Ampujan suojavarusteetEnnen ammunnan aloittamista on suojavarusteiden syytä olla kunnossa. Ampujan kannalta on muutama todella tärkeä suojavaruste, jotka tulisi olla aina käytössä.

Kuulon suojaus
Kuulonsuojaimet ovat suojavarusteita hankittaessa ne kaikkein tärkeimmät. Niiden suhteen ei kannata ruveta säästelemään ropojaan, vaan kannattaa panostaa heti laatuun. Niin sanottujen halpahallien suojainten taso ei yleensä riitä kuin pienoiskiväärillä ammuntaan, joten niitä on syytä välttää. Toki ovat nekin paremmat kuin ei mitään. Valitettavasti vieläkin näkee radoilla lähinnä ”vanhoja jermuja” jotka eivät periaatteestakaan suojaa kuuloaan. Usein heidän suustaan sitten kuuluukin kysymys ”MITÄ SANOIT?”.

Kuten edellä mainittiin, pitää kuulo suojata aina ammuttaessa. Tietysti vaimennetulla piekkarilla ammunta ei vaurioita kuuloa, joten niiden kanssa kuulonsuojaus ei ole välttämätön. Mikäli rahapussista ei löydy euroja niin paljon että kuulonsuojaimiin olisi varaa, täytyy silloin tyytyä korvatulppiin. Vaikka tulpat ovatkin hankintahinnaltaan edulliset, tulee niiden käyttö pidemmän päälle kalliiksi. Lisäksi niiden suojausteho on vain välttävä ja riittävä vain pieniäänisillä aseilla. Lisäksi tulee muistaa, että useimmat korvatulpat ovat kertakäyttöiset (!), sillä kun ne ottaa korvasta on niihin jäänyt kiinni vaikkua ym. ja tulppiin alkaa kertymään erilaisia bakteereita, jotka saattavat aiheuttaa tulehduksen korvassa. Tämä tietenkin koskee käytettyjen tulppien säilömistä vuorokausia. Markkinoilla on olemassa myös ”kestotulppia”, jotka pestään käytön jälkeen.
Kuulonsuojaimet

Ylivoimaisesti parhaimmain suojaustehon antavat kupusuojaimet, eli kansan kielellä kuulonsuojaimet. Toki vielä parempi tulos saadaan käyttäessä tulppia ja kupuja yhtäaikaa. Se saattaa jopa pienentää rekyylin tunnetta! Markkinoilla on monia erilaisia ja erimerkkisiä kupusuojaimia. Löytyy kuulevaa, radiolla varustettua, sekä tietenkin perinteistä suojainta. Kaikkein tärkeintä olisikin panostaa laatuun ja mielellään johonkin tunnettuun merkkiin. Tällä tavalla varmistaa kuulonsa kunnollisen suojauksen. Parhaimman suojan kupusuojaimista antavat suurikupuiset mallit. Ne eivät kuitenkaan aina ole parhaimmat kaikissa ampuma-asennoissa. Suurikupuiset suojaimet saattavat osua kiväärillä ja haulikolla ammuttaessa tukin perään, jolloin aina laukaistessa varsinainen laukaisu vaimentuu, mutta tilalle tulee perän osumasta kumaus, joka ei vaurioita kuuloa, mutta alkaa ärsyttämään pidemmän päälle. Tämän vuoksi ampujille onkin markkinoitu suojaimia, joissa kuvun alaosa on matalampi kuin yläosa. Tällaiset suojaimet eivät kuitenkaan ole niin tehokkaita vaimennukseltaan kuin suurikupuiset. Kupusuojaimia ostaessa olisi hyvä voida kokeilla niitä päähän ennen ostopäätöksen tekemistä. Suojaimissa on paljon eroja varsinkin istuvuuden suhteen. Kupujen tulisi painua kunnolla päätä vasten. Samoin korvalehtien tulee mahtua kokonaan kupujen ja tiivisteiden sisään. Sankojen tulee olla tarpeeksi jäykät, jotta kuvut painuvat kunnolla päätä vasten. Mikään osa ei saa myöskään painaa päätä epämiellyttävästi. Ennen ostopäätöksen tekoa tulisi vielä varmistaa, että suojaimia voi myös hoitaa ja niihin on olemassa varaosia. Varsinkin varaosien saatavuus säästää selvää rahaa, koska osaa vaihtamalla saadaan kuvuista lähes uuden veroiset. Yleisin ja ehkä tarpeellisin varaosa kupusuojaimissa ovat tiivisterenkaat, jotka ajan myötä heikkenevät ja saattavat jopa rikkoontua.

