Mökki-ilmapistoolien vertailuPainamalla kuvaa, saat kuvasta esille isomman version!

Kesä on jälleen saapumassa koko Suomeen ja mökkikausi on aluillaan. Tämän johdosta tehtiin ilmapistoolien vertailutesti, jonka pääosissa olivat kohtuu hintaiset ilmapistoolit. Hintarajaksi tuli lopulta 0-2000 mk. 2000 markkaa saattaa olla jo ehkä liiankin paljon mökkipistoolille. Toki voihan kalliimmalla ”mökkipistoolilla” ampua muuallakin kuin mökillään, esimerkiksi talvella sisäradoilla - miksei kesälläkin. Testiin osallistui lopulta kolme ilmapistoolia, jotka hinnaltaan edustivat kumpaakin hintahaitarin päätä, sekä tietenkin keskustaa.

Testin aseet
Vertailun aseet: Tau-7, Gamo Compact ja Baikal IJ-53 (ylhäältä-alas) Kuten edellä jo mainittiin oli pistoolien välinen hintaero suuri. Testin kallein ase oli Tau-7 (1980 mk), seuraavana oli Gamo Compact (999 mk) ja halvimpana Baikal IJ-53 (355 mk). Tau ja Baikal oli lainattu maahantuojilta ja Gamo oli oma ilmapistooli, joka on jo aiemmin testattu näillä sivuilla. Jokaisen aseen toimintaperiaate oli myös erilainen - mukana oli Co2-, puriste- kuin jousitoiminenkin ilmapistooli. Kaikissa pistooleissa kaliiperina on 4,5 mm. Koska testin aseet olivat eri hintaiset, suoritettiin niiden arvostelukin ”hintaan nähden” periaatteella.

Tau-7
Tau-7 Tau on ulkoisilta kuin sisäisiltä ominaisuuksiltaan lähes täysiverinen kilpapistooli. Välttämättä se ei sovellu MM-kisoihin, mutta pienempiin kisoihin se on todella hyvä vaihtoehto. Aseen toimintaperiaate on Co2. Hiilidioksidia voi aseessa käyttää joko 7 g tai 12 g kapseleista, tai täyttää aseen oma säiliö, joko mukanatulevalla säiliöllä tai jostakin muusta pullosta. Ase painaa tyhjänä hieman yli kilogramman - tarkemmin sanottuna 1050 g. Aseessa on runsaasti säädettäviä osia. Säätää voi kahvaa, laukaisun vastusta, liipasimen liikerataa, liipaisimen pysähtymistä laukaisun jälkeen, tähtäinväliä, hahloa ja jyvää (mukana useita eri kokoisia), sekä aseen tasapainoa erillisellä aseen perään kierrettävällä painolla.

Gamo Compact
Gamo Compact Compact on suunniteltu ilmapistooliammunnan hieman vakavaankin harjoitteluun. Aseen yleisilme on hieman muovinen, sillä aseen koko ylärunko on muovivalua. Aseen toimintaperiaate on puristeilma. Ilma puristetaan aseen sisällä olevaan säiliöön, taittamalla ylärunko eteen. Aseessa ei ole ylimääräisiä viritysvipuja, johon nimikin jo viittaa. Ase on edellistä asetta huomattavasti kevyempi. Painoa aseella on 880 g. Ase oli testin aseista myös pienin. Tästäkin aseesta löytyy mukavasti säädettäviä osia - kahvaa, lipasimen asentoa, sekä laukaisun vastusta voidaan säätää.

Baikal IJ-53
Baikal IJ-53 Baikalia suunniteltaessa ei varmasti ole ollut tarkoitus luoda kilpailmapistoolia, vaan ilmapistooli normaaliin ”hupiammuntaan”. Aseen toimintaperiaate on jousitoiminen. Aseessa voi säätää liipaisinta, mutta muut osat eivät ole säädettävissä. Tietenkin tähtäimiä voi säätää, kuten muissakin aseissa. Baikal on testin painavin ase - painoa sillä on 1,2 kg.

