Tulosta

Sissipuukko M/95


Sissipuukko M/95 on ollut testissä reilut kaksi vuotta ja se on ollut jos jonkinlaisessa paikassa mukana. Oliko puukosta mihinkään? Se selviää tässä jutussa.

Tukevatekoinen puukko Sissipuukko M/95
Sissipuukko M/95 on suunniteltu ammatti- ja eräkäyttöön. Tämän vuoksi puukon rakenne on sen elinkaaren pituuden takia varsin tärkeä seikka. Siihen on kiinnitetty myös huomiota. Puukon yleisilme on todella tukeva ja jykevä. Puukon kahva sopii paksumpaankin "kouraan" ja teräkin on paksu. Puukkohan on suunniteltu Puolustusvoimienkin käyttöön joten tukevuus on selvä asia.

Puukon mittoja ja valmistusmateriaaleja
Sissipuukon terä on taottua hiiliterästä ja sen paksuus on reilu viitisen milliä, joten mikään fileerausveitsi ei ole kysymyksessä. Terä on noin 160 mm pitkä ja itse puukolle on pituutta kertynyt lähes kouluviivoittimen verran eli 290 mm. Terän selkä on jätetty karkaisemattomaksi kestävyyden parantamiseksi. Kahvaosa on jotain kumimaista seosta, joka on valmistettu ruiskuttamalla. Tämä "kumiseos" voittaa lähes minkä puukahvan tahansa (kirjoittajan mielipide), sillä se on aina pitävän "tahmea" oli sää sitten pakkasen tai lämpimän puolella tai oli märkää tai ei, niin aina kahvasta on saanut tukevan otteen. Ja kuten alussa mainittiin on kahvan mitoitus tehty tarpeeksi suureksi jotta isokin mies saa mahdutettua siihen "tassunsa". Se on suuri plussa, sillä liian pieni kahva haittaa puukolla suoritettavia töitä. Terästä vielä. Se on teroitettu jyrkkään kulmaan, joten vuolu ominaisuudet eivät ole kaikkein parhaimmat, mutta ei tätä puukkoa ole vuolemista varten tehtykään. Terän pinta on sinistetty.

Tuppi
Tuppi on valmistettu nahasta ja se on reilu kolmisen milliä paksu. Puukon lukitus tuppeen on muista poikkeava. Tupen sisällä on kumirulla, jonka avulla puukko pyörähtää tupen sisään ja se myös pysyy siellä. Puukko ei todellakaan tule ulos, vaikka sen kääntäisi tupessaan ylösalaisin, eikä edes ravistelemalla. Puukko täytyy todella ottaa käsin pois tupesta. Rakenne on hyvin yksinkertainen ja nerokas. Rakennetta pystyy käyttämään myös hyväkseen, mutta siitä myöhemmin. Tuppeen kuuluu irtonainen nahkaremmi jota käytetään kiinnitykseen esim. vyöhön. Remmissä on tarranauhat joilla se suljetaan. Remmin voi laittaa kahteenkin paikkaan tupessa. Joko tavalliseen kiinnitykseen käytettäessä tupen yläreunassa olevaan metalliseen lenkkiin tai tupen keskivaiheilla olevaan nahkaiseen "vyön lenkkiin".

Kiinnitys ylösalaisin Sissipuukko M/95
Kuten otsikossakin lupaillaan voi puukon todella kiinnittää ylösalaisin esimerkiksi repun remmiin. Tämä ominaisuus on mahdollista tupen nerokkaassa kiinnitysmenetelmässä, jonka vuoksi puukko ei tipahda tupestaan ulos. Aivan 100 % puukon tupessa pysymiseen ei kannata olla, mutta kyllä se ainakin 99 % varmuudella siellä pysyy. Tämä kiinnitymalli palvelee lähinnä Puolustusvoimien tarpeita, joissa puukon voi kiinnittää taisteluvyöhön ylösalaisin ja vetäistä sen sieltä pois aukomatta ensiksi esim. neppareita tai nappeja. Tavallinen mattimeikäläinen tuskin puukkoaan näin kantaa, mutta jos sen haluaa tehdä on se tällä puukolla yksinkertaista. Tuppi heiluu puukon ulosotossa sen verran että se kannattaa kiinnittää vielä jollakin repun remmiin, sillä yksi kiinnityspiste ei tunnu riittävän ainakaan kapeilla remmeillä.

Käyttötarkoituksia
Parin vuoden käyttö on luonut kuvan että tämä puukko soveltuu hyvin yleispuukoksi. Se on toiminut hyvin kalastusreissuilla, mutta metsästyksessä en ole sitä vielä päässyt kokeilemaan. Kalan perkaaminen sillä onnistuu mainiosti. Puukkoa voi käyttää jopa vesurina. Puukolla on painoa sen verran, että sillä on helppo hakata pienimpiä puita nurin. Mitään suuria puita sillä on turha mennä kaatelemaan, mutta pienet eivät tee sille vaikeuksia. Kokemuksesta voin sanoa, että halkaisijaltaan noin 50-60 mm koivu kaatui reilusti alle viiden minuutin. Tosin kahvan sisäpinnan uritus ei ole suuniteltu tälläiseen työskentelyyn. Käsi siinä punoitti aika lailla kaadon jälkeen. Puukkoa vyöllään kantaessa sen kestävyyteen on tullut luottamus. Ainoa mitä sillä ei voi tehdä kunnolla on vuoleminen, mutta vuolupuukot ovat oma alansa.

Lopuksi
Jos haluat puukoltasi jämäkkyyttä ja kestävyyttä on tämä puukko todella varteen otettava vaihtoehto. Puukon 370 markan hintakaan ei pitäsi olla este laatuun nähden. Maksamalleen rahalle saa vastinetta varmasti vuosikymmeniksi. Puukkoa valmistaa Fiskars Puoti J-P Peltonen, joten kyseessä on suomalainen puukko.

© Jani Suominen
http://www.sci.fi/~suominen