Tulosta

Kopio Leatherman


Leatherman on lähes jokaisen tuntema monitoimipihtimerkki. Niiden korkea hinta on myös monien tiedossa, joten ei ole mikään yllätys että niistä on valmistettu lukuisia kopioita jos jonkinlaisia. Hintaerot ovat huomattavia sillä alkuperäinen maksaa mallista riippumatta keskimäärin 300 markan kieppeillä ja halvin kopio jonka olen tavannut on 26 markan arvoinen. Tämä kopio on nyt esittelyssä.

Mihin tarvitsen monitoimipihtejä? Kopio Leatherman
Monitoimipihdeillä on monia käyttötarkoituksia. Voisi todeta että siinä on taskuunsopiva työkalupakki. Kuitenkaan näillä pihdeillä ei kannata aivan kaikkea tehdä. Ne ovatkin vain hätävara, jos niitä sattuu tarvitsemaan työkalujen puuttuessa. Mihinkään suuriin töihin ne eivät sovellu, sillä sen pienikoko on esteenä. Jos kalastat ovat jonkinlaiset pihdit välttämättömät. Jo koukkujen irrottamiseen kalojen kidoista tarvitaan jonkinlaista apuvoimaa, jonka pihdit luovat. Varsin hyvä valinta pelkkien pihtien tilalle on monitoimipihdit. Sillä niille löytyy takuuvarmasti muutakin käyttöä kuin koukkujen irrotus. Muutenkin metsässä liikkuessa saattaa tarvita eri ominaisuuksia mitä pihdeistä löytyy. Jos vaikkapa olet telttailemassa näillä pihdeillä saat ainakin purkit auki ja niistä on apua kaikissa pikku askareissa. Koska pihdit kulkevat mukavasti vyöllä omassa kotelossaan ei niistä luulisi olevan kulkemiselle estettä (olemmehan tottunut kännykkäkansa).

Esiteltävät pihdit Kopio Leatherman
Pihdit maksoivat vuosi sitten tasan 26 markkaa. Se on huomattavasti pienempi hinta kuin laadukkaammista pihdeistä. Pihtien mukana seurasi kankainen kuljetuspussi, jonka vyölenkki kuitenkin repesi ompeleestaan jo viikon käytön jälkeen. Nyt se on uuden ompeleen jäljiltä pysyt kiinni. Pihdeistä löytyy mm. tartuntapihdit, sivuleikkuri, veitsi, kolme tasapäämeisseliä, ristipäämeisseli sekä pullon- ja säilykepurkinavaaja. Pihdit on valmistettu jostain raudasta tai seosmetallista. Kuitenkin hyvin ruostuvasta, sillä ne eivät ole päässeet koskaan kastumaan ja vuoden käytön jälkeen näkyy jo ruostepilkkuja siellä täällä pihdeissä. Pihdit ovat tasan kymmenen senttiä pitkät ja 27 mm leveät kiinnitaitettuna. Pihdit eivät ole mikään laadun perikuva, sillä työnjälki näkyy samalla tavalla, kuin muissakin kiinalaisissa tuotteissa yleensäkin. Työnjälkiä näkyy siellä täällä vähän liiankin selvästi ja laatu on pihdeistä kaukana. Tosin näihin kohtiin ei ole ruostetta ilmestynyt. Väljyttä pihdeissä oli ostaessa jo valmiina, sillä pihdin niitit oli kiinnitetty huolimattomasti. Tästä johtuen työkalut melkein putoavat pois koloistaan kun pihdin toisen puolen kääntää ylösalaisin.

Käyttökokemuksia halpispihdeillä
En koskaan asettaisi henkeäni näiden pihtien varaan. Enpä taitaisi asettaa laadukkaampienkaan varaan. Näillä pihdeillä olen kuitenkin pärjännyt varsin hyvin, eikä ole mitään syytä ilmaantunut laadukkaampien pihtien ostoon. Niitä on tarvittu koukkujen irrottamiseen, ruuvien vääntämiseen ym. pikku hommiin. Ruuvien vääntämisessä ne eivät kyllä ole parhaimmillaan, sillä rakenne antaa periksi liiankin helposti. Johtuen niistä niiteistä ja suuresta "klapista". Mikään muu ei pihdeistä ole hajonnut kuin yksi niitin suojakupu, jonka irtoaminen näkyy toisesta kuvastakin. Sillä ei ole käytännössä kuin näöllinen haitta. Työkaluista ainoastaan ristipääruuvimeisseli on tuottanut pettymyksen. Se on nimitäin kärjeltään terävä ja se ei taas lupaa kestävyyttä ainakaan näin pehmeässä metallissa. Sen olen myös huomannut sillä nyt se muistuttaa enemmän pyöreäpäistä meisseliä. Metallin pehmeys on tullut esille haittana myös sivuleikkurissa, joka on tällä hetkellä täynnä koloja. Sivuleikkurin katkaisukestävyyttä voisi luonnehtia 0,5 milliseksi rautalangaksi. Sen paksumpaa sille ei kannata tarjota.

Hyvä vai huono ostos?
Itse olen pitänyt 26 markan sijoittamista pihteihin hyvänä tekona. Ne ovat toimineet niin kuin niiden on toivottukin, pitäen pientä varovaisuutta niiden käytössä. Jos haluaa laatua, kestävyyttä ja jämäkkyyttä pihdeiltään ei kannata tälläisiä pihtejä ostaa. Mutta jos tarvitsee pihtejään vain helppoihin asioihin ovat halvat pihdit hyvä vaihtoehto, kunhan niiden ominaisuudet pidetään mielessä.

© Jani Suominen
http://www.sci.fi/~suominen