Chrony M-1 luodinnopeusmittariUsein kuulee puhuttavan luodinnopeusmittareiden kalleudesta. Tänä päivänä markkinoille on kuitenkin ilmestynyt halpoja ja helppokäyttöisiä mittareita, kuten Chrony M-1.
Chrony M-1

Yleistä
M-1 on Chronyn mittareista halvin. Siinä ei ole muistia luotien nopeuksille, ainoastaan laukaisumäärän laskuri mittarista löytyy. M-1 käyttö on helppoa - laite päälle ja mittari mittaa nopeudet. Tällä mittarilla tulokset täytyy vain kirjata heti ylös, kun lukema on mittarin näyttöön ilmestynyt. Sillä seuraavan lukeman jälkeen et edellistä nopeutta enää saa mistään esille.

Mittari
Mittari on kokoontaitettavaa mallia. Mitat ovat kokooontaitettuna: pituus 190 mm, leveys 100 mm ja korkeus 65 mm. Mittarin ollessa auki on se 367 mm pitkä. Mittausväli on 305 mm. Mittari on rakennettu mustaan peltilaatikkoon. Rungon sivulla on reiät ”sektorikepeille”, jotka tulevat aseen mukana. Kepit ovat metallia ja kaksiosaiset. Lisäksi mittarin mukana seuraa valkoiset varjostuslevyt, joita osina on 6 kappaletta. Kolmesta levystä kootaan yksi kokonainen levy yhden kennon varjostamiseksi. Mittarin etuosassa on käyttökytkin, jossa on asennot On/Off. Edessä sijaitsee myös näyttölevy, johon luodin nopeudet ilmestyvät. Virtalähteenä mittarissa on 9 V neppariparisto, jota ei tule mittarin mukana. Paristo jää taitettaessakin mittarin sisään, joten sitä ei välttämättä tarvitse poistaa. Tosin patterit saattavat olla arvaamattomia ainakin pitkään seisoessaan, jolloin ne saattavat purkautua. Tämän takia olisi hyvä poistaa patteri kaikista laitteista, jotka seisovat pitkään käyttämättöminä. Mukana seuraa suomenkielinen käyttöohje. Mittarissa on myös 1/4” kierre, johon voi kiertää kiinni vaikka kameranjalustan.

Toimintaperiaate
Mittari mittaa luodin nopeuden kahden valokennon avulla. Kun luoti on ohittanut ensimmäisen kennon, lähtee laskuri käyntiin ja pysähtyy kun luoti ohittaa toisen kennon. Tämän jälkeen mittari laskee käytetyn ajan ja ilmoittaa tuloksen arvona m/s. Valokenno vaatii nimensä mukaisesti valoa toimiakseen, muttei liikaa. Tämän vuoksi mittarin mukana seuraa varjostimet, jotka esimerkiksi aurinkoisella säällä varjostavat kennoja, jottei auringon valo häikäise niitä. Tarkkuus M-1:ssä 0,1 m/s, joten näyttöön saattaa tulla nopeudeksi esimerkiksi 874,2.
Chrony M-1

Mittari radalla
Jotta saadut tulokset olisivat vertailukelpoisia keskenään, tulee jokaisen luodin kulkea täsmälleen samasta kohdasta kennojen yläpuolella. Turvallisuuden takia tulee luotien kulkea riittävän korkealta kennoista, jos luoti osuu mittariin on se varmasti sen jälkeen käyttökelvoton. Mittaria käytettäessä tulee ottaa muutama asia huomioon. Aseen tähtäimet eivät koskaan sijaitse piipun suun korkeudella, joten tähtäimistä katsoen asia saattaa ampuessa näyttää hyvältä, mutta laukaisun jälkeen onkin ammuttu mittariin ja se on entinen. Lisäksi tässä tapauksessa on vaarana saada luodista kimmoke itseensä. Jos aseessa on kiikaritähtäin, piipun ja tähtäimen välinen korkeus on vieläkin suurempi.

Käytössä mittari on toiminut mainiosti. Kun valoa on ollut tarpeeksi, on mittari toiminut hyvin, mutta jos on ollut hieman pilvinen sää, on saattanut olla ongelmia varjostimien kanssa. Kun varjostimet on ottanut pois, on mittari alkanut jälleen mitata. Yleensä ainoa harmi on ollut se, ettei toinen kenno huomaa luotia, tuolloin näyttöön tulee Err. Mittari on mitannut kaikilla aseilla ammutut luodit, niin ilma- kuin ruutiaseillakin. Ruutiaseilla täytyy mittari kuitenkin viedä parin kolmen metrin päähän piipun suulta, jottei laukaisu häikäise liikaa kennoja. Tällöin ainakin yksi häiriötekijä on poistettu.

Lopuksi
Chrony M-1 on edullinen perusmittari, joka soveltuu kaikille ampujille. Varsinkin itselataajille luodinnopeusmittari on hyvä hankinta. Tämä 595 markan mittari on edullinen hankinta, jokaiselle sitä tarvitsevalle. Chrony M-1 on vakavasti harkittava vaihtoehto luodinnopeusmittaria ostettaessa. Mittarin maahantuoja on Eräliike Riistamaa, joiden kotisivulta löytyy lisää tietoa mittarista.

Tekniset tiedot:
Mittaus alue: 10-1700 m/s
Paino: 1,2 kg
Käyttölämpötila: 0-60 C-astetta
Takuu: 1 vuosi
Hinta: 595 ,- (1999)
Maahantuoja: Eräliike Riistamaa Oy

© Jani Suominen