Tulosta

Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus
(kolmas painos)

(c) Esa Paananen


Sisällysluettelo:
 • Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus
 • Latauskomponentit
 • Latauskomponenttien vaikutus patruunan ominaisuuksiin
 • Kiväärinpatruunoiden latausarvoja
 • Pistoolin- ja revolverinpatruunoiden latausarvoja
 • Suomalaisten muunnospatruunoiden latausarvoja
 • CIP ja SAAMI
 • Aseruudit
 • Ballistiikkaa
 • Huhtikuussa vuonna 2002 ilmestyi Suomessa uusi suomenkielinen jälleenlataajien perusteos – Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus. Kirjan on kirjoittanut alan ammattilainen Esa Paananen. Kirja on kooltaan kuin mikä tahansa romaani, mutta sisällöltään se on täyttä tietoa. Kovat kannet ja kompakti koko helpottavat lukemista, sekä kirjan käyttöä patruunoiden latausten aikana.

  Esa Paanasen kirjoittama ” Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus” –kirjasta ilmestyi -07 toukokuun lopulla uudistettu painos. Kyseinen kirjahan on tullut hyvin tunnetuksi ampujien keskuudessa ja on toiminut hyvänä perusteoksena jälleenlataajille, sekä tietysti jälleenlatauksesta kiinnostuneille. Nyt ilmestyneen kirjan uudistuksiin kuuluu muutakin kuin kannen värityksen muuttuminen violetiksi. Uusi kirja on yhdistelmä ”vanhasta” ”Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus” -kirjasta, sekä Paanasen kirjoittamasta ”kiväärinpatruunoiden latausarvoja 2004” –kirjasesta. Eivätkä uudistukset loppuneet vielä tähän, vaan kirjaan on lisätty joukko uusia kaliipereita, latausarvoja, sekä uusia kirjoituksia alan aiheista.

  Kirja alkaa käsittelemällä patruunoiden jälleenlatausta. Jokainen työvaihe on käyty läpi yksityiskohtaisesti – tietysti kuvien kera. Uskaltaisin väittää että näiden ohjeiden avulla jälleenlataus sujuu oikeaoppisesti ja turvallisesti aloittelijaltakin. Eikä työvaiheiden kertaaminen jo vuosikausia jälleenlatausta harrastaneiltakaan ole varmasti pahitteeksi. Tämän jälkeen kirja tarjoaa tietoa mm. latauskomponenteista ja komponenttien vaikutuksesta patruunan ominaisuuksin. Tämä kohta tarjoaa lukijalle varmasti kattavan ja perusteellisen selvityksen edellä mainituista asioista. Ladatessa on hyvä tietää monta pieneltäkin kuulostavaa asiaa, joiden huomioon ottamista nämä osiot helpottavat.

  Kuten jo edellä mainittiin, on kirjaan tullut lisää uusia kaliipereita, jotka ovat: 6,5 x 47 Lapua, 6,5 mm Grendel, .300 WSM ja .500 S&W Magnum. Kun kirjan vanhat ja uudet kaliiperit lasketaan yhteen, on kaliipereita kiväärikaliipereissa 71 kpl (.17 Remington - .50 BMG), käsiasekaliipereissa 25 kpl (6,35 Browning - .500 S&W Magnum) ja suomalaisissa muunnoskaliipereissa 10 kpl (5,7 x 53R – 12 x 75R). Kaliiperien latausarvoihin on tullut täydennystä niin luotien, kuin ruutienkin osalta.

  Latausarvojen jälkeen kirjassa paneudutaan kirjainyhdistelmiin CIP ja SAAMI. Monelle ampujalle kyseiset lyhenteet ovat varmasti jo entuudestaan tutut, mutta niiden tarkka merkitys voi olla usvan peitossa. Usvan poistamiseen auttaa varmasti tämä Erkki Kaupin kirjoittama artikkeli. Tämän jälkeen päästäänkin tutustumaan aseruutien mystiseen maailmaan. Artikkelin on kirjoittanut Mikko Vuoristo. Artikkeli sisältää tietoa ruudeista, niiden koostumuksesta ja kaikesta mahdollisesta. Artikkeli sisältää jopa kemiallisia rakennekaavoja, joten aiheeseen on paneuduttu varmasti tarpeeksi jokaisen tiedon nälkää helpottamaan.

  Kirjan viimeinen osio käsittelee ballistiikkaa, niin sisäistä kuin ulkoistakin ja edellä mainittujen väliltä. Ballistiikka-osio ja samalla kirjakin loppuu metsästysluotien maaliballistiikkaan – tämä kiinnostaa varmasti erityisesti metsästystä harrastavia.

  Koska mikään asia ei voi olla täydellinen, täytyy tästäkin kirjasta löytyä jotain parannettavaa. Sen keksiminen tosin voi olla hieman hankalampaa. Varmasti joku saattaisi kaivata jotain lisäystä tms., mutta kun asiaa tarkastellaan yleisellä tasolla, niin kirja on todella kattava teos. Jos nyt jotain parannettavaa täytyy keksiä, niin mikäli kuvat olisivat värillisiä, olisi se varmasti pikantti lisä kirjan ulkoasussa. Mutta, se lisäisi varmasti painokustannuksia, joka nostaisi varmasti hieman kirjan myyntihintaa. Tästä päästäänkin suoraan raha-asioihin. Kirjan hinta on 64 € + toimituskulut, joten hinta sijoittuu samaan luokkaan muidenkin asia- ja tietoa sisältävien kirjojen kanssa. Kirjan pariin pääset tilaamalla sen joko suoraan kirjoittajalta (yhteystiedot sivun lopussa) tai marssimalla lähimpään hyvin varustettuun kirjakauppaan.

  Ja kuten kirjankin loppusanat, toivotan minäkin kaikille ”Hyviä osumia!”  Kirja: Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus
  Kirjoittaja: Esa Paananen
  Kustantaja: Suunnittelutoimisto Esa Paananen
  Kirjapaino: Gummerus Kirjapaino Oy
  ISBN: 978-952-92-2045-8
  Muuta: Kovakantinen, sivuja n. 500
  Hinta: Painos loppu. Tutustu uusimpaan painokseen.
  Myynti ja
  markkinointi:
  Suunnittelutoimisto Esa Paananen
  Lönnrotinkatu 6 B 14
  87100 Kajaani

  puh: 08-6120 185
  puh: 045-1201 258
  fax: 08-6134 635
  e-mail: esa.paananen@nettilinja.fi

  © Jani Suominen (teksti)
  © Esa Paananen (kuva)