Tulosta

Kopio VictorinoxVarmasti kaikki ovat käsitelleet "linkkuveitseä", johon on saatu mahtumaan joukko eri työkaluja, joita saattaa tarvita aina silloin tällöin. Nyt esiteltävä linkkari on kiinalaisvalmisteinen Victorinox kopio. Tunnetusti taskuveitsiä on monenlaisia ja kokoisia. Niiden työkalujen määrä riippuu täysin taskuveitsen koosta. Esiteltävä kiinalainen kopio sisältää varsin monta eri tarviketta, mutta onko tästä kopiosta mihinkään? Se selviää pian.

Pienessä tilassa paljon työkaluja
 Taskuveitsi Äkkiä laskettuna taskuveitsi sisältää noin 15 eri työkalua. Jokaisen taskuveitsen varustukseen kuuluu varmasti jonkinlainen veitsi. Tässä veitsen teräosuus on 50 mm pitkä ja se on yhdellä sanalla surkea. Nimittäin sen materiaali on jotain todella taipuisaa metallia. Tuntuu lähes siltä, että se olisi muovia, mutta metalliksi se viimein ruostuessaan paljastui. Kun veistä painaa kärjestä se taipuu ainakin sentin verran, sillä enempää sitä ei uskalla painaa, muuten se saattaa mennä poikki. Veitsen teroitus on lähinnä nimellinen, koska sillä saa leikattua tai vuoltua ainoastaan todella hauraita ja pehmeitä materiaaleja. Hyvä esimerkki voisi olla pyyhekumi, sillä puun vuoleminen on lähes mahdotonta. "Linkkareiden" vakivarustukseen kuuluva purkin ja pullonavaaja löytyy tästäkin taskuveitsestä. Molemmille on oikein uhrattu oma tila. Purkinavaajaa en ole vielä kokeillut, mutta epäilisin ettei tule toimimaan. Korkinavaaja toimii todella surkeasti, sillä operaati vaatii malttia ja tarkkuutta, koska avaaja aina luiskahtaa pois korkista. Sen sijaan taskuveitsessä olevat sakset tuottivat yllätyksen, kun vertaa muihin "työkaluihin". Saksilla voi nimittäin jopa leikata paperia. Niiden materiaali vaikuttaa samalta kuin veitsenkin, mutta ainakin tässä yksilössä oli sakset teroitettu melko hyvin, koska ohuenkin paperin leikkaus onnistui. Toinen positiivinen puoli oli sen ristipäämeisseli. Meisseli on nimittäin suunniteltu pitkään käytettäväksi. Sitä ei ole pilattu terävällä kärjellä vaan sen kärki on tylppä, jolloin sen reunat eivät vaurioidu niin helposti. Tosin meisseli kuten muutkin osat on valmistettu pehmeästä metallista joten ristipäämeisselissäkin näkyy käytön jälkiä. Muita työkaluja ovat esimerkiksi kaksi sahaa ja kynsiviila plus paljon muita.

Kannattaako ostos?
Onko 90 mm pitkästä ja 20 mm leveästä taskuveitsestä mihinkään? Sitä voisi pitää mukanaan varalla, mutta mikään eloonjäämisveitsi se ei ole, niin kuin sitä mainostetaan. Tosin taas hinta on kahden kympin tuntumassa, joten metallille on löytynyt hintaa. En kyllä suosittele tällaisen ostoa. Ehkäpä paras ratkaisu halvan taskuveitsen ostoon olisi säästää hieman enemmän rahaa ja ostaa jokin kalliimpi. Esimerkiksi Englannissa on ainakin ennen valmistettu halpoja, mutta kohtalaisen laadukkaita taskuveitsiä. Jos haluaa laatua tällaiseen ei kannata rahojaan tuhlata. Laatua haluavan täytyy sijoittaa esimerkiksi aitoon victorinoxiin.

© Jani Suominen
http://www.sci.fi/~suominen