Aseiden ulkoasu
Selvästi siistein ase tästä joukosta on Gamo. Siinä ei ole tehtaan jäljiltä minkäänlaista naarmua tai muuta vastaavaa. Tämän vuoksi Gamo saakin täydet 10 pistettä. Vaikka Baikal onkin testin halvin ase, ei se ole ulkoasultaan huono. Aseessa on joitakin naarmuja tehtaan jäljiltä, mutta yleisasu hintaan nähden on mielestäni siisti. Hieman samanlaista tyyliä edustaa Tau. Taussa on lähinnä hentoja ja lähes näkymättömiä naarmuja piippupainoissa, muuten ase on siisti. Baikalille ja Taulle pisteitä 9.

Varustelu
Runsaimmin varusteltu ase oli Tau. Taun mukana seuraa jos jonkinlaista ”vempainta”. Aseen mukana tulee mm. erilaisia tähtäinjyviä sekä -hahloa, 125 g Co2-pullo, muutama työkalu, kantolaukku, sekä paljon muuta. Tästä Taulle täydet 10 pistettä. Toiseksi parhaiten varusteltu ase oli Baikal, jonka mukana tulee puhdistuspuikko, tiiviste ja tähtäinhahlolevy. Todella runsaasti kun ottaa huomioon aseen 355 markan hinnan - Baikalille pisteitä 9. Gamo ei pääse loistamaan ainakaan varusteiden lukumäärällä, jos varusteeksi ei lasketa pientä, 250 kpl luodin rasiaa, joka seuraa aseen mukana. Koska hintaakin on tuhannen markkaa, niin pisteitä ei heru kuin 5.
Tau-7 todella runsas varustepaketti Baikal IJ-53 varusteet


Ampuminen ja käyttömukavuus
Tämän alueen pisteitä ei luetella tekstissä, vain sivun alalaidassa olevasssa taulukossa.

Baikalin piippu käännetty auki Baikalin takatähtäin (säädettävä) Baikalin virittäminen onnistuu helposti. Virittäminenhän tapahtuu ”perinteisesti” piippua alaspäin vääntämällä. Aseessa on lisäksi ”viristysvarmastin”, joka takaa sen, että kesken piipun taittamisen piippu ei lennähdä takaisin ylös, vaan jää siihen kohdalle johon se jätetään. Tämän vuoksi lataamisääni on hieman räikkämäinen. Luodin asettaminenkin on helppoa, koska piipun kohdalla ei ole mitään, joka haittaisi kyseistä toimitusta. Kun ase on saatu ampumiskuntoon aletaan tähtäilemään kohti taulua. Tähtäimet ovat selkeät ja niitä voi säätää sekä pysty- että sivusuunnassa. Tähtäinkuva on myös selkeä. Mutta sitten seuraakin Baikalin huonoin kohta. Laukaisu on Baikalissa lähes surkea. Se on venyvä ja tunnoton. Ampujalle ei välity mitään tietoa koska seuraa laukeamiskohta, sillä laukaisu on kuminauhamainen ja aseen laukaisu tapahtuu yhtäkkiä. Vaikka ase onkin testin halvin en odottanut siltäkään näin huonoa laukaisua. Yleisesti ampumaote aseesta on hyvä, tosin tuntuma on pysty, joka aiheutuu kapeasta rakenteesta. Tällä pystyllä tarkoitan sitä, ettei ase tuntunut kovin taspainoiselta sivusuuntaisesti, koska paino on jakautunut kapealle ja korkealle alueelle. Painopiste on siis korkealla.

