Tulosta

Kesämökin ammunnat


Kesä alkaa olla jo ovella ja monen liipasinsormea alkaa kutittaa. Ja täytyyhän sitä kutinaa lopettaa muullakin tavalla kuin raapimalla, eli ampumalla. Suomessa alkaa aika monella olla käytössään jonkinlainen kesäasunto ja jos ei satu omistamaan omaa voihan sellaisen aina vuokrata, mutta silloin pitää kysyä lupa ammuntaan, vaikkei se tapahtuisikaan kuin ilma-aseella, sillä meitä ihmisiä on moneen "katekoriaan" ja kaikki eivät välttämättä hyväksy ampumista maillaan. Nykyinen lakipykäläkin muistaakseni rajoittaa ruutiaseella ampumisen muualla kuin itse omistamallaan maalla kielletyksiksi ilman erillistä lupaa. En ole 100 % varma asiasta, joten jos tälläistä meinaa harrastaa pitää siitä ottaa tarkemmin selvää, sillä laissahan voidaan kieltää kokonaan vaikkapa ruutiaseella ampuminen muualla kuin ampuradalla. Niinpä tässä jutussa keskitytäänkin ainoastaan ilma-aseisiin, joilla ampumista kukaan ei voi kieltää omalla maallaan, niin kauan kuin luodit pysyvät omalla puolella. Mutta jos lomalla haluaa ja varmasti haluaakin ampua ruutiaseella, kaikkein yksinkertaisinta olisi etsiä lähin ampumarata käyttöönsä ja kysyä vaikka suullinen lupa siellä käymiseen tai sitten liittyä radan omistamaan seuraan, jos se vain on mahdollista.

Millainen aseen tulisi sitten mökillä olla?
Tauluntausta Kuten edellä jo kerrroin on juttu rajattu vain ilma-aseisiin. Ilma-aeiden kuten muidenkin aseiden hinnat kohoavat laadun kasvaessa vaikka pilviin asti, eli hinta riippuu aseen laadusta ja jonkin verran myös ostopaikasta. Kaikkein halvimmat ilma-aseet maksavat siinä satasen paikkeilla, mutta niiden laatu on suoraan sanottuna surkea. Aseet antavat ostettaessa hyvän kuvan itsestään, mutta nämä "kiinalaisromut" alkavat osoittaa hajoamisen merkkejä jo varsin aikaisessa vaiheessa, joten näitä aseita en suosittele. Parempi olisikin hankkia vähintään sellainen ilma-ase jonka hintalapussa komeilee noin viiden sadan markan kokoinen lukema. Näillä aseilla ampumisesta alkaa jo nauttia, eivätkä ne hajoa käsiin heti kaupasta ulos päästyä, mutta eivät ne silti mitään kilpa-aseita ole. Varsinkin kivääriä voi varustaa kaikenlaisilla lisälaitteilla kuten kiikaritähtäimellä. Kiikaritähtäimissäkin pätee sama sääntö, että hinta on lähes aina suoraan verrannollinen laatuun. Kiikarinjalkoihin kannattaa laittaa rahaa vaikka vähän enemmänkin, sillä ne pitävät kiikarin aseessa kiinni ja jos ne ovat huonot, ovat tuloksetkin, vaikka ase olisikin varsin kelpo peli. Eräs tärkeä seikka valitessa kiikaritähtäintä on se, että valitsee tähtäimen jolla voi ampua kymmeneen metriin, sillä varsin monet kiikarit on tehty isompiin kivääreihin ja niissä tarkka kuva alkaa vaikka 50 metristä, ellei se ole säädettävä. Ampumatarvikeisiin kannattaa panostaa kanssa melko paljon, eli ostaa mahdollisimman hyvälaatuisia luoteja, mutta ei mökkiammuntoihin tarvitse tuhlata mitään yksittäin pakattuja kilpaluoteja, vaan halvempikin riittää.

Mitä saalista mökkiaseella tavoitellaan?
Ampumahiihtotaulu Ampumisen kohteen rajaa ainoastaan mielikuvitus ja terve järki. Ammuttaessa pitää aina varmistaa tausta, ettei sinne ole eksynyt vaikkapa koira tai muu "otus", myös ihminenkin. Ilma-aseilla ammuttaessa on varsin hyvä olla taustana taulunpidike, joka kerää ammutut luodit ja näin säästetään äiti luontoakin ylimääräiseltä lyijymäärältä. Kaikkein yleisin ampumisen kohde on ampumataulu, jonka voi tehdä itse tai ostaa kaupasta, sillä ne ovat varsin edullisia. Kaikki muut kohteet ovatkin kuten aikaisemmin mainitsin mielikuvituksesta kiinni, kunhan pysytään järkevällä tasolla, eli ei ammuta mitä sattuu. Hyvä ampumisen kohde on esim. savikiekko, jollaisia saa nykyään myös oikeasta savesta tehtynä, tällöin luontoon ei jää mitään ylimääräistä, vaan savi sulaa sinne. Kohteeksi käy lähes kaikki kaksi- ja kolmiulotteiset esineet, jotka jollain tavalla merkkaavat osuman. Hyviä ovat esim. filmirullapurkit. Silhuettiakin ilma-aseella voi harrastaa, kunhan maalit pitää tarpeeksi pieninä. Silhuettitaulun voi tehdä vaikkapa vähän paksummasta pellistä tms. Silhuettiammunta on mielenkiintoista puuhaa, sillä osuman sekä kuulee että näkee. Eräs todella hyvä ampumisen kohde on samanlainen laite kuin ampumahiihdossa käytetään, näitä myydään varsin edulliseen hintaan ja ne antavat varsin mukavan vaihtelun normaalille, ehkä jo tylsäksi käyneelle ammunnalle. Ja ammunnan jälkeen muista pestä kätesi sillä käsiin jäävä myrkky on vaarallista elimistöllesi, jopa tupakanpoltto saattaa kuljettaa lyijyhiukkasia mukanaan ja onhan itse tupakointikin jo vaarallista. Hyviä ja nautinnollisia mökkiammuntoja kaikille !

© Jani Suominen