TAU 200Kuvaa painamalla saat esille kuvasta isomman version!

Tau 200 ilmakivääri/kilpailmakivääriMonenko mielessä on käynyt ajatus kilpailmakiväärin hankkimisesta, mutta viimeisimmätkin ostohaaveet ovat kariutuneet hintalappuun kurkistaessa? Ongelmaan saattaa olla ratkaisu - TAU 200. Eräliike Riistamaa maahantuo kyseistä CO2-toimista ilmakivääriä. Hintaa tällä aseella ei ole kuin 2200 markkaa, joten 10 000 markan kilpaaseella saisi neljä TAUta.

Rakenne
Aseen tukki on ”perinteinen” kilpamallinen. Siitä löytyy lähes kaikki tarvittavat säädöt. Tukista voidaan säätää poskipakkaa, sekä perälaattaa. Kummankin säädöt tapahtuvat erillisillä levyillä, joita voi asettaa tukin ja poskipakan/perälevyn väliin. Säätäminen on helppoa. Löysätään ruuveja ja laitetaan väliin halutun paksuinen muovinen levy. Aseessa ei ole lainkaan ns. liipaisinkaarta, sillä kyseinen kohta on avoin. Tukkiin on muotoiltu myös etusormelle oma uransa, joka jatkuu liipaisimen jälkeen linjakkaasti lähes tukin etuosaan asti (katso kuva). Etutukki on muodoltaan neliskanttinen, joten siitä saa hyvän otteen tarkkaa työskentelyä varten. Tukki on materiaaliltaan jotakin kovaa puuta ja se on käsitelty petsaamalla.

Pituutta aseella on noin metri, mutta pituus saattaa vaihdella - siitä myöhemmin. Painoa aseella on 3,2 kg, joka on varsin sopiva paino suurinta osaa ampujia ajatellen. Tosin joillekin junior ampujille paino saattaa aluksi tuntua raskaalta, mutta runsaan harjoittelun jälkeen alkavat käsilihakset voimistua ja painoon ei enää kiinnitä huomiota.

Aseessa on ainakin oman metrimittani mukaan ulkomitoiltaan 59 cm piippu, mutta piipun suulle kurkistaessa (aseen ollessa lataamaton) huomataan todella pitkä rihlaton ja leveämpi osuus. Tällä tavalla aseen rihloja ainakin pystytään suojelemaan, sillä ”tunneli” on kymmenisen senttimetirä pitkä. Piipun suulla on paino, johon on liitetty myös etutähtäin. Tätä painoa liikuttamalla voidaan säätää aseen painopistettä. Sen käytössä on vain yksi murhe. Painoyhdistelmä ei ole esimerkiksi kiskoilla, sillä jos kiinnitysruuveja löysätään liikaa, pyörähtää yhdistelmä ympäri etutähtäin alaspäin. Tämän vuoksi ase täytyy kohdistaa uudelleen. Tästä on tosin hyötyäkin. Jos ampujalla on tapana pitää asettaan hiaman vinossa, voi hän nyt säätää etutähtäimenkin vinoon, jolloin tähtäinkuva näyttää suoralta. Tällä painoyhdistelmällä voidaan kasvattaa aseen kokonaispituuttakin, jos painopisteen säätäminen vaatii sitä.
Tau 200:n tähtäimet ovat monipuoliset, valittavissa on sekä diopteritähtäin, että hahlotähtäin

Tähtäimet
Aseen mukana seuraa runsas tähtäinvalikoima. Valittavana on sekä normaali hahlo-, että diopteritähtäin. Etutähtäimeen on valittavissa sekä tolppa- että reikäjyvä. Aseen lukkokehyksen päällä on 11 mm urat, jotka jatkuvat vielä piipunkin päälle. Joten aseeseen voi asentaa myös kiikaritähtäimen. Molemmat takatähtäinrungot pujotetaan uriin, joten niiden etäisyyttä silmästä voi säätää mieleisekseen.

