Anschütz 35


Kuvaa painamalla saat esille suuremman version!

Tamperelainen Oy K. Hjorth Ab toimitti testattavaksi Anschütz 35 -ilmakiväärin, joka on ulkonäöltään sekä ominaisuuksiltaan tavallisen oloinen ilma-ase, mutta testi paljastikin aseen todellisen puolen. Hintaluokaltaan se on tavallisia mökki-ilmakivääreitä kalliimpi. Viitehinta aseelle on 330 euroa eli Suomen markoissa noin 1962 mk.
Anschütz 35

Rakenne
Ase on rakeenteeltaan hyvin perinteinen ilmakivääri. Sen viritys tapahtuu piippua kääntämällä, joka taas aktivoi ”jousi-mäntä” yhdistelmän. Kun ase laukaistaan liipaisimesta vapauttaa se edellä mainitun yhdistelmän, joka saa aikaiseksi ilmanpaineen, joka lennättää luodin ulos piipusta. Näin toiminta tapahtuu lyhyesti kerrottuna.

Aseen kaliiperi on perinteinen 4,5 mm. Painoa aseelle on kertynyt 3,4 kg, eli hieman enemmän kuin tavallisesti ilmakivääreissä on. Piipun pituus on 470 mm ja tähtäinväli 430 mm. Koko paketille on kertynyt pituutta 1080 mm.

Tukki on valmistettu lehtipuusta. Tukin muotoilussa on pyritty luodikkomaisuuteen, sillä siinä on mm. pistoolikahvan karhennukset, ”Monte Carlon” tapainen tukin perä, sekä paksuhko kuminen perälevy.
Anschütz 35

Tähtäimet ovat hyvin monipuoliset. Säädöt ovat mahdollisia niin ylös kuin alas, että vasemmalle kuin oikeallekin. Säädöt tapahtuvat helposti kahdella kiekolla. Lisäksi hahlo vaihtoehtoina löytyy neljä erilaista. Vaihtaminen tapahtuu löysäämällä hahlolevyn kiinnitysruuvi ja kääntämällä levy haluttuun hahlotyyppiin. Etutähtäimenä on perinteinen neliskulmainen jyvä.
Anschütz 35

Laukaisu on säädettävissä etuvedon pituuden suhteen. Lisäksi aseen päälle on koneistettu 11 mm kiikaritähtäimen kiinnitysurat. Ase on varustettu myös automaattisella varmistimella.

Ammunnan ensiaskeleet
Kun otin aseen ensimmäisen kerran käsiini ja alkaessani tähtäillä ”kylmästi”, panin merkille aseen harvinaisen hyvän tasapainon. Aseen tasapaino on ainakin omaan makuuni juuri sellainen kuin haluan sen olevan. Tätä ominaisuutta arvostaa viimeistään siinä vaiheessa, kun ammutaan pystyasennosta, muttei siitä haittaakaan muissa asennoissa ole.

Jos oli tasapaino kunnossa, niin tukin muotoilu itselleni ei ollut. Tukki on mitoitukseltaan muuten ihan ok, mutta pistoolikahva saisi olla hieman pidempi. Nyt ainakin itselläni liipaisukäsi oli puoliksi ilman minkäänlaista tukea. Lapsen ja pienempi kämmenisen kädelle kahva saattaa olla ihan oikean kokoinen. Muuten tukki on mitoitettu aikuiseen makuun. Pistoolikahvan karhennukset olivat ainakin testiaseessa todella liukkaat ja niiden hyöty ulkonäköä lukuunottamatta jäi varsin vähäiseksi. Edessähän niitä ei ole ollenkaan.
Anschütz 35

Aseen vireeseen saamiseen tarvitaan aikuisen voimia. Sovitukset olivat niin tiukat, että piipun kääntäminen tuotti alkumetreillä ongelmia, mutta kun piipun oli saanut käännettyä ”haulikko asentoon”, oli loppuun asti kääntäminen jo helpompaa. Lähtönopeutta aseelle luvataan 220 m/s, joten kovin kevyt kääntö virittäminen ei voikaan olla. Luoti asettuu piippuun mallikkaasti, eikä epäselväksi jää menikö luoti nyt tarpeeksi vai liian syvälle piippuun. Lisäksi tämän tyyppisissä aseissa luodin asettaminen ei tuota paksu sormisillekaan ongelmia avonaisen rakenteen ansiosta.