Gamon liipaisimen asentoa voi säätää Gamo Compactin ylärunko käännetty eteen -> ase on ladattu Gamon virittäminen tapahtuu taittamalla aseen ylärunko eteen ja takaisin paikoilleen. Kun runko on taitettu eteen asetetaan aseeseen luoti piippuun. Asettaminen ei olekaan helppoa paksusormisille, sillä luodin asettamiselle suunniteltu tila ei ole kovin suuri. Rungon takaisin asettaminen paikalleen saattaa vaatia varsinkin nuoremmilta ampujilta voimaa. Tähtäimet ovat täysin säädettävät sivu- ja pystysuunnassa. Tähtäinkuva on myös selkeä, tosin etujyvä saisi mielestäni olla korkeampi. Eniten ammunnassa häiritsee aseen paino, jota mielestäni saisi olla hieman enemmän. Koska kahva on säädettävissä, jokainen ampuja löytää varmasti ainakin kohtalaisen otteen aseesta.

Taun luotikammio sekä latauskorvakkeet Tau7 takatähtäin (säädettävä) Taun virittäminen vaatii voimaa testin aseista kaikkein vähiten, koska aseessa käytetään ”voimana” hiilidioksidia. Aluksi aseeseen asetetaan luoti erilliseen luotikammioon, joka aukeaa painamalla lukon ”korvakkeita”. Tämän jälkeen suljetaan lukko ja viritetään ase erillisistä ”korvakkeista”. Tässä kohtaa aseen virittäminen välillä unohtui ja liipaisinta painaessa ei tapahtunutkaan mitään, ennen kuin muisti virittää aseen. Toiminta on monimutkaisempaa kuin muissa testin aseissa, sillä muissa selvitään yhdellä kerralla luodin asettamisessa ja virittämisessä. Mutta kun Taun järjestelmään tottuu, ei se tuota vaikeuksia. Tähtäimet ovat selkeät, sekä täysin säädettävissä. Mukana tulee myös erikokoisia jyviä ja hahloja, jolloin tähtäinkuvan saa helposti mieleisekseen. Kahvan säätöjen ansiosta jokainen ampuja löytää ainakin kohtalaisen otteen aseesta. Kahva on joiltakin kohdin hieman ”terävä”. Reunat on kyllä pyöristetty, mutta omaa kättäni ne painoivat ikävästi. Tämä on kuitenkin yksilöllinen asia, sillä erilaisia ampuvia käsiä on yhtä paljon kuin on ampujiakin.

Koeammunta
Jo ennen koeammuntaa tavoitteeksi asetettiin ilmapistoolitaulun kympin halkaisija 11 mm. Aseella oli pystyttävä ampumaan 11 mm kasa keskeltä keskelle mitattuna, jotta se saisi tästä osiosta kympin. Jotta ase saisi pisteitä 9, täytyi sen ampua vähintään ysi ringin levyinen kasa eli 27 mm. Kasin arvosanaan oikeutti taas enintään 43 mm kasa jne. Ammuntapäivä näytti ennen ampumista hyvältä. Aurinko paistoi ja lämmintäkin oli 18 astetta, mutta ilmeisesti johonkin luonnon lakiin on kirjattu ylös, että ampumisen aikana täytyy tuulla, sillä tuuli saapui puuskineen paikalle juuri kun ammunnat alkoivat. Jokaisella aseella ammuttiin kolme kasaa kolmella eri luotimerkillä. Tosin merkki oli kaikilla sama RWS, mutta malli vaihteli. Luoteina olivat RWS Meisterkugeln 4,50mm/0,53g, RWS Meisterkugeln 4,49mm/0,50g ja RWS Hobby. Vain parhaat kasat on huomioitu lopputuloksissa. Ammuntamatka oli 10 m.

Tau ja Gamo selvittivät molemmat kympin rajan. Gamo tosin vain yhdellä luotimerkillä, kun Tau takoi tasaisia kasoja jokaisella merkillä. Huonoimmat kasat teki siis Baikal - paras kasa oli kooltaan 37 mm, joka oikeuttaa arvosanaan 8. Heikko menestys oli odotettavissa Baikalin huonosta laukaisusta johtuen, mutta hintaansa nähden Baikalilla sai aikaan ihan ”mukiin meneviä” kasoja.

