Deben kuuleva kuulonsuojainSuomen kuulevien kuulonsuojainten markkinoille on tullut uusi tulokas - Deben. Asesivut.net sai testattavaksi kyseisen kuulonsuojaimen maahantojalta Eräliike Riistamaalta.
Deben

Ominaisuudet
Eräliike Riistamaan valikoimista löytyy kahta mallia Deben kupusuojaimista. Mallien nimet ovat Slim Electronic sekä RadioComms. Jälkimmäinen malli saatiin testattavaksi. Molemmat suojaimet käyttävät samaa Slim Electronic-tekniikkaa, lisäksi jälkimmäisessä mallissa on liitäntämahdollisuus esimerkiksi VHF-puhelimeen. Toki mukana tulevan johdon voi liittää muuhunkin laitteeseen, sillä liittimenä toimii tavallinen 3,5 mm stereo liitiin. Suojaimet painavat 255 g. Materiaalina on käytetty ABS-muovia ja sangoissa ruostumatonta terästä. Suojaimet toimivat kahdella hieman harvinaisemmalla LR01-paristolla. Värivaihtoehtoja suojaimilla on runsaasti. Valikoimista löytyvät mm seuraavat värit: vihreä, musta, punainen, sininen sekä harmaa. Eräliike Riistamaan valikoimista löytyy vihreä väri. Melu vaimentuu automaattisesti 84 dB:iin. Suojaimilla on yhden vuoden takuu.
Deben

Käyttöönotto
Siististä pahvipakkauksesta löytyvät kaikki tarpelliset osat, joten suojaimia voi alkaa käyttämään heti. Testissä olleen suojaimen pakkauksesta löytyivät kaksi kappaletta LR01-paristoja, liitäntäjohto, itse suojaimet, sekä englanninkielinen kolme sivuinen käyttöohje. Itse suojaimet muistuttavat hieman Peltorin H6-suojaimia, joissa on myös muotoiltu suojaimien kupujen toinen puoli matalammaksi. Mikrofonit on piilotettu kupujen sisään. Tällä tavalla päästään eroon kaikista rätinöistä ja kahinoista, jotka syntyisivät mikrofonien osuessa esimerkiksi oksiin tai takin kaulukseen. Molemmista kuvuista löytyvät omat paristokotelonsa sekä äänenvoimakkuussäätimensä. Paristojen laitto paikoilleen on helppoa, sillä kannet aukeavat ja paristot menevät paikoilleen helposti. Ääänenvoimakkuussäätimet toimivat samalla On/Off-kytkimenä, sillä sulkiessa säätimen menee myös sen puolen kupu pois päältä. Toki normaali suojaus toimii. Liitäntäjohdon liitin on ulkopuolinen ja hieman ohuen tuntuinen. Liitin ei välttämättä vaurioidu, mutta saattaa joissain harvinaisissa tapauksissa naarmuttaa asetta.
Deben Deben

Käyttäminen
Kuten jo edellä kerrottiin on suojainten käyttöönotto helppo tapahtuma. Suojaimet asettuvat päähän helposti, eivätkä ne ole liiat tiukat mutta eivät löysätkään. Kuten monissa muissakin kuulevissa suojaimissa on ongelmana äänentasapainoitus. Hankaluus johtuu siitä, että kummallakin kuvulla on oma äänenvoimakkuussäätönsä. Kytkimissä on kuitenkin selvät napsut, joilla voi säätää kummatkin kuvut samalle voimakkuudelle. Tästä ominaisuudesta on kuitenkin hyötyä sellaiselle käyttäjälle, jolta on toisesta korvasta heikentynyt kuulo toista merkittävästi enemmän. Näin hän voi säätää voimakkuussäätimestä toiselle korvalle ääntä enemmän, jolloin kuultuna se on tasaista.

Itse en ole oikein koskaan pitänyt kuulevista suojaimista radalla ammuttaessa. Oman makuni mukaan keskittymiseen tarvitaan hiljainen olotila. Nyt kun kuulevat suojaimet ovat päällä, kuuluvat kaikki vierustovereiden puheet ja jutustelut selvästi. Toki tästä on hyötyä silloin kun heidän kanssaan haluaa keskustella ammunnan lomassa. Toimitsijalle kuulevat suojaimet ovat omiaan, hänen kuuluukin kuulla ympärillä kuuluvaa hälinää.

Metsästyskäyttöä ajatellen kuulevat suojaimet ovat paremmat kuin tavalliset. Metsässä liikkuessa korviin tosin kantautuu kaikkein selvimmin omat kävelystä tuottamat äänet, mutta kun pysähtyy paikoilleen, kuulee paljon sellaista, jota ei välttämättä kuulisi ilman kuulevia suojaimia.
Deben

Käytössä Debenit ovat helpot. Ne jopa unohtaa helposti päähänsä, sillä omaan päähäni ne sopivat kun ”nyrkki silmään”. Ainoa negatiivinen asia, joka kokeilussa tuli esille oli suojainten tasapaino. Ensinnäkin suojainten ollessa vakioasennossa (kupujen paksu osa ylhäällä), on koko kokonaisuus tasapainoton. Jos suojainta heilauttaa hieman, menevät ne niin sanotusti solmuun (katso kuva alla), sillä kupujen paksut ja painavat osat pyrkivät kääntymään fysiikanlakien mukaan alaspäin. Tämä oli koko kokeilun aikana ainoa asia, mikä välillä raivostutti, sillä toistuva suojainten selvittely, mikä ei ollut kylläkään kuin kupujen kääntäminen, alkoi pikku hiljaa ärsyttämään.
Deben

Lopuksi
Deben-aktiivikuulonsuojaimet edustavat hyvää keskitasoa kuulonsuojainten markkinoilla. Ainoa este niiden ostoon saattaa olla, kuten muillakin merkeillä, hinta. Hinta kipuaa perusmallilla 150 euroon ja RadioComms-mallilla 167 €. Rahan vastineeksi saa hyvät perussuojaimet, joissa on kuuleva ominaisuus. Ja mitä kääntyviin kupuihin tulee, voi ne kääntää myös paksuosa alaspäin sankoihin, jolloin ne eivät kääntyile itsestään.

-Hyvä tuote-