Ampumataulujen valmistusohjeet


Moni tämänkin jutun lukijoista on varmasti tulostanut näiltäkin sivuilta ilmaisia ampumatauluja. Tässä hieman ohjeita omien taulujen valmistamiseen, piirtoon ja käyttöön.

Sivuilta tulostetut ampumataulut
Kun ampumataulu on tulostettu voidaan siihen ampua suoraan sellaisenaan mitenkään sitä muuttamatta. Tavallisessa paperissa on vain omat ongelmansa. Jos ammuttavasta aseesta luotien lähtönopeudet ovat pienet tai luoti on todella suuri, saa se aikaan taulussa osuman kohdalla sekä reiän että melko varmasti repeämän. Repeämä syntyy takuuvarmasti silloin jos saadaan ammutuksi pieni kasa, oli kyseessä sitten nopea tai hidas luoti. Tällöin kasasta ei välttämättä saa mitään tolkkua.

Kyseinen ongelma saadaan melko varmasti ratkaistua liimaamalla paperi kiinni pahviin. Mikäli pahvi on vielä todella ohut, on luodin tekemä reikä siisti ja näkyy helposti kauas. Yleissäännöksi voisi sanoa, että mikäli pahvi on paksumpi, kestää taulu enemmän paikkailua, ja mikäli taulua käytetään vain vähän aikaa, on ohuempi pahvi parempi. Paperin liimaaminen tapahtuu melko samaan tyyliin kuin tapetointi. Liimaksi käy esimerkiksi tavallinen ja varmasti joka kodista löytyvä Erikeper tai muu vastaava yleisliima. Liimaa levitetään tasaisesti koko paperin alalle ja siirretään paperi pahvin päälle ja ”silitetään” eli painellaan tasaisesti kiinni pahviin. Tämän jälkeen annetaan liiman kuivua ja taulu on valmis. Pahvia saa esimerkiksi elintarvikekaupoista pahvilaatikoiden muodossa, josta voi kotona leikata sopivan kokoisen palan irti. Eikä maksa mitään.

Ammuntaa voidaan kokeilla myös tavalla jossa paperit kiinnitetään esimerkiksi nastalla tai vastaavalla kiinni pahviin, jolloin paperia voidaan vaihdella ammuntojen aikana pahvin pysyessä paikallaan. Tämä tapa ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin liimaaminen pahviin, mutta kuitenkin parempi kuin ampuminen pelkkään paperiin.

Omien ampumataulujen piirtäminen
Mikäli internetistä ei löydy mieleistä ampumataulua, voi taulun piirtää myös itse. Tähän soveltuvat periaatteessa kaikki mahdolliset piirrosohjelmat, tai voihan piirtämisen suorittaa myös perinteisesti kynällä. Tietokonepuolen ohjelmista parhaiten kyseiseen hommaan soveltuvat cad-ohjelmat, jotka on suunniteltu tekniseen piirtämiseen. Näistä on saatavilla myös ilmais- tai kokeiluversioita. Yksi kokeiluveriso, ja hyvä sellainen löytyy osoitteesta: http://www.malz-kassner.com. Ohjelma on helppokäyttöinen eikä vaadi juuri lainkaan kokemusta kyseisistä ohjelmista.