Gamo Compact

Monen nuoren ja vanhemmankin ampujan mielessä liikkuva ajatus tarkkuusammunnasta kariutuu varsin usein katsomalla tarkkuusaseiden pilviä hipovia hintoja. Tässä saattaa olla ratkaisu ongelmaan- Gamo Compact. Oliko Gamossa ainesta tarkkuuspyssyksi, se selviää tästä jutusta.

Toimintaperiaate
 Gamo Compact
Gamo toimintaperiaate on puristeilma. Näin ammuntatapahtumasta on saatu usein hyvän tuloksen pilanneen tärähdys pois. Compact viritetään vapauttamalla aseen ylärunko irti pientä nappia painaen. Sen jälkeen lähdetään kääntämään ylärunkoa niin pitkälle kuin se menee. Matkan aikana kuuluu pieni suhahdus ennen kuin yläosa on taivutettu täysin ääriasentoonsa. Itse ilman puristaminen voi alkaa vasta nyt, sillä säiliö on ns. vapaa uudelle ilmanpaineelle. Kun ylärunkoa lähdetään kääntämään takaisin päin voi aluksi ainakin tuottaa hankaluutta varsin kova vastus. Se ei ole mikään keveä painallus, vaan pikemmin hiukan voimaa vaativa painallus. Kun ylärunko napsahtaa kiinni on ase laukaisuvalmis. Lataaminen on suhteellisen raskas ainoastaan yhdestä syystä. Gamossa ei ole mitään viritys vipuja, jotka tarjoaisivat "vipuvartta", vaan se on käännettävä ainoastaan ylärungostaan, joka ei ole todellakaan ole pituudella pilattu. Se on ainoastaan n. 22 cm pitkä. Tällä tavalla aseesta on saatu kompaktin kokoinen, mihin nimikin viittaa, sillä ulkonevia osia ei ole. Jos kovalle vastukselle haetaan hyviä puolia, on yksi ainakin käsivoimien vahvistuminen. Puristeilmasäiliö on saranoitu pistoolin runkoon kiinni.

"Sisuskalut"
Compactin piippu on 210 mm pitkä ja siinä on 12 oikeakätistä rihlaa. Se on kiinnitetty edestä lukkoruuvilla ja takaa erillisellä metallipannalla aseeseen. Laukaisukoneisto on sijoitettu aseen kahvaan. Sitä voi jokainen tutkailla ottamalla toisen kahvapuoliskon irti aseesta. Itse laukaisu vastus on n. 700-800 g luokkaa ja sitä voidaan säätää liipasinkaaren takaosaan sijoitetusta ruuvista kääntämällä. Kun ruuvia käännetään vastapäivään laukaisu kevenee ja samalla etuveto lyhenee ja päinvastoin laukaisu jäykistyy ja etuveto pidentyy. Näitä kahta asiaa ei siis pysty säätämään erikseen, mutta en itse ainakaan kokenut sellaista tarpeelliseksikaan. Itse liipasimen asentoa voi muuttaa kääntämällä sitä sivusuunnassa, joko oikealle tai vasemmalle. Tietysti ensin pitää sen lukitusruuvia herkistää. Tämä toiminto oli ainakin itselleni tarpeellinen mutta siitä myöhemmin.