Hahlotähtäimessä on valittavissa kaksi erikokoista neliskulmaista hahloa. Runko on metallia. Säädöt tapahtuvat kahdesta säätörenkaasta. Diopteritähtäimen runko onkin yllättäen muoviseosta - kestävän tuntuista sellaista. Ainoastaan säätöosa on metallia. Diopterissakin säädöt tapahtuvat kiekoista. Säätöjen napsut ovat hyvin lyhyitä, joten voidaan puhua mikrometrisyydestä. Osumapisteen siirtymistä taulussa ei mitattu, mutta ohjekirjassa kerrotaan yhden napsun aikaansaaman siirtymän olevan 2,4 mm. Dioptrin reikälevyjä seuraa aseen mukana runsaasti, joten niistä löytyy jokaiselle varmasti mieleisensä.

Etutähtäin on kiinni piippupainossa. Tähtäimessä on erillinen jyvätunneli, johon vaihdetaan tolppajyviä kiertämällä tunnelin päässä olevaa rengasta ja ottamalla vanha jyvä pois ja laittamalla uusi tilalle.
Tau 200 ilmakiväärin mukana tuleva varustepaketti sisältää mm. tähtäimet, kaasupullon, ym. osia ja tarvikkeita

Varusteet
Koska kyse on itäeuroopalaisesta aseesta, seuraa sen mukana varsin kattava lisävarustepaketti. Pakettiin kuuluu mm. erilaisia tähtäimien levyjä, tukin säätölevyjä, ruuveja, työkaluja, 125 g CO2-pullo, sekä tiivisteitä. Varustelu on siis todella runsasta. Mikä parasta kaikille varusteille löytyy käyttöä ja koska ne tulevat automaattisesti aseen mukana, ei niitä tarvitse enää jälkikäteen hankkia. Jos yhden varusteen vielä saisi varustelistaan, olisi se lähes täydellinen. Jonkinlainen puhdistuspuikko voisi varusteisiin kuulua. Sillä voisi vaikka työntää piipusta ulos sinne jäänyt luoti kaasun loputtua. Näin nimittäin kävi testissäkin. Kaasun loputtua luoti jäi kiusallisesti piipun suulle ja koska olin tarkoituksella yrittänyt ampua säiliön tyhjäksi, en ruvennut täyttämään säiliötä. Lisäksi säiliötä täytettäessä piipun tulee olla tyhjä!
aseen lukkokampi

Ulkoasu
Koska aseen hinta on näinkin halpa, on hintaa täytynyt tinkiä jostakin. Sitä on tingitty ulkoasusta. Ase ei suinkaan ole huonosti viimeistelty, muittei sen viimeistelyyn ole käyetty liiemmin aikaa. Esimerkiksi liipaisimen säätöjä tehdessäni huomasin liipaisimen ympärillä, siis tukin sisällä, olevan huono viimeistely. Tosin se ei näy ulospäin. Toinen kohta joka osui heti silmään oli painoyhdistelmä, joka näytti pyörineen jonkin pienen metallikappaleen kanssa. Siinä oli pieniä, hentoja naarmuja, jotka erottuivat tarkasti katsoessa. Nekään eivät liiemmin erotu. Muuten ulkoasu on kohtalaisen näköinen. Näillä pienillä asioilla on saatu pudotettua hintaa reilusti alaspäin. Jos näihin kiinnitettäisiin erityistä huomiota tehtaalla, nousisi hinta varmasti heti tonnilla tai parilla.
Tau 200 ilmakivääri sivulta kuvattuna, kuvassa näkyvät mm. liipaisin, diopteritähtäin

Ampuminen
Aseen toiminta muistuttaa jonkin verran pulttilukkoisten toimintaa. Aseessa onkin pulttilukko. Ensiksi aseen kaasusäiliö täytyy täyttää kaasulla. Testiase täytettiin aseen mukana tulevalla 125 g -pullolla. Aluksi on varmistuttava ettei piipussa ole luotia ja täyttöventtiili on kierretty kiinni. Tämän jälkeen viritetään ase tekemällä samanlainen liike aseen pulttilukolla kuin ruutiaseissakin. Kun lukko on suljettu kierretään aseeseen pullo hitaasti kiinni. Piippu pidetään ylöspäin suunnattuna noin kolme minuuttia, jotta aseen säiliö täyttyisi kunnolla. Tämän jälkeen vapautetaan aseen laukaisumekanismi. Aseessa voidaan käyttää erillisiä 7 tai 12 g kapseleita. Kapseleiden käytössä tarvitaan tosin mm. lävistinkorkki, joka ei kuulu vakiotoimitukseen, vaan on ostettava erikseen. Jos aseen oma säiliö halutaan tyhjentää esimerkiksi pitkän säilytyksen ajaksi, painetaan iskuria sisään päin, jolloin säiliö tyhjenee.