Lopuksi
Lopputuloksen saattoi päätellä jo hintatietoja esitellessä, sillä lopullinen tulos oli: kallein ensimmäinen, halvin viimeinen. Jokaisen on kuitenkin itse päätettävä minkä tasoisella ilmapistoolilla mökillään tai muualla ampuu. Jos ammunta koostuu pelkästään rentoutumismielessä tapahtuvasta taulujen puhkonnasta ja hupiammunnasta, on Baikal tästä joukosta paras vaihtoehto tuohon ammuntaan. Jos taas tavoitteena on kilpailut on parempi hankkia Tau. Jos jotain tältä väliltä niin sitten vaikka Gamo. Jokaiselle aseelle voi kuitenkin antaa ”leiman” ’Hyvä ostos’, sillä rahoilleen saa vastinetta.

Tau-7
Tau-7: hyvälaatuinen ja tarkka ilmapistooli, joko sopii aseeksi jopa kilpailuihinkinAse selvisi voittajaksi tasaisella suorituksella. Siitä ei puutu mitään sellaista, jota sen hintaluokassa on. Lähes 2000 markan hinta saattaa kuitenkin pudottaa aseen mökkipistoolien joukosta, vaikka se tässä testissä olikin mökkipistoolien ”kuningas”. Mutta jos rahaa lompakosta löytyy tarpeeksi ja haluaa mökillä ampuessaankin hyviä tuloksia, on Tau hyvä valinta, sillä voi ampua myöhemmin jopa kilpailutasolla asti. Tähtiä * * * * * asteikolla 0-5.

Gamo Compact
Gamo Compact: hyvä hinta-laatusuhde, tarkka, mutta varustelultaan huono Gamonkin suoritus oli myös varsin tasainen. Sillä on kuitenkin yksi heikko kohta tässä seurassa, nimitäin varustelu - muut menivät varustelussa kirkkaasti sen ohitse, sillä Gamon mukana ei seuraa periatteessa mitään. Osittain muovinen rakenne saattaa myös epäilyttää joitakin ostajia, itseäni se ei häirinnyt. Gamo on hyvä valinta mökkipyssyksi sekä kilpammunnan harjoitteluun. Tähtiä Gamollekin * * * * *.

Baikal IJ-53
Baikal IJ-53: edullinen ilmapistooli, jonka tarkkuus vastaa hintaa Baikalin muuten hyvää kokonaisuutta häiritsi sen surkea laukaisu. Jos laukaisu olisi ollut kunnossa olisi se mennyt luultavasti hinta-laatu suhteessa Gamon ohitse. Baikal on tässä joukossa se perinteinen mökkipyssy. Sen muovivalua oleva kahva pitää aseen ulkonäön pitkään hyvänä, sillä siihen ei synny juurikaan naarmuja, niin kuin syntyy puisiin kahvoihin. Tähtiä Baikal sai silti * * * *, sillä 355 markan hintaan saa hyvän ja toimivan aseen.

Pisteet (4-10)
Baikal
Gamo
Tau
Kahva
8
9
9
Laukaisu
5
10
10
Tähtäimet
8
8
10
Lataus
9
8
9
Käyttömukavuus
8
9
9
Ulkoasu
9
10
9
Varustelu
9
5
10
Tarkkuus
8
10
10
Keskiarvo:
8
8,625
9,5


Parhaat kasat 10 m/(mm)
Baikal
Gamo
Tau
RWS Meisterkugeln 4,50
45
17
10
RWS Meisterkugeln 4,49
39
11
11
RWS Hobby
37
17
10
Keskiarvo:
40,33
15
10,33


Tekniset tiedot
Baikal
Gamo
Tau
Kaliiperi (mm):
4,5
4,5
4,5
Paino (g):
1200
880
1050
Kokonaispituus (mm):
400
320
400
Piipun pituus (mm):
210
210
350
Maahantuoja:
Oy K. Hjorth Ab
Eloranta Oy
Eräliike Riistamaa© Jani Suominen
http://www.asesivut.net