ensituntumaa ja teknisiä ratkaisuja
Testiin saapunut ase oli kopio Smith & Wesson m586-revolverista. Ase toimitetaan sinisessä muovisessa salkussa, joka sisälsi itse aseen, sekä joitakin varusteita. Jo pelkkä salkun olemassa olo on ison plussan arvoinen. Vastaavaa ”oikeaa” asetta ei vertailuun saatu, mutta mahdollisesti salkku käy myös oikean vastaavan mallin kuljettamiseen/säilyttämiseen. Salkun kannessa on iso S&W-logo ja itse aseessakin oli käytetty esikuvan mukaan S&W-logoja.
 Mukana seuraa kätevä ja hyvä kuljetus/säilytys laukku  Mukana seuraa kätevä ja hyvä kuljetus/säilytys laukku

Itse ase on ulkonäöltään hyvin oikean aseen näköinen. Sitä ei äkkivilkaisulla huomaisi ilma-aseeksi. Tämän suhteen ”kopiointi” on ainakin sujunut onnistuneessti. Aseen pinnat olivat siistit ja tasaiset. Työnjälki oli jopa yllättävän hyvää. Aseen runko on jonkinlaista sinkkivalua, mutta musta pinnoitus jäi hieman arvailujen varaan. Se voisi olla jopa maalia. Tätä käsitystä puoltaisi sekin, että käytössä pintaan tuli herkästi jälkiä sellaisiin kohtiin, joissa jokin osa otti kiinni aseen pintaan. Kahvalevyt olivat kumimaista seosta. Takatähtäin oli esikuvansa mukaisesti säädettävä, mutta etutähtäimien materiaalina oli Umarexissä käytetty muovia. Tästä ei tietysti ole haittaa, mikäli asetta käsitellään normaalisti, eikä jyvä joudu rasitukselle. Testiaseessa oli 6 tuuman piippu, joka oli tosin vain ulkomitoiltaan 6 tuumaa. Piipun suulta katsottaessa varsinainen piippu oli hieman lyhyempi (5,5”). Tällä menettelyllä on saatettu hakea oikean aseen ”näköä” edestä katsottaessa, sillä nyt aseesta ei huomaa sen olevan pienempi kaliiperinen. Sinänsä tällä ominaisuudella ei liiemmin merkitystä ole. Saatavilla on myös 3,5” piipulla varustettu malli, jossa piipun ulkovaippa on pituudeltaan 4”.
 Takatähtäin on säädettävää mallia  Piipun suulta päin katsottaessa huomataan varsinaisen piipun olevan puoli tuumaa lyhyempi, kuin varsinainen ulkovaippa.

Umarex saa käyttövoimansa 12 gramman CO2-kapselista, joka sijoitetaan kahvan sisään. Kapselin asentaminen aloitetaan avaamalla kahvan pohjassa oleva kiinnityssalpa, jonka jälkeen aseesta voidaan irrottaa oikean puoleinen kahvalevy. Kahvalevyssä on näkyvissä ruuvi, joka ei kuitenkaan liity avausmenetelmään millään tavalla, vaikka sellaista voisi helposti luulla. CO2-kapseli asetetaan kahvan sisään ja kiristetään paikoilleen metallisen kiekon avulla. Tämän jälkeen kahvalevy asetetaan takaisin paikoilleen ja lukitussalpa painetaan kiinni. Lukitussalvan painamisen yhteydessä myös kapseli painuu vasten kaasumekanismia.
 Ase käyttää voimalähteenään CO2-kapselia, joka asennetaan kahvan sisälle  Kapseli ja kahvan sisuksen rakenne lähempää tarkasteltuna

Aseessa oleva rulla poikkeaa esikuvastaan. Revolverissa näyttäisi olevan oikean kokoinen rulla, mutta lähemmin tarkasteltuna se on vain hämäystä. Esikuvan mukaisen rullan etuosassa on pieni rulla, kiekko, tai miksi sitä halutaankin kutsua. Se avautuu esikuvan mukaisesti vasemmalle puolelle avaussalpaa painaessa. Se vetää kymmenen kappaletta diabolo-mallisia luoteja ja rulla voidaan irrottaa tarvittaessa helposti aseesta irti. Aseen laukaisu on vaihtoehtoisesti joko yksi- tai kaksitoiminen. Laukaisu oli kummallakin tavalla ihan ”ok”.
 Aseessa on erillinen irroitettava 10 daibolo-luotia vetävä rulla  Aseen etutähtäin on materiaaliltaan muovia

