Ilmakiväärien kestotestiMonesti asetta ostaessaan miettii sen kestävyyttä. Kuinka monta laukausta piippu kestää? Onko ase hintansa väärti? Tällä testillä pyrittiin selvittäämään markkinoilla olevien ilmakiväärien kestävyys.

Aseiden hankinta
Kirjoittajan ja samalla testaajan oma varallisuus ei olisi millään tavalla riittänyt kattamaan kaikkia testikustannuksia. Aseet kun maksavat jo tuhansia markkoja ja luotejakaan ei kaupoissa jaella ilmaiseksi. Tässä kohtaa täytyy heti esittää lämpimät kiitokset tamperelaiselle Oy K. Hjorth Ab:lle, joka ennakkoluulottomasti osallistui testiin. Yleisesti ihmetytti maahantuojien haluttomuus kestotestiin osallistumisesta. Testikutsu lähetettiin kaikille tunnetuille maahantuojille. Tosin, joku saattoi jäädä huomaamattakin, sillä kaikki maahantuojat eivät ilmoittele kovinkaan näkyvästi maahantuomiaan ilmakivääreitä. Mutta yleensä testikutsuun ei vastauksia tullut. Hjorth oli ainoa, joka halusi testiin osallistua. Siitä kiitos heille.

Testiaseiden määritelmät
Koska testistä pyrittiin tekemään ”kuluttaja ystävällinen”, asetettiin ilmakiväärin hintarajaksi 1000 mk. Tämä raja siksi, koska varsinkin nuoremmilla ostajilla ei ole ylimääräistä ”tuohta” taskun pohjalla. Lisäksi aseita olisi otettu vain yksi kappale per merkki, jos tarjonta olisi ollut runsaampi. Alkusuunnitelmissa oli tarkoitus ottaa testiin 4-5 asetta ja ampua jokaisella 3000 laukausta. Koska testiin ei lopulta saatu kuin kaksi asetta, laukaisumäärä kasvatettiin 5000 laukaukseen per ase.

Baikal ja BSA
Hjorthilta testiaseiksi saatiin kaksi ilmakivääriä - Baikal IJ-61 ja BSA Meteor. Toinen aseista edustaa perinteistä ilmakiväärityyliä ja toinen uudempaa ja nykyaikaisempaa muotoilua.

Baikal IJ-61 on venälaisen asetehtaan ilmakivääri. Kiväärin tukki on valmistettu muoviseoksesta ja sen muotoilu poikkeaa huomattavasti ”normaalista” ilmakivääristä. Yleisilme tuo mieleen rynnäkkökiväärin, jolla pyritään varmasti kiinnittään varsinkin nuorimpien ostajien katseet itseensä. Aseen erikoisuutena on sen säädettävä perä, jolloin se soveltuu hyvin monen kokoisten ampujien aseeksi. Tukissa on lisäksi käsikahva. Itämaalaiseen tyyliin aseen mukana seuraa runsas varustepaketti, johon kuuluu mm. varajousi ja puhdistuspuikko. Tähtäimet aseessa ovat todella monipuoliset. Vaihtoehtoina on joko tavallinen- tai diopteritähtäin. Aseen viritäminen tapahtuu oikealla sivulla olevasta viritysvivusta. Aseen erikoisuutena on sen viiden luodin lipas. Aseen viitehinta on 630 mk.

BSA on tässä joukossa se tavallinen ilmakivääri. Virittäminen tapahtuu piipusta taittamalla ja luoti asetetaan piippuun. Tukki on pähkinäpuuta. Tähtäiminä toimii normaalitähtäin, eli takana hahlo ja edessä jyvä. Tämän aseen mukana ei seuraa Baikalin tapaan varustepakettia. Viitehita on 995 mk.

