Tulosta

PuukonvalmistussarjaKuvaa painamalla saat esille isomman kuvan!

Tänä päivänä on saatavissa valmiita paketteja puukontekoon, johon on koottu kaikki tarpeellinen. Tällaista sarjaa myy mm. Brisa, jolta löytyy myös todella laaja alan valikoima. Tämä sarja oli Janin Ase- & Kalastussivujen testattavana.

Monipuolinen sarja
Puukonvalmistussarja Puukonvalmistussarjaan kuuluu kaikki tarpeellinen mitä valmistuksessa tarvitaan - ainoastaan työvälineet siitä puuttuvat, mutta jos ne sisältyisivät sarjaan, nousisi sarjan hintakin melkoisesti. Nyt sillä ei ole hintaa kuin 125 mk. Sarjaan kuuluvat seuraavat osat: Laurin puukonterä (hiiliteräs), nahkatuppi, visakoivun pala, messinkinen alalappo, pala hirvensarvea, jalopuunpala, värillisiä värilevyjä, alumiinin pala, messinkinen niitti, sekä työohjeet. Näistä aineksista voi jokainen niin haluava valmistaa itselleen mieleisensä puukon.

Puukon tekoon
Aluksi on hyvä suunnitella millaisen puukon haluaa tehdä. Piirtäminen auttaa asiassa melkoisesti. Kunnon suunnitelma on kuin puoliksi tehty. Suunniteltaessa täytyy myös päättää mitä aineksia aikoo puukossaan käyttää - kaikkia sarjan mukana tulleita materiaalejahan ei ole pakko käyttää. Itse päätin laittaa puukkooni kahvaksi visakoivua, hirven sarvea ja jalopuuta, sekä tietenkin alalappo ja terä tulivat mukaan.

Puukonvalmistussarja Seuraavassa vaiheessa päästäänkin jo työn touhuun. Aluksi teipataan terän ”terävä osa”, jottei se vahingoittuisi työskennellessä. Seuraava vaihe onkin yksi tärkeimmistä. Jokaiseen kahvaan käytettävään osaan porataan sopivan kokoiset reiät. Reiän suun koko saa olla hyvin tiukka, jotta terä asettuisi suoraan. Tämän jälkeen onkin liimaamisen vuoro, eli kaikki kahvan osat, sekä terä liimataan paikoilleen. Muista tasoittaa liimapinnat ennen liimaamista hyvin, jotta lopputulos olisi hyvä. Luultavasti parhaat liimat tähän tarkoitukseen on kaksois komponenttiliimat

Puukonvalmistussarja Kun liima on kuivunut, päästään muotoilemaan kahvaa. Aluksi muotoilu kannattaa aloittaa sahalla, jolla kahva muotoillaan hyvin ”karkeasti”. Tämän jälkeen siirrytään käyttämään raspia ja raspin jälkeen viilaa. Kun kahva on muotoiltu aloitetaan kahvan hiominen käyttäen hiomapapereita edeten karkeammasta hienompaan, esimerkiksi numeroon 1000 asti. Tämän jälkeen puukko onkin kahvan pinnan käsittelyä vailla, kuten esimerkiksi öljyämistä.

Kahvan loppukäsittelyyn on monia eri aineita, jopa juuri sitä varten valmistettuja. Omassa puukossani käytin pellavaöljyä. Puukon kahva sai liota öljyssä puolisen tuntia, jonka jälkeen ylimääräiset öljyt kahvan pinnalta pyyhittiinn pois. Pellavaöljyä käytettäessä on muistettava hävittää öljyyntyneet paperit ja rievut oikealla tavalla, ne kun saattavat syttyä itsestään! Tästä ominaisuudesta onkin purkkien kyljessä varoitus. Pinnan kuivumisen jälkeen voi sitä vielä hieoa hienolla hiomapaperilla, sillä pinta saattaa muuttua hieman ”karheaksi”, mutta muutamalla pyyhkäisyllä se on jälleen sileä. Näin helppoa puukon teko on!

Valmis puukko
Puukonvalmistussarja Jo puukkoa suunnitellessani päätin, etten aio tehdä kahvasta monimutkaista, sillä se ei taatusti onnistusi. Tämän takia tein puukon kahvasta lähes suoran soikion muotoisen ”pötkön”. Valmistuneessa puukossa on niin paljon virheitä, joita en rupea tässä luetteloimaan. Mutta virheistään oppii, sillä kaikki virheet olivat hyvin pieniä ja helposti vältettävissä - niitä ei vain silloin osannut varoa. Tästä syntyi kuitenkin kipinä puukkojen tekoon, joten jatkossakin näillä sivuilla tullaan käsittelemään puukkoasiaa. Lisätietoja puukonvalmistussarjasta saat myyjän kotisivuilta osoitteesta: http://www.brisa.multi.fi, josta voit myös tilat sarjan. Suosittelen puukonvalmistussarjan hankintaa, jos suunnitelmissa on oman puukon valmistus.