Kun piippu on suljettu, on ammunnan aika. Asetta ladatessa on automaattinen varmistin mennyt päälle. Varmistimen olemassa olosta olin kahta mieltä testin aikana. Varmistin on hyvä olla olemassa, pitääkö se olla automaattinen on toinen asia. Automaattinen varmistin on mielestäni silloin hyvä kun ampujana on lapsi tai ammunnan vasta-alkaja. Tällöin aseella ei päästä ampumaan harhalaukauksia pitkin poikin mäkiä, koska varmistin täytyy poistaa päältä ennen ammuntaa. Tämäkään ei kuitenkaan auta, jos ampujalle ei ole opetettu ammunnan kultaisia perussääntöjä - tärkein niistä on se että piippu osoittaa aina, vain ja ainoastaan kohti maalia. Tämän jälkeen voidaan varmistin poistaa ja suorittaa laukaisu. Aseen koeammunnoissa varmistimesta oli kuitenkin välillä harmia. Välillä tuli ”sihdattua” ase kohdilleen ja painettua liipaisimesta, jonka jälkeen tuli ihmeteltyä miksei liipaisin mene pohjaan ja ase laukea. No, varmistinhan se oli päällä. Hyvä turvallisuutta lisäävä tekijä se mielestäni kuitenkin on ja toivoisin sen lisääntyvän muissakin ilma-aseissa.
Anschütz 35

Laukaisu tuotti todella suuren pettymyksen. Pidän koeammunnoista yllä kirjaa, johon kirjoitin yksinkertaisesti että laukaisu on kehno. Alkuosa laukaisussa menee melko hyvin. Etuveto on melko selvä, tosin siinäkin on pientä tahmeutta huomattavissa. Kun liipaisin on laukaisu kynnyksellä, alkaa laukaisussa hyvin kuminauhamainen loppu. Loppu on todellakin kuin vetäisi kuminauhaa, jonka yrittää saada poikki. Laukeamiskohdan pystyy erottamaan jos keskittyy pelkästään laukaisuun, mutta silloin tähtääminen jää vaille huomiota. Toivottavasti tämä oli vain testiyksilön huono ominaisuus, sillä muutoin Anschützilla ollaan menty ihan metsään tämän mallin laukaisun suhteen. Nopeissa ammunnoissa laukaisusta ei ollut niin suurta haittaa kuin penkistä ammuttaessa.
Anschütz 35

Aseen tuottama rekyyli on hyvin ilmakiväärimäinen, eli ei kovin kummoinen. Koska tukki on muotoiltu pitoolikahvaa lukuunottamatta hyvin, on ampuminen luontevaa ja helppoa ja tulostakin syntyy.

Koeammunta
Asetta koeammuttiin sekä kiikaritähtäimen kanssa, että aseen omilla tähtäimillä. Ensimmäisessä koeammunnassa käytettiin Alvar 3x9-40 -kiikaritähtäintä, jota ei kylläkään ole suunniteltu näin lyhyille matkoille. Tähtäin täytti tehtävänsä kuitenkin hyvin suurennuskertoimella 4. Kaikki koeammunnassa käytetyt luodit olivat tavallisia ”jokamiesluokan” luoteja, joten varsinaisia kilpaluoteja ei ollut mukana. Luoteina käytettiin Lapuan Sportmania, RWS Meisterkugeln 4,49 mm ja 4,50 mm:ä, sekä Tarkka Matchia. Ammunnat suoritettiin tuelta, jossa aseen edessä, että takana oli tukipiste. Ammuntamatka oli 10 m ja laukauksia jokaisessa kasassa oli viisi kappaletta. Kasoja ammuttiin neljä kappaletta kiikaritähtäintä apuna käyttäen, lopputuloksessa huomioitiin kolme. Avotähtäimillä ammuttiin kolme kasaa ja yksi kasa huomioitiin, sillä avotähtäimillä ammuttaessa ampujan tekemien virheiden määrä kasvaa. Nopeusmittaukset suoritettiin Chrony M-1 luodinnopeusmittarilla.
Anschütz 35

Ase piti selvästi lähes kaikista luotimerkeistä, sillä tulokset olivat hyvin tasaisia. Itse asetin koeammunan tavoitteeksi kasan kooksi n. 7-8 mm, jota pidän melko hyvänä käyntinä tavalliselta ilmakivääriltä.

Kiikaritähtäintä käytettäessä aseen tukki ei anna poskelle juuri minkäänlaista tukea, sillä tukki on suunniteltu avotähtäimillä ammuntaan. Vaikka kiikaritähtäin oli käytössä ei sillä voida poistaa kaikkia tuloksia heikentäviä tekijöitä. Ampuja on niistä se suurin. Tämä täytyy muistaa aina ammunnoissa, vaikka usein unohdetaankin että ampuja ei ole kone joka pystyy tasaisiin ja virheettömiin suorituksiin. Tämä vain tuntuu usein unohtuvan ampumaradoilla. Alla tulokset luotimerkeittäin.

Lapua Sportman
Lapuan luodit kävivät aseessa kaikkein huonointa kasaa, kun otetaan huomioon kaikki ammutut kasat. Kasojen koot eivät olleet huonoja, mutta avotähtäimillä ammuttaessa kasat olivat todella huonot. Yhtenäinen piirre Sportmannilla ammutuilla kasoilla oli se, että ne olivat kaikki lähes saman kokoisia. Paras kiikaritähtäimen antama kasa oli 8 mm. Keskiarvo kaikkien kiikaritähtäimillä ammutuilla kasoilla oli 10,33 mm. Avotähtäimillä saatiin aikaiseksi 19 mm kasa. Kaikkien kasojen keskiarvo oli 12,5 mm. Nopeutta Lapuan luodit antoivat toiseksi eniten. Keskiarvo nopeus oli 214 m/s.