0-1000 laukausta
Aseiden laatikoita avatessani havaitsin Baikalin olevan aivan uusi. Päällä oli melkoinen rasvakerros, jonka poistamisessa kului jonkin aikaa. BSA:lla oli jo aikaisemmin ammuttu - tarkkaa määrä ei ollut tiedossa, muttei kuitenkaan valtavia määriä. Aseet olivat siis hyvin tasaväkisiä testin alussa. Paketin mukana seurasi myös 5000 kappaletta Tarkka Match ilmakiväärin luoteja, sekä RWS Meisterkugeln 4,49 mm ja 4,50 mm luoteja kumpiakin 500 kappaletta. Yhteensä siis 6000 kappaletta. Kiitos siitä. Testiin löytyi myös omista varatoistani melkoinen määrä luotipurkkeja, joista en ollut ampunut luodin luotia moneen vuoteen. Ne olivat jääneet käyttämättömiksi huonon osumistarkkuutensa vuoksi - nyt niille löytyi kuitenkin käyttöä.

Aseilla ammuttiin heti niiden tultua ”tyypit”. Tuona toukokuun päivänä lämpötila oli ainoastaan 7 C-astetta ja sää oli aluksi aurinkoinen, mutta lopuksi tuli pieni räntäkuuro. Kun aseiden toiminta oli varmistettu ja kokeiltu, suoritettiin seuraavana päivänä koeammunnat. Ainoastaan tällä kerralla ammuttiin sekä avo-, että kiikaritähtäintä avuksi käyttäen. Jokaisessa koeammunnassa tästä eteenpäin käytettiin neljää eri luotilajiketta. RWS Meisterk. 4,49 ja 4,50, Geco sekä Tarkka Match. Kiikaritähtäimenä koeammunnoissa oli Bushnell Sharpshooter 4x32. Kaikkiin kasoihin ammuttiin viisi laukausta ja matkana oli kymmenen metriä.

Baikalin paras kasa syntyi RWS 4,49 mm luodilla. Kasa oli kooltaan 15 mm. Kaikkien Baikalin kasojen keskiarvo oli 20,25 mm. Oikeastaan mikään luoti ei erottunut edukseen, vaan kaikki olivat yhtä tasaisia käynniltään. Ampuminen Baikalilla on helppoa. Ainoastaan penkistä ampuminen on vaikeaa lähinnä perän muodin takia. Perä kun on melkein yhtä putkeä loppuun asti ja lopussa on jyrkkä peräosa. Tämäkin ongelma häviää kun perän alle saa tarpeeksi korkean tyynyn tai hiekkapussin. Baikalin lataaminen on helppoa, koska käytössä on viiden luodin lipas. Laitettaessa lipasta takaisin aseen on varottava kallistamasta sitä, sillä silloin melko varmasti osa luodeista putoaa maahan. Lataaminen ei vaadi suuria hauisvoimia, joten ase soveltuu koko perheen aseeksi. Ainoa ongelma koko ammuntojen ajan oli kiikaritähtäimen asennus. Baikalin 11 mm kiikarinurat ovat niin lyhyet, että käytössä olleet Tascon jalat mahtuivat juuri peräkkäin. BSAn urat ovat huomattavasti pidemmät ja niihin on paljon helpompi laittaa kiikaritähtäin kiinni.

BSAn paras kasa oli kooltaan 9 mm ja se saatiin aikaiseksi RWS 4,49 mm luodilla. Tämä kasa oli jo sen kokoinen, että väitteet tarkasta aseesta eivät olleet perättömiä. Tässä vaiheessa ei ollut kuitenkaan tiedossa mitä tuleman piti. Tulevat kasat olivat parempia, mutta niistä myöhemmin. Ampuminen BSAlla on myös helppoa. Koska kyseessä on perinteinen ilmakivääri, tapahtuu aseen virittäminen piippua alas kääntämällä. Voimaa kääntämiseen tarvitaan huomattavasti enemmän kuin Baikalissa, joten nuorimmat ampujat eivät luultavasti saa asetta vireeseen. BSAlla on helppo ampua kaikista mahdollisista asennoista, myös penkistä, koska aseessa on ”normaali” tukki. BSAlla ainoa murhe kiikaritähtäimen asennuksessa, oli tähtäimen läheisyys aseen omaan takatähtäimeen. Baikalissa takatähtäin täytyi ottaa pois, mutta BSAssa se voitiin pitää paikoillaan, mutta rakoa niiden välillä ei ollut kuin senttimetri.

