Tulosta

SAK-öljylamppu (esittely)Mikä toisikaan paremmin pimeään syys- tai talvi-iltaan tunnelmallista valoa kuin luonnon tuli. Vanha perinteinen tapa tuottaa valoa turvallisesti niin sisällä kuin ulkonakin on kynttilä. Oulun Työstökeskus valmistaa toisen laista tuotetta, jolla saadaan aikaan samanlainen efekti - SAK öljylamppu.
(C) Oulun Työstökeskus

Idea on itse asiassa vanha - laitetaan pulloon palavaa nestettä, langan pää ulos pullosta esimerkiksi korkin läpi, annetaan nesteen imeytyä lankaan ja lopuksi sytytetään langan kärki tuleen. Tuloksena on kynttilän kaltainen tuli.

SAK-öljylamppun runko on valmistettu messingistä. Rungon läpi kulkee lanka, joka materiaaliltaan on aitoa öljylampun sydänlankaa. Lampusta on ilmestynyt jo uusi malli, joka poikkeaa vanhasta sillä, ettei sen rungossa ole kahta kumitiivistettä. Lamppuosa työnnetään viini-/viinapullon suusta sisälle. Lampun ja pullon välinen kosketus ei saa olla liian tiivis. Valmistajan ohjeen mukaan välystä saa olla 1-2 mm, liian tiiviinä lamppu sammuu hetken kuluttua. Uuden langan täytyy antaa imeytyä jopa 15 minuttia, mutta tämän jälkeen syttyminen on taattu. ”Polttoaineena” suositellaan käytettäväksi lamppuöljyä. Bensiiniä, sytytysnesteitä ja Sinolia tai muita vastaavia nesteitä ei tule missään nimessä käyttää.
saklammpu

Koska tuote oli saatu testiin täytyihän sitä myös testata. Testiin valitsin pienen puolen litran viinipullon, jonka täytin puoleen väliin valopetroolilla. ”Polttoaineena” lampussa käytetään lamppuöljyä. Lamppu on helppo asentaa paikoilleen - sen kuin työntää lampun pullon suusta sisään. Langan imeytyminen kesti noin kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen lanka syttyi ensi yrittämällä. Huomioitavaa on ettei lankaa työnnetä rungon sisältä ulos kuin muutama millimetri (toisin kuin yhdessä lähikuvissa), muuten tuloksena on vain runsaasti savuttava liekki. Liekki on normaalin pöytäkynttilän kokoinen. Ainoa haittapuoli saattaa olla haju joka lampusta lähtee. Itse en mielellään polttaisi sitä sisätiloissa. Markkinoilla on kyllä olemassa erkoislamppuöljyjä, jotka eivät juurikaan ”tuoksahda”, joten sisätiloissa kannattaa käyttää näitä. Parvekkeilla ja terasseilla hajusta ei ole haittaa ja se tuo mukavaa tunnelmallista valoa. Muita käyttökohteita erähenkiselle ihmiselle on esimerkiksi teltan tai kodan valaisimena. Käytön jälkeen voidaan pulloon laittaa takaisin oma kierrekorkki (mikäli pullo on kyseistä mallia) ja lamppuosa lankoineen pieneen filmirullarasiaan, joka toimii myös myyntipakkuksena, näin myyntipakkauksellekin on saatu käyttöä!
saklamppu

SAK-öljylamppu on oivallinen idea halpaan ja yksinkertaiseen valaistukseen. Myös lahjana se on käytännöllinen, eikä jää kaappiin tai hyllylle pölyttymään. Lamppua voi ostaa suoraan valmistajalta Oulun Työstökeskukselta. Hintaa lampulle on kertynyt 50 mk. Lamppua voi tiedustella myös lähimmästä partio-, retki- tai asekaupasta!