RWS Meisterkugeln 4,49
Tämä sinisessä rasiassa oleva RWS:än luoti takoi tauluun kaikkien koeammuntojen pienimmät kasat, tosin toisellakin luotimerkillä saatiin lähes yhtä pieniä kasoja. Tulos ei ollut sinänsä yllätys sillä kyseinen luoti on antanut erinomaisia tuloksia muillakin aseilla kuin nyt testatulla Anschützilla. Tälläkin luodilla saatiin aikaiseksi hyvin tasaisia kasoja, eikä ”kärpäsiä” ollut havaittavissa. Pienin kasa kiikaritähtäimellä ammuttaessa oli 6 mm, mitä voidaan pitää jo lähes erinomaisena kasana perinteiselle ilmakiväärille. Kolmen parhaan ammutun kasan keskiarvo oli sekin vain 8,33 mm. Avotähtäimillä ammuttu paras kasa oli sekin kooltaan vain 8 mm. Kaikkien ammuttujen kasojen keskiarvo oli testin pienin 8,25 mm. Nopeutta tällä luodilla Anschütz antoi 211 m/s. Nopeuksien vaihtelut olivat tällä luodilla kaikkei tasaisimmat.

RWS Meisterkugeln 4,50
Keltaisessa rasiassa oleva RWS oli ”pikkuveljeään” huomattavasti huonompi. Paras kiikaritähtäimellä ammuttu kasa oli testin ”huonoin” 9 mm. Lähes kaikkia kasoja vaivasivat lukuisat kärpäset jotka kasvattivat muuten pienenlaisia kasoja. Kaikkien kasojen keskiarvo oli kiikaritähtäimillä ammuttujen huonoin, 13,33 mm. Ihmetystä herätti se, että pienin kasa ammuttiin tällä luodilla avotähtäimin. Kasa oli kooltaan jaetulla ykkössijalla 6 mm:llään. Hyvä avotähtäimillä saatu kasa olisi ollut vieläkin pienempi, joillei se legendaarinen viimeinen laukaus olisi kasvattanut sitä yhdellä millimetrillä. Hyvän avotähtäimillä saadun kasan ansiosta kaikkien ammuttujen kasojen keskiarvo oli 11,5 mm, joka oli kylläkin koeammuntojen toiseksi huonoin. Nopeutta tällä luodilla irtosi kaikkein vähiten 203 m/s.

Tarkka Match
Yllättäen tämä edullinen ilmakiväärin luoti takoi Anschützilla koko testin toiseksi parhaimman kokonais keskiarvon - joka oli tasan 10 mm. Pienin kiikaritähtäimellä saatu kasa oli sekin testin toiseksi paras, ollen kooltaan 7 mm. Muut kasat olivat yli 10 mm kokoisia. Avotähtäimillä ammuttaessa saatiin myös aikaiseksi tavoitekasa. Pienin kasa oli kooltaan vain millimetrin suurempi kuin kiikaritähtäimellä ammuttu - eli 8 mm. Nopeutta tämä luoti antoi kaikkein eniten. Keskiarvo nopeus oli 1 m/s vaille luvatun - ollen 219 m/s.

Lopuksi Anschütz 35 on hyvä ilmakivääri kaikenlaiseen ammuntaan. Ainoa moite koskee laukaisua, joka on aivan eri planeetalta kuin aseen muut osat. Muuten ase on erinomainen tuote ja käyntikin on kunnossa. Lisätietoja aseesta voi kysyä maahantuojalta Hjothilta.

Hyvää:
-Tarkkuus
-Siisti työnlaatu

Huonoa
-Laukaisu

Kasat
LuotiKasat kiik.täht.KaKasa avot.Kaikkien ka
Lapua Sportman
8, 11, 12 mm
10,33 mm
19 mm
12,5 mm
RWS Meist. 4,49
6, 9, 10 mm
8,33 mm
8 mm
8,25 mm
RWS Meist. 4,50
9, 15, 16 mm
13,33 mm
6 mm
11,5 mm
Tarkka Match
7, 11, 14 mm
10,66 mm
8 mm
10 mm


Ka nopeus (V0,5)
LuotiKa nopeus (m/s)
Lapua Sportman
214
RWS Meist. 4,49
211
RWS Meist. 4,50
203
Tarkka Match
219

Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 mm
Paino: 3,4 kg
Pituus: 108 cm
Piipun pituus: 45 cm
Tähtäinväli: 43 cm
Varmistin: On (automaattinen)
Ilmoitettu lähtönopeus: 220 m/s
Hinta: 330 € (2002)
Maahantuoja: Oy K. Hjorth Ab

© Jani Suominen