Tulosta

Kolme Tascon kiikaritähtäintäKiikaritähtäimiä on markkinoilla niin paljon eri malleja ja merkkejä, että voisi melkein väittää, että sieltä jokaiselle varmasti omiin tarpeisiin sopiva löytyy. Asesivut.net sai testattavaksi kolme Tascon kiikaritähtäintä. Tähtäimet toimitti testattavaksi JPR-Company (http://www.jpr-company.com),

Testiin saapui kolme kiikaritähtäintä. Mallit 3-9x40 mm (World-Class), 2,5-10x42 mm (Target/Varmint) ja 6-24x42 mm (Target/Varmint). Tähtäimistä kaksi oli tarkoitettu vain ”katselua” varten ja yhdellä tähtäimistä sai suorittaa myös ammuntoja. Testattavaksi yksilöksi valitsin 6-24x42 –mallin.

3-9x40
Tämän tyyppiset kiikaritähtäimet ovat hyvin yleisiä ja suosittuja monenlaisten aseiden päällä. Sen vahvuuksiin kuuluvat ainakin yleensä varsin ”kompakti” koko ja suurennusvälikin on aivan riittävä monenlaiseen ammuntaan. Tämän tyyppisten tähtäimien hinnatkaan eivät yleensä ole kohonneet pilviin saakka ja siitäkin syystä ne ovat varsin suosittuja. Metsästyskäyttöä ajatellen suurennusväli on ainakin hyvin riittävä monen tyyppiseen metsästykseen. Jos tarkoituksena on harrastaa ammuntaa vain radalla, niin 3-9 kertainen ei välttämättä ole se paras valinta, mutta ei kyllä se huonoinkaan.

Tähtäin on jämäkän tuntuinen. Siinä on tuuman runkoputki ja ”napsut” säätyvät ilman työkaluja. Suurennusrengas kiertyy jouhevasti ja asteikko on selkeästi havaittavissa. Tähtäinkuva on selkeä ja ristikkona on ”Mil-Dot -ristikko”,

2,5-10x42
Tämän tyyppinen tähtäin ei varsinaisesti tarjoa suurennuspuolella kovinkaan paljon etua edelliseen tyyppiin verrattuna, mutta kuitenkin hieman laajemman ”skaalan”. Tämän tyyppiset tähtäimet ovat yleensä jo edellä mainittuja hieman kookkaampia. Tosin testiyksilön kohdalla jo etulinssin suurempi halkaisija kasvatti luonnollisesti hieman kiikaritähtäimien kokoeroja.

Testiin tullut tähtäin oli myöskin erittäin jämäkän oloinen edellistä tähtäintä huomattavasti painavampi. Tähtäimessä ”napsut” säätyvät ilman työkaluja sormin pyöritettävillä ”kiekoilla”. Yksi napsu vastaa valmistajan ilmoituksen mukaan ¼ tuumaa 100 jaardin matkalla. Tähtäimessä on parallaksin säätö, jossa säätöväli ulottuu noin 10 metristä aina 300 metrin kautta ”äärettömään (¥)” saakka. Säätörengas oli ainakin esittely-yksilössä varsinkin tiukka, mikä takaa ainakin säätöjen paikallaan pysymisen, mutta toisaalta, vaatii hieman enemmän ”voimaa” säätämiseen. Tähtäinkuva on selkeä ja kohtuullisen kirkas. Ristikkona on Mil-Dot.

6-24x42
Tämän tyyppinen tähtäin on omiaan varsinkin rata-ammunnassa sekä pidemmillä matkoilla. Suuri suurennussuhde lisää kiikaritähtäimeen myös lähes poikkeuksetta pituutta ja samalla painoa. Heti ensimmäiseksi ei tulisikaan mieleen ostaa tämän tyyppistä tähtäintä metsästyskäyttöön, ainakaan lyhyemmille matkoille - millaisia ne Suomen oloissa usein ovat.

Tämä malli valittiin kolmikosta myös testattavaksi. Tähtäimen napsut säätyvät ilman työkaluja ja yhden napsun siirtymäksi 100 jaardin päässä valmistaja ilmoittaa ¼ tuumaa. Parallaksin säätöväli on 15 metristä aina 300 metrin kautta äärettömään. Kummatkin säädöt toimivat jouhevasti, tosin ristikon säädöissä saa olla tarkkana, että sitä tulee siirtäneeksi aina napsun kerrallaan. Ristikon säätämisessä apuna ovat myös numeroasteikot, joiden avulla voi painaa mieleensä oikeat säädöt esimerkiksi eri aseille, mikäli kiikaritähtäin vaihtuu aseesta toiseen. Takaisin asennettaessa oikeat säädöt löytyvät huomattavasti nopeammin. Ristikkona myös tässä tähtäimessä on Mil-Dot.
 (C) Tasco

Kiikaritähtäintä kokeiltiin kahdessa eri aseessa: .308 Win. –kaliiperisessa kiväärissä, sekä pienoiskiväärissä. Pienoiskiväärillä suoritettiin varsinaiset testit, koska tietyllä patruunatyypillä tarkkuus on erittäin hyvää. Täten testikin on huomattavasti luotettavampi, sillä käsin ammuttaessa, vaikkakin tuelta, ammunnan sekaan saattaa silti tulla aina pieniä virheitä. Koeaseina toimivat Remington m700 VLS (.308 Win.) ja Sako P94S (.22 LR).

