Benelli B-80Benelli B-80 poikkeaa normaaleista "tusinapistooleista" siinä jo, että sen kaliiperi on harvinaisempi 7,65x21 (.30 Luger). Patruunahan on suurinpiirtein "ysimillisen" kokoinen, joka on tämänpäivän suosikki patruuna. Joskin 7,65x21 on paljon mukavampi ampua, sillä siinä ei ole niin paljon potkua kuin ysimillisessä. Miksikään practical-aseeksi Benelliä ei ole tarkoitettu, vaan tavalliseen tarkkuusammuntaan. Ikäkin alkaisi jo näitä aseita painaa, sillä tämäkin yksilö on peräisin jo 80-luvun alkupuolelta. Aseesta on valmistettu aikanaan myös yhdeksän millistä (9x19) versiota. Tänä päivänä moni joka tämän aseen on ostanut, pitää sen myös asekaapissaan, sillä on se sen arvoinen, ettei sitä kelle tahansa viitsi myydä. Ainakaan näitä aseita ei ole myytävänä pahemmin näkynyt.

Toiminnasta Benelli B-80
B-80 on toiminnaltaan massasulku. Erikoisen Benellistä tekee se, että massasulkuaseissa on yleensä piippu irrallaan rungossa, kun Benellissä se on päinvastoin. Toinen erikoisuus on erillinen lukko, jonka takaosa kääntyy luistin sulkeutuessa piipun kiinnityskehykseen jyrsittyyn koloseen. Ase toimii varsin pienelläkin teholla, joten mitään maksimilatauksia ei tarvitse harkitakaan aseen toiminnan varmistamiseksi. Benelli ei myöskään ruhjo hylsyjä pahoin, joten hylsyt ovat jälleenlatauskelpoisia. Osittain hylsyjen ruhjomattomuus johtuu pullonkaulaisesta hylsystä, joten sama ei välttämättä koske ysimillistä versiota.

Piipusta laukaisukoneistoon
Piippu on reilu neli tuumainen, takemmin 4 1/4 tuumaa, aivan normaalia luokkaa. Tarvittaessa piipun voi kiertää irti. Piippu on varsin paksu, joka on lähes välttämätön edellytys pitkään kestävälle ja hyvin käyvälle piipulle, ja ihan hyvin se kävikin, ikäisekseen. Benelli on kaksitoiminen, eli asetta ei tarvitse virittää erikseen hanasta ensimmäisellä laukauksella, vaan sen voi laukaista suoraan, mutta huomattavasti suurempaa liipasimen vastusta käyttäen. Itse laukaisu viritettynä on varsin hyvä, etten sanoisi melkein nautinnollinen, ammunnasta todella nauttii, kun laukaisu on kunnossa, sillä se on varsin tärkeä ketju ammuntatapahtumassa. Lakaisukoneiston kovakromatut osat ovat hiomalla viimeisteltyä tarkkuusvaluterästä.

Vahva rakenne...lupaa pitkää ikää
Kuten otsikon maininta kertoo on B-80:n rakenne varsin tukevaa tekoa. Lujuus on mahtavaa luokkaa. Joten, Te jotka olette aikoinaan aseen hankkineet, olette hankkineet lujan aseen. Työn laatu on ollut erinomaista, sen voi sanoa vielä tänäänkin vaikka valmistuksesta on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Kahvan kuoret ovat öljyttyä pähkinäpuuta.

Koeammunta asetta katsellen
Benellin yksirivinen lipas vetää kahdeksan panosta. Lipastaminen sujuu suhteellisen mutkattomasti, eikä vaadi kovaa näppivoimaa. Kun lipas on ladattu ja asetettu aseeseen, ladataan ase kuten muutkin automaattipistoolit, eli luistia vetämällä. Aseen kahva on ainakin itselleni varsin ohut, joten omalta kohdaltani olisin toivonut siihen hiukan lisää täytettä. Jollekin kahva varmasti sopii, kuin nyrkki silmään, miksiköhän markkinoilla on niin paljon kahvojen valmistajia, juurin tämän takia. Takatähtäin oli taas minun makuuni, samoin jyvä, joka on varsin suurikokoinen. Tähtäinkuvan saa itselleen mieleiseksi. Itse tähtäinväli on pieni, joten se on osa vaikuttajista tarkkuuteen.

Koeammunta
Ammunnassa ei ollut käytettävissä, kuin yhtä patruunalaatua. Patruuna oli varustettuna Sakon 101C FMJ-luodilla (6 g), ruutina N320 4,1 gr ja patruuna oli niipattu. Tarkkuuden toteamiseksi olisi tarvinnut laajemman patruunavalikoiman, mutta ajanpuutteen vuoksi oli tyydyttävä vain yhteen lajikkeeseen. Itse ammunta oli aivan mukiin menevä. Ase ei rekylöinnyt, juuri nimeksikään, ainuttakaan toimintahäiriötä ei sattunut koeammunnan aikana, ase sinkosi joka ainoan hylsyn ulos (myös ampujan silmiä päin, muistakaa suojalasit!), eli ammunta sujui vaivattomasti. Kaiken toiminnan kruunasi vielä se, kun luisti jäi joka kerta taakse patruunoiden loputtua. Aseesta jäi mieleen varsin hyvä maku. Kun tuli aika kävellä 25 m päässä olevalle taululle alkoi maku muuttua yleensä karvaaksi, sillä tulokset eivät päätä huimanneet, lähes jokainen viiden laukauksen sarja oli lähellä 10 cm, mikä kyllä on varsin normaalia pistoolin käyntiä, mutta parempaa oli saatava aikaiseksi. Kyllä ase lopulta näyttikin mihin pystyy, sillä vimeinen sarja oli koko testin pienin, ollen 46 mm, eli kympin käyntiä pistoolitauluun. Mieltä jäi kaivelemaan parempikin tulos, mutta kun kaikki patruunat oli ammuttu loppuun, oli tyydyttävä tähän.

Lopuksi
Benelli B-80 on varsin mukava ase mukavaan leppoisaan ammuntaan, varsinkin kaliiperissa .30 Luger, mutta siitä on ollut saatavilla myös ysimillinen versio.

Parhaat kasat:
46 mm, 86 mm, 95 mm, 115 mm, 115 mm/25 m/5 laukk.
© Jani Suominen