Ilmakivääri Gamo CF-20


Rakenne:
Ase on kooltaan tarkoitettu hiukan varttuneemmille ampujille, se nimittäin painaa melkein kolme kiloa. Aseen tukki on pyökkiä ja tukkiin tulee todella helposti näkyviä naarmuja, joten asetta tulee kohdella varoen. Tukki on muuten todella hyvän mallinen, mutta sen perä on aivan liian lyhyt ainakin itselleni. Maahantuojan kuvastossakin tukki näyttää sopusuhtaiselta, mutta kun aseen saa käteensä saa vaikutelman kuin siinä olisi jonkin toisen kiväärin perä. Gamo ladataan piipun alla olevasta vivusta. Vaikka maahantuoja ilmoittaa sen olevan kevyt alavipuviritys, niin ei se paljon eroa normaalin taittuvapiippuisen ilmakiväärin virittämisestä. Onhan niitä jäykempiäkin jousia, mutta ei tätäkään välttämättä jaksa 12-vuotias koulupoika tai -tyttö virittää ja tämä on taas yksi syy minkä takia valmistajakin suosittelee asetta yli 16 vuotiaille. Aseessa on valmiina avotähtäimet, mikrometrinen takatähtäin ja todella jämäkkä etujyvä. Takatähtäimessä saa valita mieleisensä hahlon neljästä erilaisesta. Takatähtäintä säädellään kahdesta pyöreästä levystä haluttuihin suuntiin. Piippu on kiinteä osa asetta ja se on valmistettu teräksestä ja on 45 cm pitkä. Piipun sisällä on 12 oikealle kiertyvää rihlaa, jotka antavat luodille sen pyörivän liikkeen. Gamon liipasimen laukaisuvoimaa voi säätää yli ja alle 1,5 kg. Se on säädetty tehtaalla n 1,5 kiloon.

Gamo CF-20 Ammunta:
Ja sitten ampumaan Gamolla. Kun ase aiotaan ladata, se otetaan toiseen käteen ja toisella kädellä irroitetaan viritysvipu pidättimestään. Sen jälkeen otetaan tiukka ote vivusta ja käännetään sitä alaspäin niin kauan, kunnes kuuluu pieni naksahdus merkiksi että jousi on virittynyt ja samaan aikaan vipukin liikku vapaasti ja se viedään takaisin piippuun kiinni. Kun ase on ladattu on takatähtäimen taakse noussut latausaukko ylös johon luoti sitten laitetaan. Sen jälkeen kun latausaukossa on luoti se painetaan alas ja nyt kivääri on laukaisu valmis. Kun ase on tähdätty haluttuun kohteeseen (tietenkin turvalliseen suuntaan) voidaan ase laukaista. Laukaisu on etuvedollinen ja siinä on hyvä tuntuma, koska laukaisukohta tulee. Tämän jälkeen laukaisu on kuiva napsahdus ja luoti on lähtenyt n. 220 m/s vauhdilla eteenpäin. Nopeus tulisi ottaa ammunnassa huomioon, sillä normaaleja matalia tauluntaustoja ei voi käyttää, koska luoti siihen osuessaan hajoaa pieniksi sirpaleiksi ja sirpaleet lentävät taulusta läpi, jolloin tauluun olisi kuin haulikolla ammuttu. Aseessa on myös "kova" (huom! lainausmerkeissä kova) rekyyli, sillä aseen sisällä oleva jousi heittää aikalailla asetta taakse ja ylöspäin. Huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi puristeilmalla toimivat aseet, joissa ei rekyyliä ole nimeksikään. Samalla tavalla jatketaan niin kauan kunnes on aika mennä katsomaan tuloksia, joista asiaa myöhemmin.

Gamo CF-20 Koeammunta:
Koeammuntaa varten ilmakiväärin päälle asennettiin Bushnell Sharpshooter 4x32 kiikaritähtäin (vuonna 1996 maksoi n. 350 ,-), joka on yleiskiikariksi tarkoitettu. Ominaisuuksiltaan kiikari ei aivan sovellu näin lyhyeltä (10 m) matkalta ampuamiseen, sillä kuva ei ole terävimmillään ja ristikon keskusta on ehkä liian paksu tarkkaan tähtäämiseen näin lyhyellä matkalla. Kiikari kiinnitettiin Tascon 11 mm:n kiikarinjaloilla, jotka edustavat keskihintaista luokkaa. Kiinnityksessä ei ilmennyt mitään ongelmaa, mikä on yllätys, sillä aina kun uuteen aseeseen asentaa kiikaria, niin jotain menee pieleen tai jokin osa ei sovi paikalleen, mutta hyvä näin. Koeammunnassa käytettiin viittä (5) eri luotilajia, jotka edustivat halvempaa hintaluokkaa, koska ilma-aseluotivarastooni ei ollut kertynyt vielä kalliimpia luoteja. Koeammuntapaikkana oli ulkotila jossa hiukan "veti". Koeammunnassa tukena käytettiin hiekkapusseja, jotka eliminoivat edes hiukan ampujasta johtuvia virheitä.

Koeammunnan aikana huomasi aseesta erään käynnistä erään seikan; kun luotirasian hintalapun lukema nousi niin käynti parani, siis Gamolle kannattaa tarjota vain hyvälaatuisia luoteja jos haluaa odottaa siltä hyvää käyntiä. Toinen merkille pantava asia on ladetessa, kun luodin asettaa latausaukkoon se saattaa pudota sieltä asetta alaspäin kallistettaessa, mikä on tietenkin luonnollista fysiikan lait huomioon ottaen, mutta asian ydin on, että kaikki luodit eivät puritus latausaukkoon tiukasti. Koeammunnan aikana ei esiintynyt yhtään häiriötä, mikä on positiivista ja plussaa aseelle. Käynniltään ase ei päätä huimannut, sillä pienin kasa oli 12 mm, mutta tämä johtui lähinnä siitä että kalliimpia luoteja ei ollut käytössä. Gamo soveltuukin huonompia luoteja käytettäessä ns. "hupiammuntaan", eli esimerkiksi peltipurkkien, haulikonhylsyjen tai filmirullarasioiden ammuntaan. Yleisarvosana aseesta olisi hyvä sillä tarkkuutta ja tehoa on tarjolla pieneen hintaan (999 ,-/v. 1997) nähden hyvin. Aseesta on saatavilla myös 5,5 mm versio.

Kasat:
PatruunaKasa 5 laukausta/mmKA/mm
Champion Olympic 25, 30, 32, 37, 42 33,2
Ko 15, 20, 22 19
Lapua Sportman R 14, 14, 15, 18, 22 16,6
Olympic 20, 23, 23, 30, 35 26,2
RWS Hobby 12, 14, 15, 18, 23 16,4

Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 tai 5,5 mm
Lähtönopeus: 220 m/s tai 180 m/s
Paino: 2,9 kg
Kokonaispituus: 110 cm
Piipun pituus: 45 cm terästä
Rihlaus: 12 oikealle kääntyvää
Tähtäimet: Avotähtöimet
Laukaisuvoima: n. 1,5 kg
Viritys: Alavipu
Ampumaetäisyys: 400 m
Viritysvarmistin: Sisäänrakennettu
Takatähtäin säätö: Mikrometrinen
Tukki: Pyökkiä

© Jani Suominen
Tulosta tämä sivu