Tulosta

Klikkipatruuna


Monikaan asevalmistaja ei suosittele aseen laukaisemista tyhjänä. Suotavaa se ei ole turvallisuudenkaan kannalta, sillä suurin osa onnettomuuksista tapahtuu ”tyhjällä aseella.” Kyseinen ”napsuttelu” voi olla vahingollista aseelle pidemmällä aikavälillä. Koska iskuri lyö tyhjää, ei se välttämättä kestä kyseistä laukomista pitkään. Pahin tilanne on pienoiskivääreissä ja yleensäkin reunasytytteisiä patruunoita ampuvissa aseissa. Mikäli suunnittelussa ei ole iskurin piikkiä mitoitettu niin, ettei se osu umpimetalliin aseen ollessa tyhjä, alkaa kyseiseen kohtaan pidemmän päälle ilmestyä pieni kuoppa, joka saattaa aiheuttaa jopa syttymättömiä ammuttaessa.

Aseen tyhjänä laukomiseen on keksitty ainakin yksi ratkaisu – klikkipatruuna. Kyseinen patruuna on yleensä valmistettu muovista ja se on normaalin patruunan mitoissa. Keskisytytteisissä patruunoissa on ”nalli” yleensä jousitettu, jolloin iskurin lyödessä siihen vastassa ei ole umpimetallia, vaan hieman joustava metallin pala. Näin piikki ei lyö tyhjää, eikä lyönti ole liian ”raju”. Reunasytytteisissä patruunoissa reunaa ei ole jousitettu, vaan se on samaa muovia patruunan rungon kanssa. Näin ollen nämä patruunat eivät ole niin pitkäikäisiä kuin keskisytytteiset ovat.

Asesivut testasi kahta erilaista klikkipatruunaa, niin keksi- kuin reunasytytteistäkin. Reunasytytteiset klikkipatruunat toimitti kokeiltavaksi Hjorth Oy. Keskisytytteiset hankittiin kaupasta. Pienoiskiväärin reunasytytteiset patruunat ovat ulkoisesti ihan kuin tavallinenkin piekkarin patruuna – materiaalina oli vain muovi. Kuten edellä jo todettiin ei tällainen klikkipatruuna ole ikuinen. Kun reuna on kierretty ympäri, on patruuna ikään kuin kulutettu loppuun ja tilalle on otettava uusi. Keskisyttteinen klikkipatruuna oli jo edellä kerrotun kaltainen. Ensimmäisellä laukauksella ”nalliin” ilmestyi aivan pieni jälki. Useamman kymmenen laukauksen jälkeen oli nallissa oleva jälki kuin tavallinen jälki normaalissa nallissa. Tämä ei kuitenkaan estä patruunan käyttämistä edelleen. Kunhan jousi vain toimii voi patruunaakin käyttää normaalisti.

Mihin sitten klikkipatruunaa tarvitaan? Yksi syy on edellä mainittu tyhjien laukaisujen poistaminen. Lisäksi klikkipatruuna mahdollistaa aseella tapahtuvan kylmäharjoittelun asetta rasittamatta.