Kolmannella ampumakerralla Baikalilla sattui ensimmäinen häiriö. Yhden laukaisun aikana laukaisu venyi ja venyi kunnes laukesi. Laukaisu oli kylläkin säädetty niin, että siinä oli hyvin pieni etuveto. Tämä menee alkukarheuden piikkiin, sillä myöhemmin kyseisiä ongelmia ei esiintynyt. Baikalin laukaisu voidaan siis säätää halutun laiseksi. Säätömahdollisuutena on etuveto ja laukaisupaine.

Kun aseilla oli saatu 500 laukausta täyteen, suoritettiin niillä lähtönopeusmittaukset. Luotina mittauksissa käytettiin Tarkka Matchia ja nopeusmittarina toimi koko testin ajan Chrony M-1. Nopeudet mitattiin suoraan piipun suulta. Parivaljakosta BSAn lähtönopeudet olivat huomattavasti Baikalia suuremmat. Keskiarvonopeudeksi saatiin BSAlle 179,4 m/s, kun taas Baikalille 134,6 m/s. Baikalin nopeudet ovat lähinnä ilmapistooli luokkaa, mutta hyvin lähellä valmistajan ilmoittamaa, joten tässä kohden ei ole liioiteltu.

990 laukauksen kohdalla huomattiin Baikalin etutähtäimen löystyneen. Ruuvin kiritys auttoi vaivaan, mutta vaivasta tuli ongelma koko testin ajaksi, sillä vähän väliä sai etutähtäintä olla kiristämässä.

1000-2000 laukausta
Koska tuhat laukausta oli tullut täyteen molemmilla aseilla, testattiin jälleen aseiden tarkkuutta. Kiikaritähtäimet aseisiin kiinni ja ampumaan.

Tällä kertaa Baikalin kasat olivat pienentyneet huomattavasti. Paras kasa oli kooltaan 10 mm ja se saatiin aikaiseksi Tarkan luodeilla. Ilmeisesti uutuuden karhea koneisto hioutunut ja samalla tarkkuus parani. Kaikkien muidenkin luotien kasat olivat pienentyneet samassa suhteessa alkukasoihin. Pienentyminen oli noin 5 mm luokkaa.

BSAta taisi tässä vaiheessa ”vaivata” jokin, sillä kaikki kasat olivat todella suuria. Paras kasa oli kooltaan 13 mm, tai oikeastaan niitä oli kaksikin Tarkka sekä RWS 4,49 mm. Muillakin luodeilla kasat olivat ns. ylisuuria.

Sää tällä ajanjaksolla oli jo muuttunut kesäiseksi. Pienin lämpötila oli 12 C-astetta ja suurin 27 C-astetta. Joten sää ei ollut esteenä ammunnoille, joskus lämpötila oli tosin niin korkea, että ammunta muodostui hikiseksi hommaksi.

Lähellä 2000 laukausta tapahtui BSAlla merkillinen asia. Käytössä oli tuolloin Royal Dog luoteja, jotka olivat hyvin lähellä maksimihalkaisijaansa. Ammuttuani näitä luoteja jonkin ajan, kuului eräällä laukauksella vaimea ilman poistuminen piipusta. Taitoin piipun auki ja huomasin luodin jääneen piippuun. Mutta luoti ei ollutkaan enää ehjä, vaan siitä oli etuosa lähtenyt matkoihinsa. No, jäljelle jäänyt luoti saatiin pois pienellä pistepuikolla, niin ettei puikko koskettanut piippua, ainoastaan luotia. Hyvin merkillinen tapaus. Olisiko syynä ollut viallinen luoti?

