Tulosta

SAK-PuhdistusvaijeriOnko eteesi tullut joskus tilannetta, jossa aseen piippu olisi pitänyt puhdistaa, mutta tarvittavia puhdistusvälineitä ei ole ollut mukana? Ovatko syynä olleet tilaa vievät tai epäkäytännölliset puhdistusvälineet "kenttäolosuhtesiin"? Miksi kantaisitkaan niitä mukanasi, kun tarjolla on väline, joka mahtuu 80x50x20 mm kokoiseen laatikkoon. Mikä se on? Se on SAK-Puhdistusvaijeri.
 SAK-Puhdistusvaijeri

SAK-Puhdistusvaijeri on valmistettu parhaasta mahdollisesta erikoisvaijerista. 850 mm pitkä vaijeri on päällystetty läpinäkyvällä muoviputkella, joka samalla tekee työskentelyn mukavaksi, että suojaa aseen piippua vaijerilta. Vaijerissa on valmiina kiinni ns. euro- ja usa-kierre, mutta mukana seuraa myös erillinen adapteri, joka kierretään euro-kierteen päälle. Tähän adapteriin voidaan kiertää haulikon harjoja (eurooppalaiset). Lisäksi mukana seuraa filttereiden pidin samaan hintaan, joten kompakti "puhdistuspaketti" on kertaostoksella täysin valmis käyttöön – ainoastaan puhdistustarvikkeet on hankittava paketin lisäksi.

SAK-Puhdistusvaijeri on tarkoitettu käytettäväksi aina .22-kaliiperista haulikoihin asti, joten hyvin monipuolisesta puhdistusvälineestä on kyse. Kokeiluissa tuli todetuksi, että .22 on ehdoton alaraja puhdistusvaijerille. Joidenkin asemallien kohdalla kävi niin, ettei koko "puhdistuspakettia" saatu vedetyksi piipun lävitse. Sillä varsinkin filtterinpidikkeen ollessa vaijerissa kiinni, paketti ei taipunut tarpeeksi hylsyn ulosheittoaukon kohdalta. Tämä sattui puoliautomaattisilla pienoiskivääreillä. Ongelma korjaantui kiertämällä filtterinpidike irti, pujottamalla vaijeri piipun lävitse ja kiertämällä filtterinpidike takaisin paikoilleen. Kun piipun läpimitta kasvoi helpottui samalla puhdistusvaijerinkin käyttö. Ainoa hankaluus SAK-Puhdistusvaijeria käytettäessä on vaijerin pujotus piipun läpi. Minkä kuljetuksessa voittaa, sen käytettävyydessä häviää. Nimittäin pienellä rullalla ollut vaijeri ei kovin helposti suoristu ja mene piipun läpi suosiolla. Tämä ongelma esiintyi lähinnä pienireikäisissä aseissa ja mikäli vaijeria säilytetään alkuperäisessä rasiassa. Mikäänhän ei estä ottamasta sitä pois rasiasta ja laittamasta esimerkiksi kaapin oveen roikkumaan!
 SAK-Puhdistusvaijeri

Sitten vaijerin parhaisiin puoliin. Yksi niistä on mahdollisuus puhdistaa esimerkiksi puoliautomaattiset- ja vipulukkoiset aseet oikeaoppisesti patruunapesän puolelta, mikäli valmistaja ei ole tehnyt sitä muuten mahdolliseksi. Puhdistusvaijerin hankinta tulee pidemmän päälle todella edulliseksi, sillä vaijerilla ei pysty oikeaoppisella käytöllä pilaamaan tärkeää piipun suuta. Toinen hyvä ominaisuus on mukana kuljetettavuus – puhdistusvaijeri mahtuu vaikka taskuun, sillä laatikko ei ole kuin hieman tulitikkuaskia suurempi. Nyt ei voi ainakaan väittää ettei olisi olemassa tarpeeksi pieneen tilaan mahtuvia puhdistusvälineitä. Jos haluaa olla oikein nuuka ja saada mahdutettua kaikki puhdistustarvikkeet samaan pakettiin, niin puhdistusvaijerin laatikossa on hieman tilaa esimerkiksi puhditussillalle tai puhdistufilttereille. Öljypulloa sinne ei tosin saa mahdutettua. Vaijeri kulkee hyvin myös sellaisenaan esimerkiksi repun taskussa.

Itse en valitsisi puhdistusvaijeria ainoaksi puhdistusvälineeksi kotioloihin sellaisia aseita varten, joissa on mahdollista suorittaa puhdistus oikeaoppisesti patruunapesän puolelta, niihin on pitkä puhdituspuikko parempi valinta. Vaijeri on kylläkin nopeampi laittaa "käyttökuntoon" kuin koottavat puikot ja pitkiä puikkoja helpompi säilytettävä. Muun tyyppisiin aseisiin se on hyvä ja kannattava vaihtoehto oikeaoppisen puhdistustavan vuoksi. Lisäksi se on erinomainen valinta esimerkiksi metsästysreissulle mukaan, sillä sen voi sijoittaa vaikka taskuun. Kotimaista SAK-Puhdistusvaijeria valmistaa ja myy Oulun Työstökeskus Oy, lisäksi vaijeria voi kysellä jälleenmyyjäliikkeistä. Hintaa SAK-Puhdistusvaijerilla on 14,00 euroa ja pakettiin sisältyy kaikki edellä mainitut tarvikkeet.

© Jani Suominen