Tulosta

Outers-etujalat

Aseiden etujalat ovat nykyään jo varsin tuttuja siviilipuolenkin aseissa, vaikka monesti ne yhdistetäänkin vain sotilaskäsiaseisiin tai muihin vastaaviin aseisiin, joissa ne ovat olleet jo tuttu näky pidemmän aikaa. Olivat etujalat sitten minkä tyyppisessä aseessa hyvänsä, niin niiden pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin ammunnan tukevoittaminen. Siviiliaseissa ei juurikaan ole etujalkoja valmiina, mutta irtojalkoja on runsaasti markkinoilla. Asesivut.net sai testattavakseen yhden markkinoilla olevan valmistajan jalat – Outersin.

JPR-Company Limingasta toimitti testiin kaksi Outersin etujalkaa – lyhyemmän ja pidemmän mallin. Outersin jalat on ovat materiaaliltaan kevytmetallia. Jalat ovat täydelliset kopiot Harrisin jaloista. Jalat ovat ulkoasultaan varsin siistit, joissakin kohdin jalkoja oli havaittavissa lieviä naarmuja, jotka ovat muutenkin hyvin yleisiä massatuotetuissa osissa. Yleisilmeeltään molemmat jalat olivat kuitenkin todella siistit. Molemmissa jaloissa on teleskooppimainen korkeudensäätö. Lyhyemmät jalat ovat korkeudeltaan noin 200-320 mm ja korkeammat 340-600 mm.

Outersin jalat kiinnitetään aseeseen aseen hihnalenkkiin. Tämä kiinnitystapa on hyvin yleinen, sillä hyvin monesta ”pitkästä aseesta” hihnalenkit löytyvät jo valmiina. Kiinnityksessä ei käytetä mitään irrallista adapteria, vaan kiinnitysosa on suoraan jaloissa kiinni. Tämä taas tarkoittaa sitä, että jalkoja ei voi irrottaa aseesta ”pikaisesti”. Kiinnitystapa vaikuttaa aluksi hieman monimutkaisen näköiseltä, mutta on loppujen lopuksi kuitenkin aika yksinkertainen. Aseen tukkia vasten tulevan ”levyn” pohjassa on neliön muotoinen aukko, jonka läpi hihnalenkkiin kiinnitettävät levyt työnnetään. Levyissä on pienet kiinteät tapit, jotka asetetaan hihnalenkin tappien reikiin. Tämän jälkeen jalat kiristetään aseeseen kiinni. Kiristys tapahtuu pyörittämällä kiinnityslevyjen ”akselissa” olevaa ruuvia, joka osuessaan etujalkojen aseen tukkia vasten tulevaan levyyn, alkaa vetää kiinnityslevyjä alaspäin, jolloin jalat kiristyvät aseeseen kiinni. Lopullinen kiristäminen tapahtuu ruuvimeisseliä käyttäen. Aseeseen ei jälkiä synny, sillä tukkia vasten tuleva osa on päällystetty keinonahan tapaisilla paloilla.

Testin aikana syntyi sellainen kuva, että jaloissa käytetyt toiminnot jousien avulla on ainakin haluttu tehdä varmoiksi. Nimittäin kaikki osat jotka kääntyvät tai vetäytyvät jousen avulla, tekevät sen vähän turhankin rivakasti. Jalkoja käännettäessä käyttöasentoon on syytä ottaa jaloista kiinni niiden päistä. Tämän on tosin se luontaisin paikka. Jalat kääntyvät nimittäin todella voimalla ja itse en ainakaan haluaisi jättää sormiani jalan ja sen ”pysäyttimen” väliin. Vaara on kylläkin todella pieni, mutta teoriassa mahdollinen. Jouset ovat ulkoiset ja sijaitsevat jalkojen uloimpana osana sivusuunnassa. Testin aikana jouset pysyivät paikoillaan ja eivät osuneet mihinkään. Normaalissa käytössä rakenne on toimiva, mutta mieleen tuli esimerkiksi sotilaskäyttö ja tiheät metsät, jossa jouset ovat alttiita osumaan eri paikkoihin. Mutta jälkimmäinen olikin vain ajattelua teoriassa.

Jalkojen korkeussäätö tapahtuu odotetusti vetämällä jalkaa ulospäin. Jalat pysähtyvät vain äärimittoihinsa automaattisesti. Jos on tarvetta välimitoille, jollaista varmasti ainakin maastossa ammuttaessa tulee, on jalka lukittava ”väliasentoon” etupuolella jalan alaosassa sijaitsevaa kiekkoa kiristämällä. Näin on saatu jaloille portaaton säätömahdollisuus. Kiristys on varsin tiukka ja piti jalat myös yleensä halutussa pituudessa. Rakenne ei kuitenkaan ole yhtä luotettava kuin portaallinen säätö, mutta ehdottomasti paljon monipuolisempi. Jos jalat on vedetty äärimittaansa, niiden vapautus tapahtuu painamalla kiristyskiekon yläosassa olevaa L-kirjaimen muotoista levyä. Tässäkään kohdin ei ole jousien voimassa säästelty, sillä jalat vetäytyvät melkoisella vauhdilla. Tämä on kuitenkin varmatoimisuutta. Jalkojen pohjassa on mustat kumiset ”tassut”.

Ammunnan aikana jalat toimivat niin kuin pitikin. Eli vakavoittivat ammuntaa. Korkeammilla jaloilla erilaisemmat ampuma-asennot ovat mahdollisia, kun matalien käyttötarkoitus rajoittuu lähinnä makuulta ammuntaan, ellei jalkojen alla ole sitten jotain ”koroketta”, kuten kiveä tai muuta vastaavaa. Ainoa asia mikä testin aikana jäi jaloissa harmittamaan, oli ”sektorinkäännön” puute. Sillä jos oli tarvetta siirtää tai kallistaa asetta, oli koko asetta siirrettävä uuden tähtäyspisteen vuoksi, sillä jalat eivät liiku mihinkään suuntaan. Tämä taas toisaalta tuo lisää vakautta, kun liikkuvia osia on vähemmän. Mikäli ammuntaan kaipaa aseen kääntömahdollisuutta, niin valittavissa on myös horisonttikäännön omaava malli.

Molemmista jaloista jäi testin jälkeen positiivinen kuva. Ainoastaan ulkopuoliset jouset ja sitten kääntömahdollisuuden puute tässä mallissa jäivät harmittamaan. Hyvää taas löytyi käyttövarmuudesta – moneltakin osin. Outersin jalat ovat hyvä vaihtoehto mietittäessä etujalkojen hankintaa. Jalkoja tuo maahan ainakin liminkalainen JPR-Company (http://www.jpr-company.com). Matalat jalat ilman horisonttikääntöä maksavat 60 € ja käännöllä 80 €. Hinta on kohdillaan ominaisuuksiin nähden.


© Jani Suominen