2000-3000 laukausta
Tämän kertaiset koeammunnat aloitettiin melkoisessa helteessä. Lämpötilamittari oli kivunnut 28 Celsius asteeseen ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta suoraan kohti ampujaa. Jokainen voi kokeilla ampumista tuollaisessa säässä ja on varmasti samaa mieltä kanssani, ettei se ole parhaimpia säitä tarkkaan ampumiseen.

Baikalin paras kasa oli kooltaan 10 mm ja luotina oli Geco. Muut kasat olivat kasvaneet ensimmäisen ampukerran kokoisiksi. BSAn paras kasa oli 7 mm ja luotina RWS 4,49 mm. Muut kasat olivat kooltaan ”normaaleja” BSAn kasoja. Ilmeisesti piippu oli hiotunut molemmissa hyvälle käynnille ominaiseksi.

Tähän asti oli Baikalin etutähtäimen kiristysruuvi pysynyt kireänä, mutta jälleen kerran se löystyi. Samoin aseen säädettävä perä oli löystynyt. Molemmissa auttoi kiristys. Sää oli koko ajanjakson hyvin helteinen ja lämmin.

Kun laukauksia alkoi molemmilla aseilla tulla täyteen 3000, ammuttiin myös nopeusmittaukset. Molemmilla lähtönopeudet olivat hieman laskeneet, muttei merkittävissä määrin. Luotina käytettiin Tarkka Matchia, jotta edelliset tulokset olisivat vertailukelpoisia. Baikalin keskinopeus oli 133,5 m/s ja BSAn 171,9 m/s.

3000-4000 laukausta
3000 laukauksen jälkeisessä koeammunnassa koettiin positiivinen yllätys BSAlla. Sen parhaaksi kasaksi nimittäin saatiin 3 mm! Tulos vastaa lähes kilpailmakiväärien tarkkuutta, joten BSAlla on mahdollisuus ampua todella pieniä kasoja - tulos on vain ampujasta kiinni. Kasa ammuttiin lisäksi massapakatulla Tarkka Matchilla. Baikalinkin kasa parani viimekertaisesta yhdellä millillä. Tuloksena 9 mm kasa, ammuttuna RWS 4,50 mm -luodilla.

Tällä ajalla aseissa ei ilmennyt mitään vikoja tai muuta vastaavaa asiaa, joka kaipaisi huomiota. Lämpötila oli edelleeen helteinen, joten säiden puolesta ampumiselle ei ollut esteitä.

4000-5000 laukausta
4000 laukauksen koeammunnassa sää oli jo huomattavasti viileämpi. Lämpötila oli kuitenkin vielä 16 asteinen, mutta kesän helteet olivat jo takana päin.

Baikalilla päästiin samanlaiseen tulokseen kuin edellisellä kerrallakin, eli paras tulos oli kooltaan 10 mm, mutta tällä kertaa se saatiin aikaiseksi Tarkka Match -luodeilla. BSAlla ei saatu tällä kertaa aikaiseksi aivan yhtä hyvää kasaa kuin edellisellä kerralla. Tulos oli silti hyvä, sillä paras kasa oli kooltaan 8 mm ja niitä saatiin aikaiseksi peräti kolmekin kappaletta, luoteina RWS 4,49, 4,50 ja Tarkka Match.

Tässä vaiheessa alkoi BSAn piipun aukaisu ja sulkeminen olla normaalia vaikeampaa. Välillä tuntui kuin osat olisivat olleet liimattu toisiinsa kiinni. Ilmiö kuitenkin hävisi ajan myötä, joten sille ei löytynyt selitystä. Baikalin ongelmana oli jälleen etutähtäimen löystyminen. Kiristys auttoi vaivaan.

