Tulosta

Deer Hunter 5

Deer Hunter pelisarjassa on edetty jo viidenteen osaan. Vuosi vuodelta mukaan on tullut uusia ominaisuuksia, mm. grafiikka on parantunut ajan saatossa, samoin metsästettävien lajien määrä on kasvanut.

Pakkaus
Peli on pakattu näyttävään koteloon. Kotelon päällä on ikään kuin kirjan kansi, jonka sisällä kerrotaan lisää pelistä sekä esitellään kuvia. Kotelon takana on annettu pelille ikäsuositus, joka on 13+, eli peliä suositellaan lähinnä yli 13 vuotiaille. Lisäksi on varoitettu animoidusta väkivallasta että verestä. Kehoite on hyvä informaation lähde vanhemmille, jotka haluavat suojella jälkikasvuaan liialta väkivallan näkemiseltä. Ikäraja on mielestäni kuitenkin liian korkea. Peli on hyvinkin realistinen varsinkin ulkonäöltään että idealtaan ja varmasti nuorempienkin ymmärrettävissä.

Pakkauksen sisällä on itse peli-cd, joka ei tässäkään tapauksessa ole cd-kotelossa vaan muovitaskussa. Cd-kotelo on ilmeisesti varsin kallis lisäys pelipakettiin, sillä harvemmin sellaista enää ohjelmien mukana seuraa. Lisäksi pakkaus sisältää pienen ohjevihkosen.

Laitteistovaatimus
Laitteistovaatimus on nykymittapuun mukaan helposti täytettävissä. Minimi vaatimus on: Pentium II 400 MHz tai vastaava, Windows 95/98/Me, 800 Mb vapaata kovalevytilaa, 128 Mb muistia, 4x cd-rom, 16 Mb 3D-näytönohjain sekä DirectX yhteensopiva äänikortti. Suositeltavin kokoonpano olisi valmistajan mukaan Pentium II 500 MHz tai vastaava, 256 Mb muistia ja 32 Mb 3D-näytönohjain. Testikokoonpano oli AMD Tb 1,4 GHz, 512 Mb, Ati 64 Mb Radeon DDR, Win. Me sekä SoundBlaster Live!. Peli vaatii lisäksi DirectX 8,0, joka seuraa peli cd:n mukana.

Asennus
Asennus alkoi välittömästi kun cd oli asetettu asemaan ja ohjeita seuraamalla peli asentui ilman ongelmia. Kun peliä alkaa pelaamaan täytyy cd olla asemassa, tosin itse pelin aikana en huomannut aseman käyneen kertaakaan, joten cd:tä tarvittiin ainoastaan tarkistamaan pelin laillisuus. Hyvä ominaisuus yhtiön, ärsyttävä pelaajan kannalta.

Ennen pelin alkua
Pelin alussa luodaan pelaajan profiili. Ensimmäisellä kerralla ei luonnollisestikaan ole valmiita pelaajaprofiileita, joten sellainen täytyy luoda. Pelaajalle annetaan nimi, sekä valitaan asusteet. Valittavissa on myös vaikeustaso joita on kolme kappaletta. Tämän jälkeen valitaan metsästys reissulle varusteet mukaan. Valittavaa on todella paljon. Aseita löytyy 9 mm-pistoolista aina .300 Win Mag-kivääriin asti. Jousiaseita on myös mukana. Aseisiin valitaan haluttuja patruunoita mukaan. Tosin jokaiseen aseeseen pystyy valitsemaan vain yhden patruunarasian. Aseen päälle voi istuttaa halutun kiikaritähtäimen, valikoima on tässäkin tapauksessa hyvin kattava. Reissulle voi ottaa mukaan myös useampia aseita, mutta ne vievät repusta luonnollisesti enemmän tilaa. Metsästysreissulle voi ottaa mukaansa myös runsaasti muita varusteita. Listasta löytyy mm. erilaisia hajusteita, torvia, pillejä, kiikarit, GPS sekä esimerkiksi kyttäyskoju.

Kun varusteet on pakattu reppuun päätetään alue jolle mennään metsästämään. Alueita on mielestäni varsin vähän, mutta vuodenaikojen ja vuorokauden ajan vaihtelu tuo lisää vaihtelua. Kun nämä on valittu voidaan ryhtyä metsästämään. Vielä kun valitaan kartalta paikka josta halutaan aloittaa, on kaikki valmista.

Pelaamaan
Ennen varsinaista metsästystä on käytävä ampumaradalla. Tämä on lähes pakollinen asia sillä aseiden kohdistukset eivät todellakaan ole kohdallaan. Ampumarata löytyy pelattavien kenttien ensimmäiseltä paikalta. Radalla käydessä on hyvä kohdistaa kaikki aseet, mikäli niitä ottaa useamman mukaansa. Kun radalta poistuu täytyy muistaa ettei paina näppäintä Esc ja poistu sitä kautta, koska tällöin kaikki kohdistukset pyyhkiytyvät pois muistista ja alkuperäiset asetukset palaavat voimaan. Tämä tulee muistaa myös pelatessakin, että käyttää Back-nappulaa, joka sijaitsee vasemmalla ruudussa.

