Tulosta

Lee Shooter 1.3


 Lee Shooter Tänä päivänä hyvin moni patruunoiden tai latauskomponenttien valmistaja on julkaissut myös jonkinlaisen ballistiikka-/ latausohjelman. Asesivut.net sai testattavaksi Leen julkaiseman ballistiikkaohjelman – Lee Shooter 1.3.

Ohjelma toimitetaan CD:llä. Ohjelman koko levyllä on vajaa 40 megatavua, joten ohjelma ei vaadi tuhottomasti tilaa kovalevyltä. Ohjelmaa varten koneessa täytyy olla jokin Windows käyttöjärjestelmä versiosta 95 eteenpäin. Kovalevytilaa vaaditaan jo edellä mainittu noin 40 megatavua ja koneessa on oltava luonnollisesti CD-ROM –asema, jotta ohjelma voidaan asentaa.

Lee Shooter –ohjelma sisältää jo valmiiksi melko kattavan tietokannan eri valmistajien luodeista, ruudeista ja nalleista. Lisäksi löytyy odotetusti laaja kaliiperivalikoima. Valikoimista löytyy niin pistooli- kuin kiväärikaliipereita, sekä muutama haulikkokaliiperikin. Ohjelman kotimaasta johtuen valmistajien valikoima kattaa lähinnä vain Yhdysvaltalaiset valmistajat. Esimerkiksi Lapuaa ja Sakoa ei valikoimista löydy, mutta käyttäjä voi lisätä tietokantaan uusia valmistajia ja tätä kautta myös komponenttien tiedot. Tämä kaikki on vain tehtävä käsin ja komponentti kerrallaan, joten aluksi varsinkin tietokannan täyttäminen vie aikaa. Iloinen yllätys oli Vihtavuoren ruutien löytyminen tietokannasta. Ohjelma sisältää myös mahdollisuuden esimerkiksi omien latauksien kirjanpitoon. Tähänkin tiedot täytetään suurimmaksi osaksi juuri ohjelman tietokannan tiedoista.

Ohjelma sisältää runsaasti erilaisia ”laskureita”. Valikoimista löytyvät mm. ballistiikkalaskuri joka laskee annettujen arvojen mukaan luodin teoreettisen lentoradan. Lisäksi voidaan laskea esimerkiksi luodin energiaa, ballistinen kerroin ja paljon muuta. Ainoa haitta ohjelman käytössä ovat ”jenkkiyksiköt”, jotka ovat osittain vieraita metrijärjestelmään tottuneelle. Tästä syystä ohjelmaa käyttäessä joutui useasti laskemaan jonkin arvon ennen sen ohjelmaan syöttöä. Luotien painot ovat yleensä jo valmiiksi valmistajien ilmoittamina myös graineina, mutta luodin lähtönopeuden muuttaminen metreistä sekunnissa, jaloiksi sekunnissa tuotti ”turhaa” työtä. Ohjelman käytettävyys parantuisi merkittävästi, mikäli siinä olisi mahdollisuus vaihtaa yksikköjärjestelmää mieleisekseen, eikä mahdollinen sekakäyttökään pitäisi olla ohjelmallisesti kovin vaikea toteuttaa. Mutta tämäkin osoittaa sen, että ohjelma on suunniteltu suurimmaksi osaksi Yhdysvaltojen markkinoille.

Mukava yllätys ohjelman sisällössä oli eri valmistajien ”latauskirjojen” sisältyminen ohjelmaan. Julkaisut ovat pdf-muodossa ja helposti luottavissa. Kaikkein uusimmat julkaisut eivät luonnollisesti ole mukana, mutta valikoima on varsin kattava. Myös Vihtavuoren manuaali on päässyt mukaan (2001). Muut julkaisut näet alla olevasta kuvasta. Ohjelma sisältää myös muutaman valmiin ampumataulun, jotka voi kätevästi tulostaa omalla tulostimellaan.

 Lee Shooter

Tämä esittely oli pieni tutustumisretki ohjelman sisältöön. Ohjelman käyttämisen oppiminen vie hieman aikaa, mutta kun ohjelman logiikan sisäistää, sujuu ohjelman käyttö varsin vaivattomasti. Ohjelmaa tuo maahan JPR-Company (http://www.jpr-company.com). Hintaa ohjelmalla on 30 €.

Ohjelma testattiin seuraavalla kokoonpanolla: AMD XP 1700, 512 Mb, Win. XP.

© Jani Suominen
http://www.asesivut.net
Julkaistu: 23.3.2004