Koeammunta
Umarex koeammuttiin kuudella eri luotimerkillä; Gamo Pro Match, Lapua Sportman S, RWS Meistelkugeln 4,49 mm ja 4,50 mm, Tarkka Match, sekä maahantuoja antoi aseen mukana Perfecta-luoteja. Koeammunta suoritettiin hiekkapussituelta ja matkana oli 10 m. Ammunta tapahtui käyttäen aseen omia tähtäimiä. Jokaisella luotimerkillä ammuttiin kolme viiden laukauksen kasaa. Heti ensimmäisten kasojen jälkeen tuli selväksi, ettei aseen tarkkuus ollut mikään erinomainen. Paras kasa saatiin aikaiseksi Tarkka Matcheilla ja kasan koko oli 20 mm toinenkin kasa 28 mm oli kooltaan testin toiseksi pienin. Kolmas kasa olikin yllättävän suuri 50 mm. Tässä vaiheessa täytyy todeta se, ettei allekirjoittanut tunnusta olevansa omimillaan pistoolien ja revolverien kanssa ja jo tämänkin takia päätettiin huonoimmat kasat jättää huomioimatta. Tällöin ainakin mahdolliset inhimilliset virheet sulkeutuvat pois. Muilla luodeilla saadut kasat olivat melko samanlaiset – parhaimmat varsinkin. Kasojen koot kun asettuivat 30-36 mm väliin. Kyseinen tarkkuus ei missään tapauksessa riitä tarkkuusammuntaan, mutta ns. ”hupiammuntaan” tarkkuus on aivan riittävä. Koeammuntojen aikana yllätti aseen laukeamisesta kuuluva kova ääni – jopa yllättävän kova. Ilma-aseilla ampuessa kun on normaalisti tottunut paljon pienempään mekkalaan. Lähtönopeudet jäivät tämän aseen kohdalta valitettavasti mittaamatta, sillä leikkausoperaatio kutsui allekirjoittanutta pian koeammuntojen jälkeen. Umarexin toiminta oli erinomaista. Minkäänlaista toimintahäiriötä ei koko koeammuntasession aikana tapahtunut.
 Kahvalevyt ovat kumimaistaseosta  Mukana seuraa jonkin verran varusteita

Mihin käyttöön tämä ase sopii?
Kuten jo edellä todettiin, ei aseen tarkkuus riitä tarkkuusammuntaan – tai ei ainakaan kovin vakavaan sellaiseen. Mutta hupiammunta on eräs käyttökohde. Oman värinsä hommaan tuo varmasti se, että käsissä on tavallaan ”oikea” ase. Myös revolveriammunnan harjoitteluun ase sopii mainiosti – varsinkin juuri kyseisen asemallin oikean aseen omistaville. Lyhyt kokeilu jätti jälkeensä varsin neutraalin jälkimaun aseen suhteen. Parempi tarkkuus olisi ensimmäisenä parannettavien asioiden listalla, muuten asiat ovat jo ihan hyvin kohdallaan. Hyvää oli ehdottomasti se, että ilma-ase oli oikean aseen painoinen ja kokoinen. Jotkut ilmapistoolit tai –revolverit kun tuntuvat monesti lähinnä ”leluilta”.

Kasat
Luoti
Kasat (mm) 5 lauk./10 m
(viimeinen kasa jätettiin
arvosteluissa huomioimatta)
KA/mm (2 parasta kasaa)
Gamo Pro Match
30, 44, (47)
37
Lapua Sportman S
36, 39, (63)
37,5
Perfecta
34, 35, (49)
34,5
RWS Meisterkugeln 4,49 mm
34, 35, (38)
34,5
RWS Meisterkugeln 4,50 mm
32, 35, (43)
33,5
Tarkka Match
20, 28, (50)
24


Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 mm
Paino: 1,25 kg (5,5"), 1.13 kg (3,5")
Pituus: 285 mm (5,5"), 235 mm (3,5")
Tomintatapa: CO2
Rullan tilavuus: 10 kpl diabolo-luoteja
Hinta: 210 € (5,5"), 200 € (3,5") /2006
Maahantuoja: Asetalo Oy

© Jani Suominen