Pelatessa oli ihmeellistä että peli nyki pahasti ensimmäisten minuuttien aikana. Nykinää tapahtui vaikka asetukset asetti niin huonoiksi kuin ne sai ja kuvakin muistutti legopalikoista tehtyä. Nykinä kuitenkin loppui nopeasti ja peli toimi normaalisti ja ongelmitta tämän jälkeen. Ei ole syytä pelästyä jos peli nykii ensi minuuteilla, mutta jos nykinä jatkuu kauemmin on tarkkuutta syytä vaihtaa toiseksi.

Jo ennen metsästysmaille saapumista valitaan mahdollinen kulkuneuvo jota voi käyttää pelatessa. valittavissa on Pick up-auto, mönkijä, moottorikelkka (talvella) sekä moottorivene. Mitenkään luonnonlakien mukaan liikkuminen ei pelissä tapahdu, sillä esimerkiksi autolla voi ajaa lähes pystysuoraa jyrkännettä ylös. Mukava lisä se silti pelissä on. Ainoa miinus on mielestäni se ettei kartaa voi lukea ajaessaan, vaan autosta on noustava pois.

Maasto on paikoitellen hyvinkin kulmikasta, eikä näin ollen näytä kovin luonnolliselta. Maaston kuviointi on sinänsä luonnollisempaa kuin muoto. Merkillepantava asia ja kaiken lisäksi positiivinen sellainen, on kulkiessa kantautuvat äänet. Kun alusta vaihtuu, vaihtuvat myös siitä kantautuvat äänet. Muutenkin äänimaailma on kohdallaan. Taustalla kuuluvat lintujen liverrykset, sekä välillä kojoottienkin ujellukset. Koska käytössä ovat 3D-äänet, voi taustalla kuuluvista askelista päätellä peuran tulosuunnan.

Jos peliä pelaa helpoimmalla asetuksella, ei se vaikuta lainkaan luonnolliselta. Vertauksen voisi antaa kalastuksesta. Lohilammikolla käynti vastaisi helpointa, järvellä keskivaikeaa ja aralla metsälammella vaikeinta. Helpoimmalla tasolla ei todellakaan tarvitse kuin asettua seisomaan, suihkuttaa suitsukkeita päälleen, sekä soittaa torvea ja jäädä odottamaan. Melko varmasti minuutin sisällä jostain päin peura tai peurat alkavat kävellä kohti. Lisäksi metsässä peurat juoksevat kohti tai jopa päin kuin juna kiskoillaan. Saattaa karhukin juoksennella ihan vierestä. Pelissä kun voi metsästää villipetojakin. Ensimmäinen vaikeustaso ei todellakaan vastaa oikeaa tilannetta, muut ehkä jo paremmin.

Ennen metsästystä on syytä muistaa ottaa tarvittavat tarvikkeet pois repusta. Tarvikkeita voi ottaa kuusi kappaletta kerrallaan käyttöön. Kuten edellä jo mainittiin kannattaa vaikeustasoista valita muu kuin helpoin, mikäli haluaa peliltä edes ”tilkan” todellisuutta.

Pelissä on joitain pahoja mokia, jotka pistivät silmään. Eräs niistä on puoliautomaattikiväärillä ampuminen. Nimittäin kun lippaan saa ammuttua tyhjäksi ja kuuluu *kliks* merkiksi iskurin lyötyä tyhjää, vaihdetaan lipas ja tämän jälkeen voi jatkaa ammuntaa ilman latausliikettä! Pulttilukkoisella ampuessa ampuja kun tekee lukolla tarvittavan latausliikkeen. Toinen mikä ihmetyttää on saaliin kerääminen. Se kun tapahtuu hiirellä klikkaamalla ja saalis häviää jonnekin. Parempi olisi jos saaliin joutuis kantamaan pois metsästä.

Lopuksi
Pelistä jäi käteen hieman tylsähkö kuva. Peli on kohtuullisen hieno ulkonäöltään ja siinä on paljon pieniä ominaisuuksia ja tehosteita joita aiemmissa versioissa ei ole ollut. Peli kannattaakin hankkia ainakin siinä tapauksessa, jos tämän hetkinen versio on ensimmäisiä. Tietysti tosipelaaja ostaa kaikki versiot. On silti hyvä että metsästyksestä kiinnostuneillekin tehdään laadukkaita pelejä. Loppupäätökseksi voisi sanoa, että se on hyvä metsästyspeli pelaavalle metsästäjälle.

© Jani Suominen