Tulosta

Tasco 15-45x50 -kaukoputki


 Tasco 15-45x50 -kaukoputki Oletko koskaan ampuessasi miettinyt, että olisi mukava nähdä taulusta tarkka osuman kohta. Vaikka kiikaritähtäimet ovat yleistyneet aseisiin, ei niillä välttämättä näe osumaa taulusta, varsinkin jos taulu on hyvin kaukana. Tämän ongelman ratkaisee ainoastaan suuremman suurennoskertoimen omaava kiikaritähtäin tai kaukoputki. Jälkimmäisestä vaihtoehdosta valittiin yksi halpa kaukoputki, joka soveltuu hyvin pieneenkin budjettiin.

Tekniikka
Tasco on maksimissaan 50 cm pitkä, jolloin zoomi on ääriasennossaan. Putken päällä on avotähtäimet, jotka helpottavat oikean kohteen löytymistä. Kaukoputken etulinssin leveys on luvatut 50 mm ja sen eteen mukana seuraa linssinsuojus. Linssi on kylläkin hyvin suojattu muutenkin, sillä putki jatkuu vielä pitkälle linssin jälkeen. Varustelussa ihmetyttää ettei takimmaista linssiä, eli sitä josta katsotaan pysty suojaamaan millään tavalla. Takana linssi on aivan "pinnassa", eikä mukana tullut tähän päähän suojusta, vaikka sekin pitäisi suojata. Suurennoskertoimet ovat siis välillä 15 ja 45. Kaukoputken mukana seuraa oma normaalikierteinen pöytäjalusta, jonka voi tarvittaessa kääntää esimerkiksi kuljetuksen ajaksi pois tieltä (katso kuva). Kuvaa pystyy tarkentamaan omasta "kiekostaan". Kiekko sijaitsee suurennoskertoimen "kiekon" edessä. Säädöt on helppo löytää.

Tasco käytössä
 Tasco 15-45x50 -kaukoputki Tällä kaukoputkella on turha yrittää saada kauas tarkkaa kuvaa. Kun matka menee yli 100-200 metrin alkaa kuvan takkuus olla jo välttävää luokkaa. Kuva on yhdellä sanalla sumea, eikä sitä saa korjattua millään tavalla. Jos suurennoksena on 45 matka lyhenee entisestään. 15 onkin hyvä kerroin, kun halutaan katsella hieman pidemmälle. Jos kaipaat ilma-ase harrastukseesi kaukoputkea osumien katsomiseen, on tässä yksi hyvä vaihtoehto. Tällä nimittäin pystyy katsomaan kohdetta tarkastikin jopa 45 kertaisella suurennuksella. Tämä kaukoputki siis soveltuu parhaiten juuri lyhyisiin matkoihin 10-100 m. Kuten edellä tuli mainittua on Tascoa helppo käyttää. Avotähtäimet auttavat kohteen löytymisessä, sillä kertoimen ollessa korkea, pienikin putken liikahdus siirtää kuvaa jo melkoisesti. Jalat ovat hiukan heiveröisen tuntuiset, mutta tasaisella ja paikallaan pysyvällä alustalla ne toimivat mainiosti.

Lopuksi
Hinnaltaan halvasta (n. 400 mk) huolimatta Tascosta saa itselleen kohtalaisen kaukoputken. Sitä ei ole suunnattu pelkästään ampujille, vaan sitä myydään yleisputkena. Näin sen ostaessaan saa myös tähystys putken. Kaukoputki on hyvin muovisen oloinen, joka johtuu halvasta hinnasta. Jalat ovat sentään jotain metellia. Kouluarvosana kaukoputkesta olisi 6½ asteikolla 4-10.