Tulosta

Maastokankaiden erot


Moni varmasti ihmettelee miksi maastopuvuissa käytetään niin montaa eri kangaskuviointia. Ja onko se toinen kuvio parempi. Tässä jutussa selviää osa maastokankaiden kätkevyyksistä.

Testin maastokankaat
Testiä varten valitsin ne yleisimmät maastokuviot joita maastopuvuissa näkee. Kaikilla testin neljällä kuvioinnilla on sotilastarkoituksinen alku. Kaikki kuviot on siis suunniteltu täydelliseen piiloutumiseen luonnon vihreyteen. Kankaiden suunnittelussa on pitänyt käyttää paljon eri versioita, sillä ihmisen näkö pystyy erottamaan huomattavasti enemmän värisävyjä kuin eläimien. Kaksi testin kankaista olivat Suomen Puolustusvoimien käyttämää mallia. Toinen oli vanhempi tummempi malli ja toinen uudempi hiukan vaaleampi. Kolmas kangas edusti Yhdysvaltojen käyttämää mallia, joka on meilläkin suosittu kuviointi. Neljäs kuviointi oli ehkä hiukan harvinaisempi, mutta se edustaa Englannin vastaavaa. Mikään kankaista ei ollut täysin vastaava kuvioinniltaan alkuperäisen kanssa, vaan luultavasti jokainen kangasvalmistaja on muunnellut niitä haluamaansa suuntaan. Katsellaanpa kankaita eri taustoilla sekä ihmisen, että hirven silmin, joka ei erota ollenkaan värejä.

Alusmaasto
 Maastokankaat  Maastokankaat

Ensimmäinen kohde oli alusmaasto, jonka kasvillisuuteen kuului mm. mustikan- ja puolukanvarpuja. Siis maasto on varsin normaalin suomalaisen metsän aluskasvillisuutta. Värikuvasta näkyy maastokankaiden kuviot. Parhaiten tähän aluskasvillisuuteen sekottui englantilainen malli, sekä suomalainen vaaleampi. Kuva ehkä hiukan valehtelee, sillä kankaat eivät luonnossa erottuneet ihan näin selvästi. Vanhempi suomalainen malli ei oikeastaan sekoittunut kunnolla maastoon, sillä se erottui luonnossakin, kuten kuvassa varsin selvästi. Kun tarkastellaan hirven näkökulmasta on tulos hatkädyttävä. Englantilaista mallia ei kunnolla erota kuvasta, jos ei katso viereistä värillistä kuvaa, missä kangas sijaitsee. Muut kankaat sekoittuvat joukkoon lähes samalla lailla. Tummempi suomalainen kangaskin sekoituu oikeastaan paremmin kuin uusi. USAlainen sekoittuu myös todella hyvin.

Lehtimetsä
 Maastokankaat  Maastokankaat

Toinen kohde oli nuori lehtipuumetsä, jossa puut olivat hyvin nuoria noin miehenpituisia. Tällainen maasto asettaa kuvioinnille vaikeuden, sillä jos kuviointi osuu kohdalle havumetsässä, se ei täällä varmastikaan piilota väijyjäänsä. Parhaiten värillisenä kuviona toimi jälleen englantilainen ja uudempi suomalainen, joista uudempi suomalainen kätki kylläkin paremmin, sillä sen kuviointi vastaa muodoltaan puunlehteä. Usalainen kangas sulautui myös hyvin taustaan. Vanhempi suomalainen taas paljasti itsensä selvästi. Mustavalkoisena kuvista erottaa kankaat kuin yön ja päivän. Värillisenä toiminut englantilainen erottuu todella selvästi. Englantilainen kangas näyttää toimivan silloin kun ollaan aivan kiinni lehdissä, sillä sen edessä olevaa saniaista ei erota kunnolla, mutta taustan sitäkin selvemmin. Uudempi suomalainen sensijaan näyttää sulautuvan maastoon mustavalkoisenakin ja vei ainakin parhaimman sijan tässä maastossa. Vanhempi suomalainen ja yhdysvaltalainen kuvio sulautuvat luontoon kohtalaisesti.

Kuusimetsä
 Maastokankaat  Maastokankaat  Maastokankaat

Kuusimetsä on niitä yleisimpiä metsiä suomessa ja niinpä metsästyskin tapahtuu yleisesti sellaisessa. Toisessa värillisistä kuvista on käännetty yhdysvaltalainen kangas toisinpäin, jolloin punainen puoli tulee esille ja samalla voidaan verrata sen näkyvyttä ihmis silmin ja näkymättömyyttä hirven silmin. Myynnissä on tällaisia metsästyspukuja joista toinen puoli on punainen ja toinen maastokuvioinen. Kuusimetsään sekoittuvat hyvin kaikki muut kankaat, paitsi vanha suomalainen, joka erottuu selvästi. Mustavalkoisena kaikki sulautuvat täydellisesti maastoon, jopa se vanha suomalainenkin väritys. Suomalaissa kankaissa näkyvät pilkut ovat kankaan toinen valkoinen puoli, joka näkyy myös värillisessä kuvassa. Kuvista selviää hyvin ettei hirvi näe hirvimiehen punaista liiviä räikeänä helposti erottuvana, vaan se sulautuu maastoon.

Yhteenveto
Testissä tuli ilmi, että oli kangas minkälainen kuvioinniltaan tahansa, kunhan se on vihreä, se sulautuu maastoon. Eri asia onkin sitten kuviot jotka ovat esim. musta-valkoisia, tällainen kuviointi voisi toimia esimerkiksi koivumetsässä. Periaatteessa kangas voisi olla punainenkin, kunhan metsästetään eläintä joka ei sitä näe. Näin metsästyksestä tulee turvallisempi, sillä vahingonlaukausten määrä tippuu lähes nollaan, sillä punainen väri erottuu jo helposti kauas. Eli kaikki kuvioinnit pelaavat ja tämä testi antoi hiukan vinkkejä eri kuviointien toimivuudesta.

© Jani Suominen