Ulkoasu
 Gamo Compact
Ase on valmistettu pääasiassa muovista ja teräksestä. Näin hinnasta on saatu mukava pala pois. Sentään kahva on puuta, sillä sekin on joissain aseissa korvattu muovilla. Koko ylärunko on kovamuovia, jota siis käytetään aseen virittämiseen. Etutähtäinkin on valettu yhteen rungon kanssa, joten sekin on muovia. Sen kestävyys arveluttaa, kun vertaa jyvää metalliseen mutta ei sitä hajalle saa kuin tarkoituksella. Etutähtäin on tyypillinen tarkkustähtäin eli jyvä on selväpiirteinen ja sen perä on korkeampi kuin etuosa. Näin tähtäinkuvasta saadaan paljon tarkempi kuin jos tähtäimestä etuosa olisi korkeampi. Takatähtäinkin edustaa normaalia tarkkuusasemallia, eli on selvärajainen. Sitä voidaan säätää niin pysty, kuin sivusuunnissakin omista ruuveistaan. Testin aikana ei tullut mitatuksi yhden napsun siirtoa taulussa, mutta varovasti arvioiden se voisi olla luokkaa 5-7 mm. Kahva edustaa normaalia eurooppalaista kahvamallia. Se on säädettävissä alaosastaan, jolloin saadaan sopiva korkeus aikaiseksi, jotta käsi olisi tukevasti siinä kiinni. Kahvassa on pisterihlaus ja valmistukseen on käytetty pähkinäpuuta. Yleisesti katsottuna Gamo Compact on todella siistin oloinen oman hintaluokkansa aseeksi. Yleensä halvoissa aseissa on ulkoisesta olemuksesta karsittu kaikki turha pois. Gamo ei ainakaan ole tehnyt aseestaan mitään "karvalakki-mallia".

Ase käteen ja radalle
Gamo Compact on tarkoitettu lähinnä kilpammunnan harjoitteluun ja nuorten ensimmäiseksi "kilpaseeksi", myöskin naiselle Gamo on hyvä vaihtoehto. Tästä johtuen aseen paino on jätetty pieneksi. Se on noin 880 g. Itselleni se on varsin kevyt ja ammunnassa olisinkin kaivannut lisää painoa, varsin aseen piipun kärkeen. Nyt piippu heilui varsin paljon, sillä tykkään ampua hiukan etupainoisilla aseilla. Mutta nämä asiathan ovat yksilöllisiä. Kahvan mitoituksessa tulee esille sen varsinainen käyttötarkoitus. Omalle käden mitoitukselle kahvan alareunaa ei tarvinnut nostaa kuin muutama milli etureunastaa. Käteni ei kylläkään ole niitä kaikkein pienimpiä, mutta onneksi säätövara riitti. Kun kahva oli säädetty oikein, oli vuorossa liipasin. Omat sormeni ovat lyhyet verrattuna käden muuhun mitoitukseen, joten liipasinta tarvittiin tuoda lähemmäs sormiani. Liipasinhan ei käänny kuin sivuttain, joten säätö oli tehtävä niin. Liipasinta joutuikin lopulta kääntämään reilusti yli 45 astetta ja se muutti aseen ulkonäön jotenkin hauskaksi, koska liipasin osoitti lähes suoraan sivulle, ei eteen kuten normaalisti. Mutta hyvä näinkin. Tähtäinkuva aseessa on varsin kelvollinen. Jos sitä pitäisi jollain tavalla parantaa olisi hyvä jos jyvä olisi hiukan korkeampi. Nyt tähtäin kuva ei heti avarru, sillä jyvä on piilossa ja se ilmestyy yhtäkkiä esille. Tämäkin on lähinnä makuasia, sillä asehan on tarkkusase ja aikaa on tähtäillä. Joissain nopeus lajeissa, kuten praktikalissa tilanne voisi olla toinen.

Lataa, tähtää, laukaise
Compactin lataushan on selitetty jo aikaisemmin. Mutta lisäykseksi että luoti asetetaan piippuun kun ylärunko on käännetty eteen. Luodin pujotus voi tuottaa hankaluutta paksusormisille, kuten itselleni, mutta ohkaisemmat sormet omistavilla on paremmin "pullat uunissa." Muuten luoti sujahtaa hyvin piippuun. Loppuveto latauksessa on todella jäykkä. Se ihmetyttääkin kun ase on myös suunnattu junior ampujille. Eikä nainenkaan välttämättä asetta viritä irvistelemättä. Asiaa helpottaa riittävät käsivoimat. Itselleni se vastus ei tuottanut vaikeuksia, mutta kun katselin yhden junior ampujan irvistyksiä, ihmettelin sen jäykkyyttä. No, tuleehan kuntoilupuoli hoidettua samalla. Liiallinen jäykkyys voi viedä voimat nuorelta ampujan alulta ja se jos mikä vaikuttaa osumatuloksiin heikentävästi. Maahantuoja kyllä suosittelee 16 vuoden ikää, joten silloin voimavaratkin pitäisi olla hiukan paremmat. Tähtäys on varsin mukava ja sen voi jokainen säätää itselleen sopivaksi. Laukaisu on jo tehdassäätöjen jäljiltä mielestäni hyvä, joten en ruvennut niitä muuttamaankaan. Laukaus on varsin puhdas; pieni etuveto ja sen jälkeen selvästi havaittava laukaisukohta.

