Tulosta

Eräleuku OivaOletko kyllästynyt vyöllä roikkuvaan pitkään ja välillä tiellä olevaan leukuun? Ongelmaan on ratkaisu - Eräleuku Oiva.
Oiva

Eräleuku Oiva on kuin mikäkin tavallinen linkkuveitsi, tosin isompana painoksena. Oivan runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, samoin teräosa on ruostumaton. Perinteisistä leu’uista poiketen terä on hieman lyhyempi kuin muissa.

Rakenne on Oivassa hyvin yksinkertainen, sillä osia on ainoastaan 20 kappaletta. Tämä yhdistettynä hyviin raaka-aineisiin antaakin mahdollisuuden huimaan 30 vuoden takuuseen. Oiva on painoltaan tukevassa kunnossa. Paino sillä on 390 grammaa. Se on terä suljettuna 135 mm pituinen ja aukaistuna 100 mm terä kasvattaa pituudeksi 235 mm. Terä on 38 mm leveä ja 3 mm paksu.

Lukitus on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen. Terän ollessa kiinni-asennossa sitä ei ole lukittu, joten lukitus on toiminnassa vain terän ollessa auki. Terää aukaistessa nousee soikion muotoinen lukituslevy hieman ylös, jonka jälkeen terän suoristuessa loksahtaa se jousen avulla alas. Vastapuolella oleva vapautinvipu nostaa lukituslevyn ylös terän vapauttamiseksi. Lukitussysteemi on hyvin yksinkertainen ja toimiva.
Oiva

Terän kiinnilaittaminen ei ole aivan niin yksinkertainen toimenpide kuin aukaisu on. Ei sekään vaikeaa ole, mutta siinä on muistettava yksi asia. Terän lukituslevyä painettaessa vapautuu terän lukitus, jolloin terä voidaan kääntää takaisin kiinni asentoon. Levyä ei saa kuitenkaan painaa koko tapahtuman ajan, vaan siitä on irroitettava ote viimeistään terän käännyttyä noin 45 astetta. Tämän jälkeen terän voi kääntää normaalisti paikoilleen.

Kuten jo edellä todettiin on rakenne yksinkertainen ja toimiva. Edellä mainittujen osien lisäksi, Oivasta näkyy ulospäin ainoastaan kolme ruuvia. Yksi toimii terän ja rungon välisenä akselina, toinen toimii ”stopparina” terälle sen ollessa suljettuna. Molemmat edellä mainitut ruuvit kiinnittävät myös rungon puoliskot toisiinsa kiinni. Kolmas ruuvi löytyy terästä, jossa se toimii otepintana helpottaen terän aukaisua ja sulkemista. Terän ruuvi on apuna esimerkiksi säilyke purkkia aukaistessa, koska ruuvi estää terän uppoamisen syvälle purkkiin. Reiällisellä rungolla on ensinnäkin saatu leuku tyylikkääksi, samalla se poistaa veitsen sisälle mahdollisesti kertyvän lian ja veden.

Terä on terävyydeltään kohtuullista luokkaa. Terävyydessä Oiva jää selvästi jälkeen parhaille käsin taotuille terille. Tosin nämä terät saattavat maksaa yhtä paljon tai enemmänkin kuin Oiva. Käyttökohteita Oivalla ovat lähes kaikki muut paitsi vuoleminen.

Oivan mukana seuraa tyylikäs kotimaisesta nahasta valmistettu kotelo. Kotelo muistuttaa kännyköiden vastaavia, mutta valitettavasti en saanut sinne mahtumaan ainuttakaan kännykkää, niin että läppä olisi mennyt kiinni. Kotelo on nimittäin useita puhelinten koteloita tukevampi. Koteloon Oiva menee vain tietyssä asennossa, jossa se pysyykin tukevasti paikoillaan. Kotelon läpän sulkemisesta huolehtii kaksi nepparia. Kotelo saattaa houkuttaa kantamaan Oivaa mukanaan kaikkialla. Teräaseen kannosta tulee kuitenkin muistaa siitä säädetyt lakipykälät.
Oiva

Pieninä sarjoina valmistettava Eräleuku Oiva on erinomainen leuku. Ainoa asia mikä siinä jäi hieman harmittamaan oli terän terävyys, joka ei kuitenkaan ollut huonoa luokkaa. Eräleuku Oiva on erinomainen tuote erikoisuutta hakevalle erämiehelle. Kantotapa antaa vapaamman liikkumistavan, sillä se ei ole aina tiellä, kuten roikkuvat leut saattavat olla. Hintaa Oivalla on 84,10 euroa, joka saattaa aluksi tuntua korkealta, mutta muistettaessa sen laatu, sekä todella pitkä takuuaika, muuttuu hinta vuosia kohden halvaksi. Eräleuku Oivaa valmistaa oululainen Oulun Työstökeskus Oy, joka toimii myös Oivan jälleenmyyjänä.