Tulosta

SAK-Etujalat (uusi versio)

SAK-etujaloista on tuotu markkinoille aivan uusi versio vanhan tilalle, jossa on muutettu jalkojen lukitussysteemiä. Vanhassa mallissa lukitus oli toteutettu kahdella ruuvilla per jalka, joiden pyöreä kärki loksahti jalkaa käännettäessä niille sopiviin reikiin. Lukitustapa oli muuten hyvä, mutta se pyrki aukeamaan mikäli aseeseen nojattiin hyvin voimakkaasti, tai aseen rekyyli oli huomattava. Asiaan auttoi ruuvien kiristäminen, mutta tällöin jalkojen kääntäminen kuljetusasentoon vaati huomattavasti enemmän voimaa.


Uudessa mallissa lukitus on toteutettu täysin eritavalla. Molemmat jalat vapautetaan kuljetusasennosta erillisellä "vapautusnapilla", joka sijaitsee jalkojen yläosassa helposti ampumakäden ulottuvissa. Tuota nappia painamalla työntyy se ulos "lukitusurastaan", jonka jälkeen jalka voidaan helposti kääntää käyttöasentoon, jolloin "nappi" taas loksahtaa toiseen puoliympyrän muotoiseen uraan, johon se lukittuu. Kyseinen lukitus on todella yksinkertainen ja helppo käyttää ja ennen kaikkea se toimii ja pitää jalat paikoillaan.


Jalkojen kiinnitys aseeseen tapahtuu täysin samalla tavalla kuin vanhoissa jaloissa. Jalkojen mukana tulee adapteri aseen hihnan pikakiinnitystappiin. Muita kiinnitystapoja adapterille ovat esimerkiksi UIT-kiskoon erillisillä kiskomuttereilla ja ruuvaamalla adapteri suoraan aseen tukkiin kiinni. Jalkojen irrottaminen adapterista tapahtuu vain jalkojen takaosassa olevaa nappia painamalla ja vetämällä asetta taaksepäin. Aseen kiinnitys jalkoihin tapahtuu taas päinvastaisella tavalla, eli työntämällä asetta eteenpäin. Jalkojen lukittuminen adapteriin tapahtuu automaattisesti. Adapterin ansiosta jaloissa on +/- 10o -sektorin kääntömahdollisuus.


Jalat tulevat ulos vanhaan tapaan vain vetämällä ja lukittuvat automaattisesti. Eri lukitusasentoja on kaikkiaan kuusi kappaletta. Jalat saa takaisin lyhimpään mittaansa painamalla vapautusvipuja jalkojen juuressa, jolloin jalat "vetäytyvät" automaattisesti jousen avulla lyhimpään mittaansa. Helppo ja nopea toimenpide! Jalkojen päissä ovat vakiona kumikärjet, jotka helpottavat ammuntaa ainakin pitävällä pinnalla. Mikäli pinta muuttuu liukkaaksi, voi niiden tilalle vaihtaa esimerkiksi tavalliset M8-kierteiset ruuvit. Kyseisiin kierteisiin voidaan asentaa esimerkiksi myös lisävarusteena saatavat jatkokappaleet, joilla jalkojen korkeutta voidaan lisätä. Etujalkojen raaka-aineena on käytetty mustaksi eloksoitua alumiinia, teräksellä vahvistettuna. Jalat painavat 380 g.


Jalkoja kokeiltiin kahdella eri aseella; pienoiskiväärillä (Sako P 94 S) ja .308 Win. -kaliiperisella -kiväärillä (Remington m700 VLS). Pienoiskiväärillä tehtiin kokeilu vain penkistä ampumalla. Jalat toimivat erinomaisesti. Lukitukset napsahtivat paikoilleen niin kuin pitikin ja ammunnasta tuli huomattavasti tukevampaa. Ei tietenkään hiekkapusseilla ampumisen veroista, mutta huomattavasti käsillä tuettua vakaampaa. Myös isommalla kiväärillä ammuttiin ensin penkistä, ja jalkojen lukitus kesti leikiten tämänkin kokoisen aseen rekyylin.


Lopuksi Remingtonilla suoritettiin eräänlainen "kenttäkoe". Käytetty ampumarata tarjoaa mahdollisuuden ampua ikään kuin maastossa, sillä sadan metrin radan "väliosaa" ei ole tasoitettu erityisemmin. Radan reunoilta takaosasta löytyi lisäksi myös muutama iso kivi, jotka tarjosivat mahdollisuuden kokeilla jalkojen toimivuutta myös epätasaisilla pinnoilla. Taulu sadan metrin päähän ja ampumaan. Ensin makuuammuntaa tasaisella heinikolla, jalat toimivat vaivatta niin kuin pitikin, korkeussäätö oli nopea ja helppo tehdä ja jalat kääntyivät kuljetusasennosta nopeasti käyttöasentoon. Tämän jälkeen vielä muutama samanlainen ampumapaikka, joissa ei myöskään ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Hyvä ampuma-asento löytyi nopeasti jalkoja säätämällä ja sektorinkääntöominaisuutta hyödyntäen pystyi asetta kääntämään jalkojen ollessa maassa paikoillaan. Seuraavaksi kivien päältä ampumaan. Ampuminen tapahtui asettamalla etujalat kivelle ja "seisomalla" itse kivien takana. Toisen kiven päällä oli paksu sammal-peite, jonne jalat upposivat, mutta korkeussäätö riitti silti, vaikka oikean puoleista jalkaa pitikin laskea vasemman puoleista enemmän. Toinen kivi oli varsin samantapainen, paitsi että ampujan piti olla polvillaan sen takana. Jalat toimivat siis erinomaisesti, eikä minkäänlaisia häiriöitä esiintynyt koko aikana. Uuden jalkojen lukitustavan ansiosta, aseesta pystyi ottamaan kunnolla tukea, eikä jalkojen lukituksen aukeamisesta ollut varaa.


SAK-etujalat ovat erittäin hyvä vaihtoehto etujalkoja ostettaessa. Ne ovat vankkaa ja tukevaa tekoa, painamatta kuitenkaan liikaa. Lisäksi erilaisia kiinnitystapoja löytyy runsaasti. Hintaa jaloilla on kirjoitus hetkellä 105 €. Tuotetta valmistaa ja markkinoi Oulun Työstökeskus Oy, Oulusta.

- Hyvä tuote -

© Jani Suominen