CO2-aseella ei voimia kulu lataamiseen. Ase ladataan aukaisemalla lukko ja vetämällä se taakse. Näin ase on virittynyt. Diobolo-luoti asetetaan luotikouruun ja suljetaan pulttilukko. Tämän jälkeen ase on ammunta valmis. Koska kyseessä on kilpa-ase, ei siinä ole varmistinta, joten piippu on pidettävä koko ajan turvallisessa suunnassa. Nostetaan ase olkapäätä vasten. Tähdätään ja laukaistaan. Liipaisin ja laukaisu on säädettävissä todella monipuolisesti, joten jokainen varmasti löytää omat säätönsä. Säädettävissä on mm. etuveto ja liipaisimen paikka.

Jos aseella halutaan kuivaharjoitella, vedetään lukko normaalisti taakse, mutta painetaankin takasennossa alas. Näin harjoittelussa ei kulu kaasua ja oikea laukaisun harjoittelu saadaan suoritetuksi.

Koeammunta
Maahantuoja laittoi aseen mukana RWS Meisterkugeln 4,5 mm/0,53 g luoteja. Katselin omaa luotivalikoimaani ja otin RWS:lle kaveriksi RWS Meisterkugeln 4,49 mm/0,53 g ja Tarkka Matchin luoteja. Kaksi ensimmäistä ovat laadukkaita ja Tarkka Match edullinen ilma-aseen luoti. Koeammunnoissa käytettiin apuna Alvar 3-9x40 -kiikaritähtäintä, josta valittiin suurennuskertoimeksi 4. Kiikaritähtäin kiinnitettiin aseeseen Sakon alumiinisilla pienoiskiväärin jaloilla.

Valmistaja lupaa aseen tarkkudeksi 9 mm kasan ulkohalkaisijaksi. Eli 4,5 mm osuminen keskeltä mitattuna. Kovaksi haasteeksi tarkkuus luvattiin kymmenelle laukaukselle. Tällä tarkkuudella pysytään ilmakiväärin virallisen kympin tarkkuudessa. Kympin kokohan ei ole kuin 0,5 mm! Ampumamatkaksi valittiin virallinen 10 m. Tukena pari isoa tyynyä. Aseella on todella helppo ampua penkistä, koska sen paino on riittävä vakaaseen ammuntaan ja tukin muotoilu on edullinen penkkiammuntaan. Vaikka valmistaja lupaakin kasan kymmenelle laukaukselle, tyydyin tekemään kasoja viidellä laukauksella. Kasoja ammuttiin viisi ja niistä neljä parasta laskettiin mukaan. Kasat ilmoitettu keskeltä keskelle mitattuna. Nopeudet mitattu Chrony M-1 -luodinnopeusmittarilla.
Tau 200 paras kasa 3 mm/10 m, RWS Meisterkugeln 4,49 mm

RWS Meisterkugeln 4,49 mm osoittautui tarkimmaksi tässä joukossa. Tosin ensimmäinen kasa oli kooltaan 11 mm. Muut kasat olivatkin sitten yhtä reikää. Toinen kasa oli kooltaan 5 mm, kolmas 4 mm ja kaksi viimeistä 3 mm. Eli mukaan otettavat kasat 3, 3, 4, 5 mm. Keskiarvoksi syntyi 3,75 mm, joka alittaa valmistajan lupauksen reilusti. Nopeutta näillä luodeilla oli reippaanlaisesti. Valmistajan mukaan nopeutta voidaan säätää alueella 125-160 m/s. Nopeus voidaan säätää lukkorungon takana olevasta ruuvista. Nopeutta nämä luodit saivat keskimäärin 158,4 m/s, joten säätö oli lähes suurimmillaan.