Koeammuntaa
 Paras kasa Lapua Sportman R 10 mm
Suoritin koemmunnan tuelta. Ase makasi yhden tyynyn päällä ja kahva toisen. Näin saatiin aseeseen tukipisteet kahdesta kohdasta. Koeammunta tapahtui ulkona, sillä sopivaa sisärataa ei ollut käytettävissä. Onneksi ulkoilma oli suhteelisen tyyni, joten olosuhteet olivat varsin kelvolliset. Ammuttavana oli viittä eri luotilajia, jotka edustivat massapakattuja tuotteita. Näitä käytetään eniten halvan hintansa vuoksi. Yllätys oli suuri, sillä ase teki todella pieniä kasoja näilläkin luodeilla. Minkälaiset tulokset olisivat kilpaluodeilla, ei nyt selvinnyt. Luoteina olivat: Gamo Match (tuli pistoolin mukana), Eagle Gold, Geco, Lapua Sportman R ja RWS Hobby. Ammuntamatka oli 10 m. Tavoitteeksi tuli ilmapistoolitaulun kympin koko, eli 11 mm. Sen ase myös täytti kirkkaasti. Parhaiten kävi Lapuan luodit, jotka puhkoivat tauluun kolme 10 mm kasaa. Ammuin siis jokaisella luodilla kolme kasaa. Muutkin pärjäsivät hienosti: Gamon paras 11 mm, RWS:n kaikki kolme 17 mm, Gecon paras 11 mm. Ainoastaan Eagle Gold kävi muita huonommin paras 24 mm ja huonoin peräti 42 mm. Syynä tähän oli ainoastaan luotien huono laatu. Ne olivat luultavasti valmistettu puristamalla ja luotien reunoissa oli nähtävillä ylimääräisiä purskeita. Aseen mukana tulleet Gamon luodit yllättivät. On hyvä, että ase varustetaan suhteellisen kunnollisilla luodeilla. Koeammunnan aikana heräsi ajatus aseen käynti pidemmältä matkalta. Niinpä vein 25 metrin päähän pienoiskiväärin taulun ja rupesin ampumaan hyvin käynneillä Lapualaisilla. Mieleen tuli epäilys tarkkuuden huomattavasta muutoksesta, sillä luodinlähtönopeushan ei ole kuin n. 120 m/s. Mutta tulokset yllättivät. Paras kasa oli 33 mm! Olihan se suurentunut huomattavasti 10 metristä, mutta tulos on silti varsin hyvä. Vihjeeksi voin antaa taulujen valinnassa sen, että käyttäkää Compactilla ampuessanne tauluja joiden takaosa on kovapintainen. Tavallinen pahvitaulu repeää ikävästi, eikä tuloksista meinaa ottaa mitään selvää. Samahan koskee muillakin vastaavilla nopeuksisilla aseilla ammuttaessa.

Lopuksi
Kannattaako tonnin sijoitus Compactiin, vai ostaisinko käytetyn? Mielestäni sijoitus kannattaa. Kunhan mielessä pidetään sen käyttötarkoitus. Siinä ei ole esim. lähtönopeuden säädintä, eikä muutakaan kilpa-aseiden "pikku viritelmiä". Mutta jos et halua kuuta taivaalta, on Gamo Compact varsin hyvä vaihtoehto. Ainakin sillä pääsee tarkkuusammunnan makuun. Se on myös hyvä aloittelijan ase, joka myöhemmin aikoo siirtyä isompiin tarkkuusaseisiin.
Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 mm
Lähtönopeus: 120 m/s
Paino: 0,88 kg
Kokonaispituus: 320 mm
Piipun pituus: 210 mm
Hinta (1998): 999 ,-
Maahantuoja: Osakeyhtiö Eloranta

© Jani Suominen