Lincoln Premier 12/76 vs.


Lincoln tuli Suomen markkinoille noin vuosi sitten. Sinä aikana sitä on myyty kohtalaisesti. Myyjien saamien palautteiden mukaan, se on Finn Classicia kestävämpi (näin "mutu" tuntumalta sanoen), sekä hinta ja laatu suhde on huomattu erittäin korkeaksi. Ase on lähes samanlainen Leijona Deluxe Hunter haulikko. Muodot ovat hyvin toistensa kaltaisia. Suurimmat erot ovat Leijonan tummempi tukki ja erilaiset kaiverrukset.
Lincoln

Asetta maahantuo Normark Suomi Oy. Aseen on suunnitellut F.A.I.R. yhtiö/ryhmä. Kyseinen haulikko on melko tuntematon suurimmalle osalle ammunan harrastajista. Lincolnit valmistetaan Italiassa, samassa tehtaassa Husqvarnan haulikoiden kanssa. Tästä syystä myös niiden vaihtosupistajat sopivat toisiinsa. Lincolnin malleja on useita, hintahaarukaltaan 499-1000 €:
Lincoln

Mallit: (Kaikki mallit pitäisi saada kiinteillä supistajilla / vaihtosupistajilla. Rihlakosta ei tietoa.)
- Lincoln Premier 12/89; piippuvaihtoehdot 28" ja 30", saatavana myös ejektoreilla, neljällä vaihtosupistajalla: alkaen 599€ (varustuksesta riippuen)
- Lincoln Premier 20/76; piippu 28", neljä vaihtosupistajaa: 650€
- Lincoln Sporting; kaliperi 12/76, ratakäyttöön suunniteltu, varustettu ejektoreilla, piippu 28": 760€
- Lincoln Gold; kaliperi 12/76, piippu 28", tyylikäs viimeistely ja hienostunut tukki, teräshaulitestattu.
- Lincoln Ultralite; kaliperi 12/76, piippu 28", 25" (25":ssa 34,5cm tukki), paino 2,7kg: alkaen 760€ (varustuksesta riippuen)
- RIHLAKKO Lincoln; alumiinirunkoinen, piippu 24" erittäin kevyt ase, 999€, kaliiperivaihtoehdot:
12/76 + 222
12/76 + 308
12/76 + 6,5 x 55
12/76 + 7 x 57R

Aseen mukana tulee 4 vaihtosupistajaa. 1/1, ¾, ½ sekä ¼. Harrastan skeet ammuntaa, ja siinä mahdollisimman avarat supistukset ovat parhaat. ½ suppea on jo turhan tiuha, joten ostin yhden lisää (33€). Se on tarkoitettu Husqvarnaan, mutta kuten edellä mainittiin, ne on tehty samassa tehtaassa, ja näin ollen niiden vaihtosupistajat ovat identtisiä keskenään.
Lincoln

Pähkinäpuutukki on tavanomainen mitoiltaan ja muodoltaan. Pintakäsittely on tehty lakkaamalla. Lakkaus paljastaa naarmut helposti, mutta metsästäjää se ei välttämättä häiritse. Kyseinen haulikko on vielä melko tuntematon suurimmalle osalle ammunan harrastajista. Tukin karhennukset on tehty koneella ja niistä saa pitävän otteen aseesta. Perälevy on mustaa, ohutta ja kovaa muovia, joka joskus magnumeilla ammuttaessa saattaa muistuttaa itsestään. Hihnalenkit kuuluvat vakiovarustukseen, ne eivät ole pikakiinnitteisiä. Sinistetyt, 28“ (72cm) pitkät, teräshaulikelpoiset piiput ovat kiinni toisissaan kahdella sivukiskolla, sekä 6 mm tähtäyskisko on juotettu kiinni kokomatkaltaan. Lincoln Premierissä on yksi liipaisin (kullattu). Automaattivarmistimen päällä on piipunvalitsin. Kun varmistimen päällä oleva klipsu siirretään oikealle, varmistimessa, klipsun alta paljastuu yksi piste, jolloin laukeaa alempi piippu.
Lincoln

Koeammunta suoritettiin 10° lämmössä, hieman tuulisella säällä. Kohde oli valkoinen metri kertaa metri kokoinen valkoinen pahvi, joka aina yhden laukauksen jälkeen peitettiin uudella valkoisella paperilla. Matkana oli 30 metriä. Eri haulikokojen hajontaa vertaillessa käytettiin vertailukohteena keskikokoista eläintä, jota kyseisellä haulikoolla on tarkoitus ampua. Esimerkiksi 3.3mm (Eley - Alphamax) haulia verrattiin keskikokoisen heinäsorsan ja jäniksen hahmoon, 3.5mm (Eley - Alphamax) haulia kettuun, 2mm (Imperial - Skeet) haulia savikiekkoon. Ammunnoissa käytettiin Eley - Alphamax (5.2, 3.6, 3.3, 3.1, 2.8, 2.6 mm), Hubertus (4mm), Imperial - Skeet (2mm) sekä Imperial - Trap (2,4) patruunoita. Haulikko kävi hyvin. Mitään suurempaa aukkoa ei ryppäästä löytynyt, josta vertailtava kohde olisi läpi päässyt, ilman tappavaa osumaa. Eri supistajilla parvi käyttäytyi asian mukaisesti. Enimmäisampumamatka täyssuppealla on noin 42m, puolisuppealla n. 35m ja parannetulla sylinterillä n. 30m. Supistajia vertaillessa käytettiin käytettiin keskiverron haulikon hajonta tilastoja.
Lincoln

Kestävyydestä on vaikea sanoa mitään näin lyhyellä ajalla, mutta kaikki aseliikkeet ovat puhuneet kestävästä tuotteesta. Nyt sillä on kuitenkin ammuttu noin 1000 laukausta ongelmitta.

Lincoln on hyvä ja edullinen haulikko. Tämä malli maksoi 550€. Mutta kyllä suomalaisuuden nimissä (olen ehkä vähän turhankin suomalainen) Tikka olisi tullut ostettua, jos hinta ei olisi ollut esteenä.
Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 12/76
Paino: n. 3 kg
Varmistin: Automaattinen, varmistimessa piipun valitsin
Tukki: Lakattua pähkinäpuuta
Muuta: Kiinteät hihnalenkit, 4 vaihtosupistajaa
Hinta: 550 € /2002
Maahantuoja: Normark Suomi Oy

© "Pertsa" (Kirjoittaja ei vastaa mahdollisista virheistä)