RWS Meisterkugeln 4,50 mm oli kolmesta luotimerkistä toiseksi tarkin. Kaikki kasat olivat hyvin tasaisia, kuten edelläkin. Ensimmäinen kasa oli kooltaan 4 mm, toinen 7 mm, kolmas 7 mm ja kaksi viimeistä 8 mm. Eli neljän suoraksi tulee 4, 7, 7, 8 mm. Kasojen keskiarvo on 6,5 mm, joka ei riitä täydelliseen kympin tarkkuuteen. Nopeutta tälle luodille kertyi hieman edellistä vähemmän. Keskiarvo lähtönopeus oli 157,6 m/s.

Kolmas luoti eli Tarkka Match kävi yhtä tasaisia kasoja kuin edellisetkin. Kasat olivat kooltaan 7, 7, 8, 9, 9 mm, eli neljän suora 7, 7, 8, 9 mm. Keskiarvo kasa 7,75 mm. Nopeutta olikin sitten yli valmistajan ilmoittaman. Keskinopeus nimittäin kipusi niinkin ylös kuin 169,8 m/s. Heti koeammuntojen jälkeen lähtönopeutta laskettiin noin 150 m/s tienoille. Tarkkuus ei nopeuden vaihtuessa muuttunut, mutta kaasusäiliö ei tyhjene aivan niin nopeasti, kuin 170 m/s lähtönopeuksilla.

Koska valmistaja lupaa 4,5 mm käynnin kymmenellä laukauksella oli sitä kuitenkin lopuksi kokeiltava. Ja koska kyseessä on kilpa-ase, ei tällä kertaa käytettykään apuna kiikaritähtäintä, vaan aseen omaa diopteritähtäintä. Luodeiksi valittiin ainoastaan RWS luoteja. Molemmilla luodeilla ammuttiin kaksi kasaa ja paras on ilmoitettu. RWS:n 4,49 mm päästiin puolen millin päähän valmistajan lupauksesta, kasan kooksi saatiin 5 mm/ 10 lauk./ 10m. Tulosta voi pitää lähes yhtä hyvänä, kuin valmistajan lupaamaa 4,5 mm käyntiä. RWS 4,50 mm saatiin milliä suurempi kasa eli 6 millinen. Voin lämpimästi suositella asetta ainakin tarkkuuden puolesta vakavahenkiseenkin ammuntaan. Tarkkuus on todella tasaista jokaisella luotimerkillä - kaikilla luotimerkeillä ei vain saavuteta huipputarkkuutta, joten oikea merkki on itse kokeiltava.

Lopuksi
TAU 200 on edullinen ja tarkka kilpailmakivääri. Se sopii hyvin niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin ampujalle. Kun edullisen hinnan ottaa huomioon ja muistaa ettei saa sille vastineeksi kaikkein parhainta ulkoista laatua - kylläkin erinomaista tarkkuutta ja monipuolisia säätöjä. Jos itse tällä hetkellä aikoisin ostaa kilpailmakiväärin, olisi valintani ehdottamasti TAU 200. Alle 2500 markalla saa itselleen todella hyvän aseen.

Hyvää:
-hinta laatusuhde
-tarkkuus
-varusteet


Huonoa:
-löystyvä pulttilukon tappi

Kasat
LuotiParas kasa (mm) 5 lauk./10 m (KA mm)
RWS Meisterkugeln 4,49 mm 3 (3,75)
RWS Meisterkugeln 4,50 mm 4 (6,50)
Tarkka Match 7 (7,75)


Nopeudet (V0) (kasoja ammuttaessa)
LuotiPienin/Suurin nopeus (m/s)KA/(m/s)
RWS Meisterkugeln 4,49 mm 157/160 158
RWS Meisterkugeln 4,50 mm 155/159 157
Tarkka Match 164/174 169

Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 mm
Paino: 3,2 kg
Pituus: 1017 mm
Tomintatapa: CO2
Varmistin: Ei
Hinta: 2200 ,- (1999)
Maahantuoja: Eräliike Riistamaa

© Jani Suominen