Perinteinen ristikon säätöjen testaamistapa on ampua aina yksi laukaus kerrallaan, jonka jälkeen ristikkoa siirretään esimerkiksi 30 napsua oikealle, taas yksi laukaus ja 30 napsua alas. Tällä tavalla ampuen tauluun ammutaan osumia ”neliön-muotoon”. Kuinka monta laukausta aina kutakin ”nurkkaa” kohden halutaan ampua, on testaajan päätettävissä. Teoriassa mitä useampi laukaus per kasa, sen paremmin testi osoittaa mahdolliset säädöissä tapahtuvat virheet. Tällä menetelmällä testattiin myös tämä kiikaritähtäin.

Tähtäin kiinnitettiin Sakoon Sakon omilla alumiinisilla ”pienoiskiväärin jaloilla”. Asennus sujui ilman ongelmia. Patruunaksi valitsin Lapuan Masterin, joka on toiminnut aseessa aina erittäin hyvin. Testauspäiväksi sattui vielä varsin tyyni ja puolipilvinen sää, joten olosuhteetkin olivat varsin hyvät. Ampumamatkana oli 50 metriä. Testi suoritettiin ampumalla tyhjään valkoiseen A4-kokoiseen tauluun, johon oli liimattuna yksi 16 mm musta pyöreä paikkalappu. Paikkalappu toimi siis tähtäyspisteenä. Ennen varsinaista testiä kiikari säädettiin kohdilleen. Ensin piipun kautta maaliin tähtäämällä ja näin karkeasti ristikkoa siirtämällä. Tämän jälkeen hienosäätö tapahtui vielä ampumalla tauluun ja siirtämällä osumapistettä oikeaan kohtaan. Ensimmäinen laukaus osui paikkalapun viereen, jonka jälkeen ristikkoa siirrettiin 30 napsua oikealle. Tämän jälkeen laukaus ja ristikkoa siirrettiin 30 napsua alaspäin. Testi jatkui siirtämällä ristikkoa tämän jälkeen 30 napsua vasemmalle ja lopulta 30 napsua ylös, jolloin oltiin taas ”lähtöpisteessä”.

Testissä ammuttiin kaiken kaikkiaan viisi laukausta aina yhteen ”nurkkaan”. Lopuksi ammuttiin vielä erilleen tarkistuskasa, josta näkyi patruunan tarkkuus ja myös ampujan sen hetkinen ”vire”. Suurennuskertoimena oli 24 ja parallaksi oli säädetty 50 metriin sopivaksi. Tauluun muodostuikin neljä kasaa neliön ”kulmiin”. Tarkistuskasa oli kooltaan 13 mm, joka on kohtuullisen hyvä tulos aseelle. Ensimmäinen neliön kasa oli kooltaan 18 mm, siinä oli neljä laukausta yhdessä nipussa ja viides oli nipun ulkopuolella. Seuraava kasa, eli neliön oikeanpuoleinen yläkulma oli kooltaan 14 mm, eli hyvin lähellä tarkistuskasaa. Tämä kasa oli hyvin symmetrinen, eikä varsinaisia karkulaisia ollut näkyvissä. Vasemman yläkulman kasasta etäisyyttä oli tähän kasaan 78 mm. Alaoikealla oleva kasa oli kooltaan 15 mm. Kasassa oli neljä laukausta nipussa ja yksi lievästi muista erossa. Etäisyyttä yläoikealta tähän oli 80 mm. Alavasen oli kooltaan 27 mm, joka oli poikkeavan suuri muihin verrattuna. Kasaa voisi kuvailla nopan vitoseen, sillä laukaukset osuivat hieman samalla tavalla tauluun. Etäisyyttä tähän oli edellisestä 82 mm. Tästä kasasta etäisyyttä ylävasemmalle oli 83 mm.

50 jaardia on noin 45,72 metriä. Siirtymää karkeasti laskien voisi yksikön unohtaa. Eli valmistajan ilmoituksen mukaan siirtymä piti olla 50 jaardilla 1/8 tuumaa per napsu (1/4 tuumaa/100yds). Eli paremmin ymmärrettävässä yksikössä siirtymä pitäisi olla noin 3,175 mm. Koska ristikkoa siirrettiin 30 napsua aina suuntaansa, tulisi siirtymän näin olla 95,25 mm. Siirtymien keskiarvo oli kuitenkin 80,75 mm. Tämä on kuitenkin suhteellisen lähellä ilmoitettavaa arvoa. Ja kun asiaa miettii tarkemmin, niin voi olla monesti parempi, että osumapiste siirtyykin pienemmän matkan yhdestä napsusta. Kiikaritähtäimellä kokeiltiin ammuntaa vielä pienoiskiväärillä noin 20 metriin. Tällä tavalla pystyi selvittämään myös parallaksin säädön toimivuuden. Mitään moitittavaa säädössä ei ollut ja ammunnan pystyi näinkin lyhyelle matkalle suorittamaan hyvin. Remingtonilla ammunta oli lähinnä säätöjen paikallaan pysymisen testausta, eikä siirtymää tai säätöjen itsestään liikkumista esiintynyt.

Yhteenveto
Kaikkien tähtäinten mukana seuraavat myös linssien suojakuvut, puhdistusliina, sekä tähtäinten yleiskäyttöohjeet. Suoritetun testin perusteella jäi ainakin 6-24x42 –tähtäimestä positiivinen kuva. Muitahan ei testattu lainkaan, mutta ei niissäkään valittamista päällisin puolin löytynyt. JPR-Companyn hinnat kiikareille ovat (5/2004): 95 € (3-9x40), 120 € (2,5-10x42) ja 140 € (6-24x42). Kaikilla kiikareilla on 1 vuoden takuu.