PCB -ballistiikkaohjelma


 Kuva Hyvistä ilmaisista ballistiikkaohjelmista on ollut aina puute. Yleensähän ohjelmat ovat olleet kokeiluversioita, joissa toiminnot ovat rajoitetut. PCB on kuitenkin ilmaisohjelma ja toiminnot ovat todella kattavat.

PCB-ohjelman tekijä on norjalainen Odd Hvard Skevik. Ohjelma saattaa näyttää aluksi monimutkaiselta, mutta kun sitä tutkiskelee ja etsii suomennoksia sanakirjasta alkavat ohjelman "salat" tulla julki. Ohjelman käytön oppii todella helposti. Ohjelmassa on valmiina jo todella kattava luotivalikoima. Valikoimasta löytyvät myös suomalaiset Lapuan ja Sakon luodit. Parasta ohjelmassa on mahdollisuus lisätä valikoimaan uusia luoteja joita ei listasta löydy. Näin ohjelma ei tule "vanhaksi", vaan se on käyttökelpoinen pitkän ajan.

Ohjelma laskee pääasiassa luodin lentoratoja. Ohjelman taulukkoon syötetään tarvittavat tiedot. Tietoihin kuuluvat mm. lähtönopeus, kiikaritähtäimen korkeus piipusta sekä sivutuulen voimakkuus ja puhaltamissuunta. Valikoima on todella kattava. Ihmetyttääkin, että ohjelma on ilmainen, mutta hyvä näin. PCB ei vaadi toimiakseen uusinta Pentiumia, vaan tavallinen PC käy yhtä hyvin. PCB ohjelma pyörii DOSsissa, joten se soveltuu lähes kaikkiin käyttöjärjestelmiin.

Jos tunnet kaipaavasi ballistiikka ohjelmaa on PCB todella hyvä vaihtoehto. Ohjelman ilmaisuus houkuttelee varmasti monia hankkimaan kyseisen ballistiikkaohjelman, sillä tämä ohjelma toimii mainiosti, eikä sen käyttöä ole rajoitettu niin kuin monissa kokeiluohjelmissa. Lisätietoa ja ohjelman latauslinkin löydät esimerkiksi osoitteesta: http://home.wanadoo.nl/jhogema/skeetn/pcb/pcb.htm. Ohjelma on englanninkielinen, mutta valikoimasta löytyy myös norjankielinen versio. ASesivut.net suosittelee tätä ohjelmaa!

© Jani Suominen
http://www.asesivut.net