5000 laukausta
Kun 5000 laukausta oli takanapäin, saatoin huokaista helpotuksesta. Tämä viimeinen koeammunta ja mittaukset paljastivat aseiden 5000 laukauksen kestot. Ensimmäisenä mitattiin nopeudet. Yllätyksenä huomasin BSAn lähtönopeuksien tippuneen 50 m/s ensimmäisestä mittauksesta. Aseesta oli jousi menettänyt voimansa ja edessä olisi jousen vaihto. Vaihto ei liiemmin kukkaron päälle käy, sillä aseeseen myydään kotimaista vaihtojousta hintaan 30 mk kappale. Koeaseeseen ei kuitenkaan ryhdytty vaihtamaan uutta jousta, vaan koeammuntakin suotitettiin ”tehottomalla” aseella. Baikalin nopeudet olivat pysyneet samana, tai itse asiassa nousseet edellisestä kerrasta noin 1 m/s.

Koeammunnoissa kummankin kasat olivat normaali suuremmat. Varsinkin BSAn kasat olivat nousseet huomattavasti. Tosin paras kasa oli kooltaan 8 mm, ammuttuna Gecolla, mutta muut kasat olivat huomattavan suuria. En kuitenkaan usko, että syy olisi ollut aseen piipussa, vaan syyksi epäilisin lähtönopeuden pudotusta, joka ei ollut oikea nopeus tarkkaan käyntiin BSAn piipussa. Baikalinkin kasat olivat nousseet hieman, mutteivat yhtä paljon kuin BSAn. Paras Baikalin kasa oli kooltaan 13 millinen ja sekin ammuttiin Gecolla.

Loppukunto
Täytyy tunnustaa, että itsekin yllätyin aseiden hyvästä kestosta. Varsinkin kun aina välillä kuulee puhuttavan halpojen aseiden kestosta - ammu 500 laukausta ja ase on jo käynniltään huono, tämä on eräs väite jonka olen kuullut. Tämän väitteen voin kumota heti ainakin näiden aseiden kohdalla, sillä kumpikin kesti lähes moitteitta melkein kymmenekertaisen määrän laukauksia, ennen kuin tarkkuus huononi. Tosin tarkkuus huononi hieman, ei niin huonoksi, ettei aseilla voisi ampua tarkkuutta. Ulkoisesti Baikal oli paremmassa kunnossa kuin BSA. Eräs syy tähän on Baikalin muovitukki, johon ei synny naarmuja. BSAssa kun on puinen tukki niin se kerää naarmun pienestäkin kovan esineen kosketuksesta. Esimerkiksi vetoketjujen lukot saattavat aiheuttaa pieniä naarmuja.

Kimmokkeita
Testin aikana sattui kaksikin läheltä piti tilannetta. Kummatkin tapahtuivat BSAlla. Heti testin alussa luoti osui puisen taulutelineen laitaan, josta se kimposi noin 35 metriä taaksepäin. Ampumapaikka sijaitsi pellon reunalla ja tauluteline pellon reunasta 10 metriä metsässä. Sieltä se kimposi pihalla olleeseen keinuun, joka ilmoitti luodin osumisen pienellä kilauksella. En olisi uskonut että ilmakiväärin luodissa olisi energiaa niin paljon, että se voisi kimmota taaksepäin nelinkertaisen matkan. Todennäköisesti luodista ei olisi ollut enää keinun kohdalla vaaraa, sillä kaikki sen energia oli tuhlautunut lentomatkaan.

Toinen tapaus sattui samalla paikalla. Tuolloinkin luoti osui puiseen telineeseen, mutta tällä kertaa se kimposikin suoraan ampujaa kohti. Näkökentässä alkoi yhtäkkiä näkyä harmaata ja sitten se osui. Onneksi välissä oli silmälasien linssi, muuten se olisi osunut hyvin suurella todennäköisyydellä silmään ja vahingoittanut sitä. Nyt oli onni matkassa, silä luoti osui muoviseen linssiin josta se vain tipahti maahan, eikä tapahtumassa vahingoittunut mikään - ei edes linssi. Suosittelen käyttämään ampuessa suojalaseja, vaikka ammunta tapahtuisikin ilma-aseella. Tämä tapaus muistutti ja varoitti minua siitä.