Näkö takaa harrastuksen jatkumisen
Silmien suojaus tuppaa jäämään ampujilta pois. Erityisen vaarallisessa asemassa ovat puoli- tai automaattiaseilla ampuvat. Hylsyt eivät välttämättä lennä juuri suunniteltua suuntaa kohti ja aseen sisältä saattaa lentää jos jonkinlaista ”mönjää” silmiin. Kaikissa aseissa on vaarana myös mahdollinen aseen räjähtäminen. Syitä siihen saattavat olla esim. pieleen mennyt lataus tai tekninen vika. Ase ei välttämättä räjähdä pieneksi silpuksi, vaan siitä saattaa lentää esimerkiksi lukko pois ja suunta on yleensä taakse - mikäli se on mahdollista. Silmälasien käyttäjillä on periaatteessa päässään jo jonkinlaiset suojalasit, mutta eivät kuitenkaan kaikkein parhaimmat. Silmälasit eivät suojaa lainkaan sivuilta ja päälta ja alta tulevia roiskeita. Lisäksi niiden iskunkesto ei ole välttämättä kaikkein paras. Onneksi lasilinssit ovat jo ilmeisesti käytänössä jääneet pois valikoimista ja kestävämmät muoviset ovat tulleet tilalle. Lisäksi lasien uusiminen tapaturman jälkeen tulee huomattavasti kalliimmaksi, kuin suojalasien. Toki hinta on pieni näkökyvyn säilymisen kannalta. Omaa kokemusta silmälasien suojaavista ominaisuuksista kertyi eräänä kesänä kun ilmakivääri ammunnassa luoti kimposi takaisin ja suoraan kohti oikeaa silmää. Silmään se olisi osunutkin ellei linssi olisi ollut välissä. Suojalaseissa on laaja valikoima. Hinta riippuu paljon lasien iskunkestosta niiden muotoilusta että ominaisuuksista. Laseja on yhtä monta erilaista mallia kuin on valmistajiakin. Lisäksi suojalaseja on eri värisinä, jota ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi vastavaloon ammuttaessa.
Suojalasit

Muita varusteita
Muita varusteita ampujilla ovat muun muassa kengät ja vaatteet. Moni, varsinkin ammunnan alkutaipaleella haluaisi olkapäästä mustelmat pois. Ampujille on suunniteltu omia liivejä, lähinnä haulikko ammuntaan. Niissä olkäpäässä on kevyt toppaus, rekyylin vaimentamiseksi, että aseen perän pidon parantamiseksi. Lisäksi ampujien tulisi käyttää tukevia ja pitäviä kenkiä. Markkinoilla on erikseen ampujille suunnattuja malleja. Hanskojen käyttö varsinkin isompi kaliiperisilla pistooleilla ammuttaessa on suotavaa. Hanskojen tulisi olla mahdollisimman ohuet ja käden muotoja myötäilevät ja samalla pitävät. Tähän tarkoitukseenkin on olemassa omia malleja, mutta joissakin tapauksessa myös selvästi pienet ”näppylähanskat” kelpaavat. Muita varusteitakin on runsainmitoin jos jonkinlaisiin tarkoituksiin.

Lopuksi
Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa että ampuessanne varsinkin ruutiaseilla muistatte käyttää ainakin kuulonsuojaimia ja suojalaseja. Kumpaakaan elintä kun ei voi millään tavalla korjata jos se vahingoittuu pahasti.