Loppuarvostelu

Baikal IJ-61
Baikal oli testin positiivinen yllätäjä. Olihan se testin halvin. Ainoa murhe oli koko testin aikana ruuvien löystyminen aseesta, se on pieni asia, mutta sen yleensä huomaa liian myöhään. Monesti tuli syytettyä itseään huonosta ampumisen tuloksesta, vaikka syy olikin löystyneessä tähtäimessä. Positiivista aseessa on sen varustevalikoima, sekä säädettävä perä. Ase on ulkomitoiltaan normaalia ilmakivääri huomattavasti pienempi, mutta soveltuu juuri tämän takia monen kokoisille ampujille. Kouluarvosanana Baikalille 8½ ja tähtinä ****, asteikolla 1-5. Tässä aseessa eivät rahat mene hukkaan, joten aseelle myös maininta Hyvä ostos.

BSA Meteor
BSAn vahvin ominaisuus on tarkkuus. Tarkkuus on sopivalla luodilla huippuluokkaa. Ainoa miinus aiheutui jousen väsymisestä. Jousen väsyminen on kuitenkin laitettava sulkeisiin, koska tarkkaa ammuntamäärää ei ole tiedossa, sillä aseellahan oli ammuttu jo ennen testiä. Aseellahan voi nimittäin olla takanaan jo huomattaviakin määriä laukauksia. Myös laatu ja yleisilme ovat aseessa hyviä ominaisuuksia, tosin hintakin on Baikalia korkeampi. Kouluarvosana 9 ja tähtiä ****. Rahoilleen saa laatua ja tarkkutta ostaessaan tämän aseen.

Kuvat

Baikal IJ-61

BSA Meteor

MolemmatParhaat kasat Baikal IJ-61
Kasan koko (mm) 5 lauk./10m
Alussa 15 (RWS 4,49 mm)
1000 laukauksen jälkeen 10 (Tarkka Match)
2000 laukauksen jälkeen 10 (Geco)
3000 laukauksen jälkeen 9 (RWS 4,50 mm)
4000 laukauksen jälkeen 10 (Tarkka Match)
5000 laukauksen jälkeen 13 (Geco)


Parhaat kasat BSA Meteor
Kasan koko (mm) 5 lauk./10m
Alussa 9 (RWS 4,49 mm)
1000 laukauksen jälkeen 13 (Tarkka Match ja RWS 4,49 mm)
2000 laukauksen jälkeen 7 (RWS 4,49 mm)
3000 laukauksen jälkeen 3 (Tarkka Match)
4000 laukauksen jälkeen 8 (RWS 4,49 ja 4,50 mm ja Tarkka Match)
5000 laukauksen jälkeen 8 (Geco)


Keskiarvonopeudet Baikal IJ-61 (V0)
Lähtönopeus m/s
Alussa 134,6
3000 laukauksen jälkeen 133,5
5000 laukauksen jälkeen 134,2


Keskiarvonopeudet BSA Meteor (V0)
Lähtönopeus m/s
Alussa 179,4
3000 laukauksen jälkeen 171,9
5000 laukauksen jälkeen 127,8

Tekniset tiedot (Baikal IJ-61):
Kaliiperi: 4,5 mm
Paino: 2,6 kg
Pituus: 77,5-81 cm
Varmistin: Ei
Tukki: Muovia
Hinta: 630 ,- (1999)
Maahantuoja: Oy K. Hjorth Ab


Tekniset tiedot (BSA Meteor):
Kaliiperi: 4,5 mm
Paino: 2,7 kg
Pituus: 107 cm
Varmistin: On
Tukki: Puuta
Hinta: 995 ,- (1999)
Maahantuoja: Oy K. Hjorth Ab

© Jani Suominen